Museum informatie

Nationaal Vlechtmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:3017:00
Woensdag10:3017:00
Donderdag10:3017:00
Vrijdag10:3017:00
Zaterdag10:3017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier€8.95
CJP€6.45
Kinderren (5 t/m 12 jaar)€4.95
Kinderen (t/m 4 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Vlechtmuseum


Het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde is een museum over vlechten. En dan hebben we het niet over het vlechten van je haren, nee het gaat hier over het bijzondere en unieke verhaal van het vlechten in Noordwolde en omstreken. Het vlechten van manden met allerlei natuurlijke materialen zoals wilgentenen, rietstengels en stro. Dit mandenmaken is een eeuwen oud ambacht, een ambacht dat nu alleen nog als hobby wordt beoefend.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Nationaal Vlechtmuseum

witregel

Van gebruiksvoorwerp naar decoratie

Het vlechten is erg arbeidsintensief en kan niet concurreren met de hedendaagse en moderne apparatuur. Tevens, waar manden vroeger nog een noodzakelijk gebruiksvoorwerp was voor bijvoorbeeld in huis en voor in de landbouw, daar is het momenteel meer van decoratieve aard. Want wie heeft er nou geen prachtige mand in de woonkamer staan? Het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde besteedt, naast aandacht aan deze geschiedenis en aandacht voor het verleden, ook aandacht aan moderne vormgevers van manden en andere rietachtige producten. Het museum heeft onder andere werken van Dirk van Sliedregt, Jan des Bouvrie en Marcel Wanders in huis.

Zelf aan de slag

Het Nationaal Vlechtmuseum beschikt ook over het Vlechtcafé. Tijdens dit café kan iedereen die geïnteresseerd is in vlechten een mandje of iets anders vlechten. Dit doe je onder leiding van een ervaren vlechter. Tijdens het vlechten krijg je ook koffie, thee en iets lekkers. Het café is elke laatste zaterdag van de maand. Naast dit café organiseert het museum nog veel meer activiteiten, ook voor kinderen. Zo heeft het museum ook meerdere educatieve programma’s. Deze programma’s zijn een combinatie van denken en doen. De leerlingen doen aan de hand van sporen uit het verleden kennis en vaardigheden op over het vlechten. Check voor meer informatie over het Vlechtcafé en de andere activiteiten van het Nationaal Vlechtmuseum de website van het museum.

Jouw bezoek aan het Nationaal Vlechtmuseum

Wil je het museum zelf bezoeken? Bekijk dan de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum