Museum informatie

Museum Nienoord

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree€6.5
Kinderen van 8 t/m 14 jaar€3.5
Kinderen t/m 7 jaar Gratis
Groep vanaf 10 personen (p.p.)€5.5
Rondleiding met gids (groep van maximaal 20 personen)€17.5
Museumkaart Gratis
Vrienden van Museum Nienoord (inclusief 1 partner) Gratis
Voor sommige (bijzondere) exposities of (kinder)activiteiten geldt een toeslag.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Nienoord


Monumentale borg

Een enorme Ridderzaal, een prachtig koetshuis en een veel gebruikte paardenstal. In Museum Nienoord kan je nog altijd de geschiedenis ervaren. Op deze negentiende-eeuwse Groningse borg is nog altijd de sfeer van vroeger te proeven. Bewonder de unieke collectie aan rijtuigen van nationaal belang in Museum Nienoord.

Het museum is sinds 1958 gevestigd op het prachtige landgoed Nienoord. Een bijzonder monumentale borg met verschillende bijgebouwen en een borgtuin. Ontdek de geschiedenis van de borg en zijn vroegere bewoners op een unieke manier. Bekijk filmpjes of beluister de Verborgen Verhalen van Nienoord. Als bezoeker maak je direct kennis met de rijkdom die er ooit op Nienoord was, maar ook met de rumoerige tijden, de oorlogen en de persoonlijke drama’s.

De Nije Oord

Het landgoed Nienoord werd pas echt in 1508 gesticht door jonker Wigbold van Ewsum. Hij kocht uitgestrekte stukken veengebied en liet er gelijk een nieuw huis bouwen: de Nije Oord. Op het overige land werd turf afgegraven. Een belangrijk brandstof, waardoor Van Ewsum en zijn afstammelingen al snel een fortuin konden opbouwen. Hierdoor groeide het huis Nienoord al snel uit tot de grootste adellijke landhuis van Noord-Nederland. Van Ewsum hoorde al snel bij de belangrijkste jonkers van Groningen.

Jonkvrouwe Anne van Ewsum was de laatste Van Ewsum afstammeling. Toch bleef de rijkdom van Nienoord groeien. Er werd een luxe schelpengrot in de tuin gebouwd en de borg werd versierd met allerlei verschillende beeldhouwwerken. Pas in de achttiende eeuw werd het landgoed verwaarloosd. Gedeelten van de borg werden afgebroken en in 1850 was er een grote brand in de borg. De laatste baron liet de borg achter en verhuisde. Zijn neef, jonkheer Bram van Panhuys, erfde het restant van het landgoed. Hij bouwde na 1887 een nieuwe borg en liet de tuinen en schelpengrot restaureren.

Door een tragisch ongeluk in 1907 overleed de gehele familie Van Panhuys. Na een kort verval, kocht de gemeente Leek het landgoed en de borg in 1950.

Meerdere gebouwen

De prachtige binnenplaats en tuin zijn nog altijd te bewonderen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de paardenstallen, het koetshuis of in de bijzondere schelpengrot. De schelpengrot van de borg Nienoord is één van de drie nog bestaande schelpengrotten in Nederland.

Kan jij niet wachten om de geschiedenis van Nienoord te ervaren? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum