Museum informatie

Museum Sjoel Elburg
Graaf Hendriksteeg 2
8081 CH
Elburg

0525 685564

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7
Kinderne (0 t/m 12 jaar) Gratis
Jongeren (13 t/m 18 jaar)€7
CJP€2
Museumkaart Gratis
Donateurs Stichting Vrienden Gratis
ICOM-kaart Gratis
Gesloten: zondag en maandag; Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Kerst.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Sjoel Elburg


Museum Sjoel Elburg

Bezoek Museum Sjoel Elburg en ontdek onder andere het dagelijkse leven van joodse families.

Museum Sjoel Elburg vertelt over het dagelijks leven van joodse families. In het specifiek de families die vanaf 1700 in Elburg woonden. Dit doen ze op een dynamische en eigenzinnige manier, waardoor het museum uniek is. De actuele thema’s ‘integratie’ en ‘verdraagzaamheid’ komen vanuit een historisch perspectief terug in het museum.

Vaste tentoonstelling

Het museum heeft een vaste tentoonstelling bestaande uit een introductiefilm over het joodse leven in de provincie mediene, een maquette van een synagoge, verschillende familiezuilen waarin oudere Elburgers vertellen over hun herinneringen aan acht joodse families, zuiltjes met diverse aspecten van het joodse leven in de mediene, filmprojecties over de gebruiken van het jodendom, een uitleg over levensloop en feestdagen, een kinderhoek (waar je bijvoorbeeld je naam in het Hebreeuws kunt schrijven), een schatkamer met kostbare voorwerpen, een virtuele tour over de joodse begraafplaats en de vrouwengalerij waar aandacht wordt besteed aan de rol van de vrouw binnen het jodendom en joods Elburgse vrouwen.

Tijdelijke tentoonstellingen

Museum Sjoel Elburg organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan was ‘Waarom schrijf je me niet’.

In deze tentoonstelling werd de vervolging van joden, Roma, Sinti en tegenstanders van de nazi’s voor én tijdens de Tweede Wereldoorlog afgebeeld. Dit werd gedaan met onder andere brieven en briefkaarten uit getto’s en nazikampen, dagboekfragmenten en foto’s en filmpjes.

Tijdens de tentoonstelling volgde je vijf mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden: een verzetsman, een joodse jonge man, en joods pubermeisje en een vluchteling uit Duitsland met zijn vriendin. Je leefde met ze mee, van kampen en getto’s in Polen tot aan hun bevrijding of dood.

De levensverhalen van deze mensen werden door vier vertellers in korte filmpjes verteld. Actuele dilemma’s over communicatie, vrijheid van meningsuiting, privacy en vluchtelingen werden door hen voorgelegd en men ging in op de vraag welke betekenis de verhalen van de vijf onderduikers voor het heden hadden.

Deze tentoonstelling was van 10 januari tot en met 14 maart 2020 te bezoeken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum