Museum Jan van der Togt

Rembrandtkaart Gratis
Amstelveenpas Gratis
Combiticket Cobra Museum€17.50
Het museum is op 25 december en 1 januari gesloten. Op 26 december is het museum geopend van 11.00 – 17.00 uur. Er zijn enkele rolstoelen beschikbaar. We raden u aan deze van tevoren te reserveren. De bovenzaal en ‘Huisje 40/42’ zijn voor mindervaliden niet toegankelijk.
star_border Geen lid van MuseumTV

Museum Jan van der Togt

Museum Jan van der Togt in Amstelveen toont uiteenlopende hedendaagse kunst. Het museum is in een modern pand midden in het dorp gevestigd. Het pand is ontworpen door architectenbureau Hoogeveen. Het gebouw lijkt vrij klein vanbuiten, maar de oppervlakte van het museum bedraagt zo’n 1500 vierkante meter.

Het pand waarin het museum zich bevindt is een gemeentelijk monument. In 2010/2011 is het gerenoveerd en beschikbaar gesteld als expositieruimte voor het museum.

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Op dit moment kun je de tentoonstelling ‘Delicious Paintings – Tjalf Sparnaay’ bezoeken.

De kunstenaar Tjalf Sparnaay staat internationaal bekend om zijn hypperrealistische schilderijen. Hij schildert voornamelijk etenswaren, maar dan extreem uitvergroot. Denk hierbij aan een gebakken ei of een blikje cola. De etenswaren die Sparnaay schildert springen door hun realistische aard van het doek af.

In de tentoonstelling worden naast oude werken óók nieuwe werken van Sparnaay tentoongesteld. Deze zijn in 2017 in New York bij de ‘Bernarducci Meisel Gallery’ tentoongesteld.

Naast schilderijen doet Sparnaay ook aan fotografie. Zo is er de serie ‘Graffitical Acheology’. Deze serie bestaat uit uitgesneden close-ups van de Berlijnse muur. Deze foto’s doen denken aan abstracte schilderkunst met een diepere historische betekenis. Daarnaast is er nog de serie ‘Urban Jungle’. Deze fotoserie laat de context zien waarin de ‘Urban Photography’ series zijn ontstaan. Voor deze serie bevindt hij zich op ‘rauwe plekken’. Denk hierbij aan verlaten gebouwen en geroeste industriële architectuur. Daartussen vindt hij soms schilderachtige juweeltjes en deze fotografeert hij. Het spel van licht en donker – wat te zien is in zijn schilderijen – vind je ook terug in deze foto’s.

De tentoonstelling ‘Delicious Paintings – Tjalf Sparnaay’ is van 17 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 te bezoeken.