Museum informatie

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301 CW
Valkenburg aan de Geul

043 – 601 63 94
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.00
Kinderen tot 12 jaar Gratis
Museumkaart, Begunstigerskaart, ICOM kaart en Vriendenpas Gratis
Groepstarief (min.15 personen), p.p.€4.5
Schoolgroep (inclusief rondleiding)€25.00
Schoolgroep Valkenburg a/d Geul Gratis
Rondleiding (maximaal 25 personen)€25.00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Valkenburg


Zuid-Limburg

Goudgele gebouwen, verschillende kleine terrasjes en een kasteelruïne die vanaf een grote heuvel over centrum waakt. Valkenburg is een ontzettend mooi plaatsje met een ontzettend rijke geschiedenis. In Museum Valkenburg ontdek je hier alles over. Van historische en streekgebonden belangen tot artistieke en interessante werken van regionale en lokale kunstenaars.

Een pand van mergel

Het gebouw van Museum Valkenburg alleen al is museumwaardig. Het pand is gebouwd van mergelsteen. Dit is een gesteente die bestaat uit een mengsel van klei en kalk. Dit mergel, zoals dit krijtgesteente in Zuid-Limburg wordt genoemd, wordt gewonnen uit de Zuid-Limburgse grotten, waaronder de grotten in Valkenburg. Het is in 1900 gebouwd in de Jugendstil stijl en ontworpen door architect J. H. C. Kröner. Voorheen diende het gebouw als raadhuis. Daarnaast diende het vroeger ook nog als het postkantoor van Valkenburg. Het pand, dat midden in het centrum van dit Zuid-Limburgse plaatsje is gevestigd, is sinds 1997 een rijksmonument.

In het gebouw zijn twee bouwlagen te zien met een kapverdieping onder een hoog opgaand schilddak. Hierin werd het in drie verschillende gebouwen verdeelt. Zo diende het rechter gedeelte als het gemeentehuis, het middendeel als het postkantoor en het linker gedeelte als een woonhuis. Dit is duidelijk terug te zien in de asymmetrische voorgevel van het pand. Deze weerspiegelt een duidelijke functie-indeling.

Verschillende museumzalen

Het museum bevat een zeer brede collectie. Hierin zijn verschillende verzamelingen te zien op ruim vier verschillende vlakken.

Geologie

In de geologie collectie is voornamelijk veel te vinden over de krijtgesteenten die in Zuid-Limburg voorkomen. Het museum beschikt dan ook over ongeveer 1800 verschillende voorwerpen in de geologie collectie. Bezichtig bijvoorbeeld de verschillende fossielen die uit het Krijt komen.

Archeologie

Duik de geschiedenis in van de archeologie. Ontdek de archeologische kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Er staan zelfs een aantal bruiklenen van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap tentoongesteld.

Lokale geschiedenis

Als dat nog niet voldoende geschiedenis is, dan kan je zelfs de streekgeschiedenis in duiken. Ontdek wat er zich vroeger allemaal in Valkenburg heeft afgespeeld aan de hand van historische documenten, landkaarten, tekeningen, schilderijen en foto’s.

Kunstcollectie

Van Charles Eyck tot Guill Serpenti en Daan Wildschut. In Museum Valkenburg is een brede kunstcollectie te bezichtigen. Van kunstwerken die zijn gericht op lokale onderwerpen tot regionaal bekende kunstenaars.

Kan jij niet wachten om een bezoek te brengen aan het toeristische Valkenburg? Dan kan een bezoekje aan Museum Valkenburg niet ontbreken. Bekijk nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.