Museum informatie

Purmerends Museum
Kaasmarkt 20
1441 BG
Purmerend

0299-472718
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0016:00
Woensdag10:0016:00
Donderdag10:0016:00
Vrijdag10:0016:00
Zaterdag12:0016:00
Zondag12:0016:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6
Jongeren tot 18 jaar Gratis
Vrienden van het Purmerends Museum Gratis
Museumkaart, ICOM, leden Vereniging Rembrandt Gratis
Rondleiding (max. 15 personen per groep)€15
star_border Niet te zien op MuseumTV

Purmerends Museum


In het centrum van Purmerend in het midden van de Kaasmarkt, is het Purmerends museum. Dit museum kwam voort uit de voormalige Oudheidskamer Purmerend. Het gebouw, een voormalig stadhuis, is ontworpen door architect Jan Stuyt. Het museum vertelt het verhaal van het strategisch gelegen Purmerend. Deze oude stad heeft een lange geschiedenis van klein vissersdorp tot marktstad. Ook is er in het museum aandacht voor het vroege werk van Purmerends architecten en heeft het een verzameling van aardewerk, vazen, schalen, beelden en de grootste verzameling Purmerends jugendstil van de wereld. Het doel van het museum is een groot en divers publiek kennis te laten maken met de geschiedenis en cultureel erfgoed van deze stad. De focus ligt daarom op beleving, educatie en kennisoverdracht.

Collecties

Het voormalig stadhuis is door Jan Stuyt gebouwd in 1912 en het museum is misschien wel het meest bekend om de collectie Purmerends Jugendstil. De jaren 1895-1907 waren goede tijden voor de stad aangezien de plaats het centrum voor fabrieksmatige productie van sieraardewerk was. Het is daarom is een goed voorbeeld van de vernieuwingsbeweging. Over de geschiedenis van de stad zijn er enorm veel afbeeldingen, voorwerpen, maquettes en prentbriefkaarten beschikbaar. Deze geven een beeld op de ontwikkelingen van de stad op een levendige manier. Als laatste is er een presentatie gefocust op bekende Purmerendse architecten J.J.P. Oud en Mart Stam. Ook zijn er voorwerpen van graficus Jac. Jongert die een tijd lang in Purmerend gewoond heeft aanwezig.

Arrangementen

Er zijn vaak evenementen in het museum zoals taxatiedagen, kunstlezingen en op tentoonstelling gefocuste activiteiten. Voor families of bedrijven zijn er opties om rondleidingen te krijgen. Dit kan mogelijk ook buiten openingstijden en kan ook gecombineerd worden met een twee uur durende stadswandeling door de stad. Voor scholen is er een groot educatief aanbod. Dit kan aangepast worden op verschillende groepen en wordt gegeven door ervaren vrijwilligers die weten hoe ze schoolgroepen moeten begeleiden.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum