Museum informatie

Openluchtmuseum en Themapark de Spitkeet
De Dunen 3
9281 KT
Harkema

06-83417414
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.50
Kinderen van 4 t/m 12 jaar (tot 4 jaar gratis)€2.50
Museumjaarkaarthouders Gratis
Donateurs (meer dan € 15,-) Gratis
Rondleiding, per gids€15
star_border Niet te zien op MuseumTV

Openluchtmuseum en Themapark de Spitkeet


Nederlands is niet altijd zo rijk geweest als het nu is. In het verleden hadden grote groepen van de bevolking het erg zwaar. En dit geld helemaal voor het heidevolk in Groningen en Friesland. Het Openluchtmuseum en Themapark De Spitkeet laat de armzalige omstandigheden van de  bevolking van het dorp Harkema zien zoals het was in de periode 1850-1950. Op het 4 hectare tellende terrein staan meerdere huizen uit de tijdsperiode nagebouwd die de activiteiten en het dagelijks leven van de toenmalige bevolking weergeven. Van de modderige plaggenhut tot de door de overheid gebouwde vervangende arbeiderswoningen, de levensloop van het dorp en de omgeving is te zien in dit museum!

Geschiedenis

Tussen de 17e en 18e eeuw onstond het originele dorp Harkema-Opeynde. Langzamerhand liep dit boerendorp leeg maar iets ten zuiden van het originele dorp onstond nieuwe nederzetting op de nabijelegen heidevelden. En zo begon het huidige veendorp. Gemaakt door veenarbeiders, die simpele plaggenhutten (spitketen) plaatsten om tenminste een dak boven hun hoofd te hebben. Zo wisten zij hun erbarmelijke omstandigheden ietwat het hoofd te bieden. Dat was ook hard nodig omdat in sommige van deze kleine huisjes wel gezinnen met meer dan 10 kinderen leefden. Begin 20e eeuw besloot de overheid in te grijpen en werden er arbeiderswoningen van steen gebouwd waar de heidebewoners gratis in mochten trekken. Dit alles is weergegeven in museum de Spitkeet. Er is een recentelijk uitgebreid ontvangstcentrum, een plaggenhut op het armenkerkhof, een arbeiderswoning, een holwoning en een expositieruimte.

Activiteiten

Ookal waren de leefomstandigheden slehct voor de bevolking, ze konden tenminste wel genieten van de prachtige natuur. Hier maakt het museum ook graag gebruik van en er zijn meerdere opties voor wandel en fietstochten. Ook kan je een arrangement krijgen die een museumbezoek combineert met een heerlijk drankje en gebakje of een lunch. Dichtbij het museum is ook Atelier Sadwaande waar na een museumbezoek nog meerdere workshops gevolgd kunnen worden. Daarnaast zijn er regelmatig evenementen op feestdagen zoals paasactiviteiten en zijn er vaak tentoonstellingen in het museum.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum