Museum informatie

Museum Joure
Geelgietersstraat 1-11
8501 CA
Joure

0513 – 41 22 83
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Jeugd (4 t/m 16 jaar)€3.50
Vanaf het derde kind€1.75
Museumkaart Gratis
Groepen (min. 15 personen)€6.50
Op de volgende feestdagen is Museum Joure vanaf 13.00 uur geopend: - Eerste en tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, eerste en tweede pinksterdag en tweede kerstdag. - Het museum is gesloten op 1 januari, 25 en 31 december. - Het museum is tevens gesloten op de vierde donderdag van september (Jouster Merke). Op deze dag is het museumcafé wel geopend. - Alleen op maandagen geopend van 22 april t/m oktober.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Joure


Museum Joure

Museum Joure is een echt maakmuseum. Ontdek het ontstaan van Douwe Egberts & Pickwick en beleef echt vakmanschap in de Drukkerij, Klokkenmakerij en de Metaalfabriek. Het museum is te vinden op een historisch industrieterreintje middenin Joure.

Ambacht

Het museum laat diverse ambachten zien. Denk aan een drukkerij, een koffiebranderij, een klokkenmakerij, een koperslagerij, een theepakkerij en een zilversmid.

Elke donderdag kun je als bezoeker de drukkerij bezoeken. Hier zijn dan verschillende mensen aan het werk. In juli en augustus zullen er op donderdagmiddag demonstraties door vaklui gedaan worden.

Douwe Egberts

Het museum vertelt onder andere over de geschiedenis van Douwe Egberts. De oprichter van dit bedrijf was Egbert Douwes. Hij werd in 1723 in Idskenhuizen geboren. Egbert ging wel eens mee op een kofschip dat vanuit Joure richting de Oostzee vaarde. Hier verdiende hij zoveel geld mee, dat hij trouwde en samen met zijn vrouw een winkeltje begon. Hier verkochten zij koffie, thee, tabak en andere koloniale waren.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen die je als bezoeker kunt bezoeken. Een van die tentoonstellingen is ‘De kunst van het genieten – Nieuwe producten uit een andere wereld’. Dit is een najaarsexpositie over de introductie van koffie, thee en tabak.

De tentoonstelling laat een diverse collectie aan theekopjes, koffiekannen, pijpen en snuifdoosjes zien. Koloniale waren als thee, koffie en tabak waren tijdens de 17e en 18e eeuw erg populair onder de adel en gegoede burgerij uit Europa. Luxe objecten werden ontworpen om deze producten in te bewaren en om ermee te kunnen pronken. Een selectie van de mooiste objecten kun je als bezoeker in deze tentoonstelling bewonderen!

Deze tentoonstelling is van 14 september 2019 tot en met 5 januari 2020 te bezoeken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.