Museum informatie

Sint-Janskerk in Gouda
Achter de Kerk 2
2801 JW
Gouda

0182 – 512 684
info(@)sintjan.com

Openingstijden

DagVanTot
Maandag09:0017:00
Dinsdag09:0017:00
Woensdag09:0017:00
Donderdag09:0017:00
Vrijdag09:0017:00
Zaterdag09:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€8.50
Groepen (vanaf 15 personen)€7.50
Gezinstarief€18
13 t/m 17 jaar, CJP & studenten€4.75
BankGiro Loterij VIP-kaart€6.50
Combiticket met Museum Gouda€17.00
Museumkaart Gratis
Rotterdampas Gratis
Vrienden van de Sint-Jan Gratis
Gouda Ticket Gratis
kinderen t/m 12 jaar Gratis
ICOM-pas Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Sint-Janskerk in Gouda


In de historische stad Gouda staat een imposant gebouw: de Sint-Jan! Deze langste kerk van Nederland heeft veel van zijn huidige uiterlijk verkregen tijdens een heel bijzondere tijd van de Nederlandse geschiedenis. De bekende Goudse Glazen zijn glas-in-loodramen die gebouwd zijn in de tijd van de Renaissance en de Reformatie waarin een religieus conflict gaande was tussen de protestantse Nederlanden en de Katholieke Koning van Spanje. Eerst waren het vooral katholieken die deze glazen, waarop veel taferelen van de oorlog worden uitgebeeld, schonken aan de kerk. Het is een mirakel dat de glazen nog compleet intact zijn. Toen de Sint-Jan in 1573 in Protestantse handen viel werden de vele altaren en heiligenbeelden verwijderd maar werden de glazen met rust gelaten. De traditie werd zelfs doorgezet door de nieuwe heersers.

De collectie

Als je naar de 72 glazen kijkt kun je dus de ontwikkelingen van het conflict doorlopen. Het unieke aan deze kerk is dat aan de ene kant van het gebouw de glazen hangen die gedoneerd zijn door de Spaanse koning Filip II en daar tegenover die van de stad Delft en Willem van Oranje. Samen met de oorlogstaferelen zijn er ook veel scenes uit de bijbel weergegeven. Dit zijn allemaal heel bijzonder weergegeven taferelen die enorm levendig en rijk gevuld met menselijke emoties. Naast het prachtige glas is er ook een echt orgel te aanschouwen die gebouwd werd tussen 1732 en 1736. Veel bekende orgelbouwers hebben gewerkt aan dit bijzondere kunstwerk en het is vrij recentelijk helemaal gerestaureerd.

Locatie voor evenementen

Er kunnen ook een breed scala aan evenementen georganiseerd worden in deze prachtige locatie. Het is de meest indrukwekkende eventlocatie van Nederland en bestaat uit vele verschillende ruimtes die grote en kleine bijeenkomsten kunnen accommoderen. Er is namelijk maar liefst ruim voor 1500 gasten! Verder kan van alles in samenwerking met de partners van de kerk geregeld worden op het gebied van licht, geluid en catering.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.