Museum informatie

Museum Kennemerland
Westerhoutplein 1
1943 AA
Beverwijk

0251 - 21 45 07
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag14:0017:00
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag14:0017:00
Zondag14:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
Kinderen (0 t/m 11 jaar) Gratis
Leden van het "Hist. Genootschap Midden-Kennemerland" Gratis
Leden Vereniging Rembrandt Gratis
ICOM Gratis
Feestdagen: gesloten
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Kennemerland


Museum Kennemerland

Museum Kennemerland in Beverwijk is een streekmuseum. Het museum is gevestigd in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin. Het museum vertelt over de geschiedenis van Midden-Kennemerland. In de vaste collectie wordt Kennemerland vanaf de oertijd tot de dynamiek van vandaag laten zien. Verder organiseert het museum diverse wisseltentoonstellingen.

Kennemerland was rond het begin van de jaartelling een grensgebied waar een fort van de Romeinen zich bevond. In de 17e eeuw kwamen veel welgestelde Amsterdammers naar Kennemerland toe. Hier brachten zij hun zomers door. De streek heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot tuindersgebied. Het staat vooral bekend om aardbeien, de conservenindustrie, het Velser aardewerk, de Kinheim tapijten en de Hoogovens.

Collectie

Kennemerland bestaat bekend om zijn Kinheim tapijten, onder andere vanwege Handtapijtknoperij Kinheim uit Beverwijk (1910-1973). Hier werden op kleine schaal met de hand tapijten geknoopt. In het museum is een grote collectie prachtige Kinheim tapijten te bewonderen.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert verschillende tentoonstellingen die je als bezoeker kunt bezoeken. Een van deze tentoonstellingen was ‘PA-driehoek, Burcht-vulkaan-oase’.

In de vorige eeuw was de ‘Bisschoppelijke Kweekschool’ een van de voorname instituten van Beverwijk. In de tentoonstelling werd het wel en wee van de Bisschoppelijke Kweekschool in Beverwijk getoond. Eerder dat jaar was het monumentale schoolgebouw opgeknapt. Museum Kennemerland maakte daar gebruik van door terug te blikken op de school. Deze school groeide tot een streng katholieke school (burcht) uit. De ‘vulkanische uitbarsting’ (vulkaan) in het cursusjaar 1969-1970 wordt door veel Beverwijkers nog herinnerd. Deze uitbarsting bestond onder andere uit de condoomrel, een studentenopstand, een bezetting en een echte ontruiming door de politie.

In 1984 sloot de school en werd het gebouw een woonbestemming met 55 appartementen. De zogenoemde PA-driehoek ontwikkelde zich daardoor tot een soort historische en groene oase.

In de tentoonstelling was van alles met betrekking tot de school te bewonderen. Zo was er filmmateriaal van voor en na de bezetting. Ook waren er gefilmde interviews met betrokkenen te bekijken. Een bijzonder item was het geïllustreerde dagboek van oud-student Wim Peterse. Verder waren er foto’s, agenda’s, lesboeken en andere voorwerpen van onder andere oud-leerlingen te vinden.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum