Museum informatie

Streekmuseum Krimpenerwaard
Ijsseldijk 312
2922 BM
Krimpen aan den Ijssel

0180 514866
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag14:0017:00
Woensdag14:0017:00
Donderdag14:0017:00
Vrijdag14:0017:00
Zaterdag14:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree€6
Kinderen t/m 18 jaar Gratis
CJP€3
65 plus€3
Museumkaart Gratis
Donateurs Gratis
Rotterdampashouders Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Streekmuseum Krimpenerwaard


In 1953 startte een aantal burgers geïnteresseerd in de lokale geschiedenis van hun eigen regio de Stichting Oudheidkamer Krimpen aan den Ijssel op. In 1958 tijdens de openstelling van de Algerabrug doneerden vele burgers voorwerpen aan de stichting. De verzameling groeide zo hard dat in 1965 de gemeente de boerderij Ijsseldijk 312 aan de stichting gaf. Tegenwoordig is Streekmuseum Krimpenerwaard een goed georganiseerd museum die elk jaar circa 10.000 bezoekers mag ontvangen. Het doel van het museum is om het boerenleven weer te geven hoe het ongeveer 100 jaar geleden was. De geschiedenis van de regio wordt besproken, er is aandacht voor de binnenvaart, het touwslaan, steenplaatsen en er is een authenthiek klaslokaaltje.

De collectie

De objecten in het museum betrekken de periode van ongeveer 1800 – 1945. Over de jaren heen zijn meer dan 20.000 voorwerpen verzameld vanuit grotendeels donaties. Enkele pronkstukken van de verzameling zijn bokkenschoentjes, een koeling uit 1902, een arrenslee, een perenpot en een mollenfluit. Ook zijn er flink wat schilderijen en is er servies. De boerderij is authentiek ingericht met een keuken en woonkamer zoals het 100 jaar geleden ook was. Op zolder is de expositie die de geschiedenis van de regio weergeeft. Er is ook een klaslokaaltje ingericht waar je op oude schoolbanken met lei en griffel een stukje kunt schrijven.

Arrangementen

Elke middag zijn er gastheren en gastvrouwen die een rondleiding kunnen bieden door het museum. Zij kunnen je alles vertellen over de geschiedenis van de regio en ook allerlei leuke feitjes over het museum. Er is een koffie- en theehoek waar je iets lekkers kunt eten en drinken. Er is ruimte voor 24 mensen die kunnen dineren aan blauwe tafeltjes en eten vanaf prachtig boerenbont-servies. Er zijn ook opties voor het basis- en voortgezet onderwijs om speciale educatieve programma’s samen te stellen. Je kunt gewoon contact hebben om alle details te overleggen en zo het programma echt op maat te maken. Ook kan je ter voorbereiding gratis het museum bezoeken.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum