Museum informatie

Museum Lunteren

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag13:3016:30
Woensdag13:3016:30
Donderdag13:3016:30
Vrijdag13:3016:30
Zaterdag13:3016:30
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entree€6.50
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Lunteren


1 februari 1974: de dag waarop Stichting Oud Lunteren voor het eerst in het leven werd geroepen. Een initiatief van de heren dr. Pier Hoekstra, ir. Jan Janus Pot en de heer Van de Voort. De laatste oprichter was landbouwer in Lunteren. Zij richtte de Stichting Oud Lunteren op met het idee om het bewustzijn van een eigen identiteit en het waardevolle verleden van Lunteren te beschermen.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Lunteren

witregel

Stationsgebouw

Dit idee kwam niet zomaar bij de heren. Dit had een directe aanleiding, namelijk de dreigende verdwijning van het uit 1902 daterende Lunterse stationsgebouw en van het Lunterse spoorwegstation. Iets waar heel veel Lunteranen veel moeite mee hadden. Om de sloop te voorkomen, werden er verschillende acties gevoerd. Zo werd er onder andere een handtekeningenactie voor behoud van het stationsgebouw en de zogenoemde ‘Kippenlijn’ gevoerd. Dit met succes, want de sloop van het stationsgebouw wordt op het laatste moment afgeblazen. Ook blijven station Lunteren en de ‘Kippenlijn’ bestaan.

Museum Oud Lunteren

De stichting had echter niet gelijk voor ogen om een museum te starten. Een museum moet namelijk goed beheerd worden. Hierdoor zagen veel leden van de stichting het niet zitten om een museum te starten. Inmiddels had Oud Lunteren echter wel de beschikking over een eigen depot. Hierin werden voorwerpen bewaard en voor het nageslacht bewaard.

In 1951 richtte mevrouw Nel Denijs, een leerling van de Arnhemse Kunstacademie, het leegstaande huisje aan de Dorpsstraat 108 in Lunteren op als museum. Het museum heeft veel bijzondere voorwerpen te danken aan Denijs. Zo ook bijvoorbeeld de klepper, een apparaatje wat vergelijkbaar is met een ratel waarmee werd rond gelopen terwijl de klepperman riep hoe laat het was, van Lunterns laatste klepperman, Bernhard van de Brand.

Uiteindelijk wordt de Vereniging Oud Lunteren de officiële eigenaar van het pand. Hier wordt een expositieruimte ingericht. Sindsdien is het bestaan van Museum Oud Lunteren een feit.

Ontdek de schoonheid van Lunteren

Tegenwoordig beschikt het museum over een grote collectie aan foto’s, ansichtkaarten en andere voorwerpen over Lunteren. In het museum kun je ook de permanente tentoonstelling over de Goudsberg bezichtigen. Neem plaats rondom het kampvuur en luister naar de verhalen die worden verteld óf bewonder het levensechte Mammoetjong. Leer door middel van objecten, foto’s en interactieve onderdelen alles over de rijke geschiedenis van Lunteren en omgeving. De tentoonstelling spoort je als bezoeker aan om de prachtige plekken in de directe omgeving ook daadwerkelijk te bezoeken. Of neem een kijkje bij een van de wisselende exposities in het museum.

Kan jij nu al niet wachten om meer te weten te komen over Lunteren? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Bekijk hier een overzicht van de Nederlandse musea.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum