Museum informatie

Museum Maassluis
Zuiddijk 16
3143 AS
Maassluis

010 – 5913813
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag14:0017:00
Woensdag14:0017:00
Donderdag14:0017:00
Vrijdag14:0017:00
Zaterdag14:0017:00
Zondag14:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree€3.00
Kinderen jonger dan 12 jaar Gratis
65-plussers en CJP-pashouders€2.00
Museumkaart, Rotterdampas, Vrienden van Museum Maassluis, Leden van de Historische Vereniging Maassluis en Vrijwilligers van Museum Maassluis Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Maassluis


Maassluis: misschien heb je al eens eerder van dit stadje gehoord? Of het je iets zegt of niet; de Zuid-Hollandse stad heeft een ontzettend rijke geschiedenis. In Museum Maassluis leer je hier alles over. Van een historische verzameling tot een uitgebreide kunstverzameling. Het museum beheert, behoudt, selecteert en breidt zijn collectie over Maassluis om zo veel mogelijk bezoekers te informeren over dit prachtige stadje.

Geschiedenis

De oprichting van een gemeentelijk museum werd door de gemeenteraad van Maassluis op 23 mei 1933 besloten. Al snel werd er een reglement en een commissie van beheer voor dit nieuwe museum vast gesteld. Het werd gevestigd in een kamer van het stadhuis aan de Hoogstraat en begon echter eerst als een ‘oudheidkamer’. Het eerste jaar zijn er al ruim 400 voorwerpen te bezichtigen in deze oudheidkamer. Maar Museum Maassluis breidde zich in een rap tempo al snel uit, want ruim vier jaar later zijn er al ongeveer 700 voorwerpen te bezichtigen. Een groot deel van de collectie had betrekking op de historie van Maassluis, met de visserij in het bijzonder.

Wanneer het museum naar een nieuw adres verhuist, worden er al snel meer exposities georganiseerd. Dit niet alleen, want kunst wordt nu ook al een verzamelonderdeel van het museum. Wanneer er eind jaren zestig ook nog eens een conservator wordt aangenomen, komt de nadruk al helemaal op de kunstverzameling te liggen. Het aantal kunsttentoonstellingen steeg. Kunstverzamelaar De Vries wil zijn collectie dan ook onderbrengen in het museum. Op 7 april 1970 aanvaardt de gemeenteraad de schenking van ruim 40 kunstvoorwerpen uiteindelijk. Al snel volgen meerdere schenkingen van onder andere mijnheer en mevrouw Van Heel en mevrouw Oosting.

Museum Maassluis blijft zich maar uitbreidden. In 2017 bestaat de museumcollectie uit ruim 17.000 objecten, waarvan ruim 2.200 ingedeeld staan bij de ‘collectie 1900’.

Collectie

Tegenwoordig kan de collectie van Museum Maassluis worden omschreven als een heemkundige collectie. Alles wat in het museum is te zien is stads gebonden. Nog altijd moeten objecten een band of link met de stad hebben om in het museum terecht te komen.

Ook is de kunstcollectie nog altijd een belangrijk onderdeel van het museum. De beeldende kunstcollectie is door de jaren heen samengesteld aan de hand van een aantal criteria. Het moest namelijk betaalbaar zijn, niet al te bekend, en in de ogen van de heer De Vries een kunstenaar zijn met potentie. Hij zag kunst namelijk als een geestelijke investering. Hij was ervan overtuigd dat het kijken naar kunst een mens gelukkiger en wijzer kon maken.

De conservatoren na de heer De Vries hebben deze richtlijnen aangehouden bij het verder verzamelen.

Educatie

Museum Maassluis is een museum voor jong en oud. Van educatieve bijeenkomsten tot lezingen, rondleidingen en workshops.

Kan jij niet wachten om meer te leren over de bijzondere geschiedenis van Maassluis? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum