Museum informatie

Nationaal Sleepvaart Museum
Hoogstraat 1-3
3142 EA
Maassluis

010 - 5912474

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag13:3016:30
Donderdag13:3016:30
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4.5
Kinderen 4 t/m 12 jaar€2.25
CJP en 65+€2.25
Museumjaarkaart en Rotterdampas Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Nationaal Sleepvaart Museum


In het middeleeuwse dorp Maassluis is een heel bijzonder museum. Nederland heeft een indrukwekkend maritiem verleden waarin onze schepen elke uithoek van de wereld ontdekten. Echter, dichter bij huis hebben schepen ook een bijzondere rol gespeeld. En de beste plaats voor mensen die interesse hebben in dit scheepvaartsverleden is het Nationaal Sleepvaart Museum. Oorspronkelijk was de economische activiteit voornamelijk gecentreerd rond de visserij. Uiteindelijk is de stad wereldberoemd geworden door sleepvaartbedrijf L. Smit & Co. En deze geschiedenis is prachtig weergegeven in dit museum dat gevestigd is in het hart van de oude stad, gelegen aan de oude haven. Het is ook het enige museum waarvan de collectie uitsluitend uit scheepvaartsspullen bestaat.

Collectie

De focus van het museum is logischerwijs de sleepvaart maar andere onderwerpen zoals, hulpverlening ter zee, duikbedrijven, berging, offshore-werk en zwaar transport worden behandeld. De verzameling van het museum bestaan voornamelijk uit schilderijen, scheepsmodellen, gereedschappen, sleepmateriaal, onderscheidingen, radiohutten, persoonlijke eigendommen van bemanningsleden, sleepbootmodellen en een schipsimulator. Deze voorwerpen zijn verdeeld over verschillende zalen die elk een eigen thematiek hebben. Er is de havenzaal waar aandacht besteed wordt aan het aan- en ontmeren van schepen in de haven. Er is de zeezaal waar sleepvaart op de open zee wordt besproken. En er is nog een zaal die de geschiedenis van de Rijn- en binnensleep en duwvaart belicht. Er is ook altijd een wisseltentoonstelling in het museum.

Activiteiten

Voor groepen van 12-15 personen zijn er rondleidingen beschikbaar. Dit kan ook gecombineerd worden met een bezoek aan een van de sleepboten in de haven. Als je uitgekeken bent op de collectie kan je ook nog een bezoek brengen aan de museumwinkel. Hier zijn video’s, modellen, posters, kopwerwerk en bouwplaten te kopen. Als laatste heeft het museum een eigen bibliotheek die mogelijkheden biedt om de vele bronnen en documenten te raadplegen voor studie. Daarvoor is de speciale zeezaal ingericht.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum