Museum informatie

Stadskasteel Zaltbommel
Nonnenstraat 5 - 7
5301 BE
Zaltbommel

0418 - 512617
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.5
Kinderen 4 t/m 15 jaar€3.5
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Museumkaart, Vereniging Rembrandt, ICOM en donateurs Gratis
starTe zien op MuseumTV

Stadskasteel Zaltbommel


Stadskasteel Zaltbommel is een monumentaal pand in de binnenstad van Zaltbommel. Het huis staat bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer van het stadskasteeltje: de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossem (ca.1490 – 1555). Het huis is omstreeks 1535 gebouwd.

Ontstaan van het museum

Het museum is ontstaan uit een tentoonstelling van ‘oudheden’ die in 1905 werd gehouden. Dit was zo’n groot succes dat werd besloten om de voorwerpen een plek te geven in een oudheidkamer. In 1954 werd de Vereniging Oudheidkamer omgezet in een stichting, de Stichting Maarten van Rossummuseum. In 2005 vierde de instelling haar honderdjarig bestaan. Drie jaar later werd haar naam veranderd van Stichting Maarten van Rossummuseum in Stadskasteel Zaltbommel.

Wat is er te zien?

De collectie historische objecten laat een beeld zien van de kunst, kunstnijverheid en de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. De begane grond van het museum staat in het teken van de 16e-eeuwse geschiedenis van de Bommelerwaard. Maak hier kennis met Maarten van Rossem, de bouwer van het stadskasteel. Ontdek de verhalen van de heldhaftige Dirk van Haeften, bisschop Masius, koopman Elias Trip en het “pronte wief”. Op de eerste verdieping vindt u meubels en koperwerken in Jugendstil stijl.

Fiep Westerdorp

Daarnaast is in het museum een permanente tentoonstelling over Fiep Westerdorp te zien. Deze illustratrice van onder andere Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet is in Zaltbommel geboren. Stap binnen in de werkkamer van Fiep Westerdorp!  Van de Fiep Westendorp Foundation heeft het museum een belangrijk deel van het interieur van Westendorps woning geschonken gekregen, waaronder haar tekentafel met toebehoren.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum