Museum informatie

Museum Hoeksche Waard
Dorpsstraat 13
3274 BB
Heinenoord

0186-601535
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.25
Kinderen van 4 t/m 12 jaar€3.25
Leden Vriendenkring Museum Gratis
Houders Museumkaart Gratis
Houders Rotterdam Pas Gratis
Vrijwilligerspas Dordrecht€4.25
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Hoeksche Waard


Ontstaan van het museum

De Hoeksche Waard: een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Een plek met een rijke en interessante streekhistorie. In Museum Hoeksche Waard wordt deze geschiedenis verteld aan de hand van verschillende archeologische voorwerpen. Vondsten die ons terug brengen naar de Romeinse tijd tot de IJzertijd. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel iets over te vinden in Museum Hoeksche Waard.

Het museum opende in 1968 voor het eerst haar deuren in ’t Hof van Assendelft. Hier begonnen de oprichters met het verzamelen van zoveel mogelijk erfgoed van de Hoeksche Waard. Dit naar aanleiding van één gebeurtenis: de watersnoodramp in 1953. Een ramp die de inwoners van de Hoeksche Waard aanspoorde om zoveel mogelijk voorwerpen te verzamelen. Voorwerpen die iets vertelde over het verleden van dit Nederlandse plaatsje. Op deze manier zou de geschiedenis nooit verloren gaan en kan deze worden naverteld aan het nageslacht.

Museum Hoeksche Waard in Heinenoord is momenteel gevestigd in twee, bij elkaar gelegen, rijksmonumenten. De twee historische panden bestaan uit de 18e -eeuwse buitenplaats ’t Hof van Assendelft en de 17e -eeuwse herenboerderij Oost-Leeuwenstein. De gebouwen zijn volledig gerestaureerd, gemoderniseerd en heringericht. Hierdoor kan de uitgebreide en gevarieerde collecties, die uit ruim 35.000 objecten bestaan, tegelijkertijd worden geëxposeerd in het museum. Daarnaast maakt het museum ook nog eens gebruik van wisselexposities.

De geschiedenis van Hoeksche Waard

Dat dit plaatsje over een rijke geschiedenis beschikt, is niet zo raar. De Hoeksche Waard is namelijk al heel oud. Sinds de laatste 500 jaar is het een eiland, maar daarvoor was het een gebied vol met stromende rivieren. Dit zorgde voor een rijke en vruchtbare grond voor flora en fauna. Dit maakte de Hoeksche Waard ideaal om te wonen en handel te drijven. Dit echt niet zonder risico’s, want het water zorgde ook vaker voor overstromingen.

In de grond van de Hoeksche Waard is dan ook ontzettend veel gevonden. De restanten van een nederzetting van 4000 jaar geleden tot werktuigen die van vuursteen zijn gemaakt. Ook was de Hoeksche Waard een belangrijk punt voor het Romeinse rijk, die rond 70 voor Christus ons land bezette.

Collectie uitbreiding

Nog altijd is het een museum voor en door de bewoners van dit prachtige eiland in het zuidwesten van Nederland. Door de watersnoodramp uit 1953 hadden de inwoners al zoveel verloren zien gaan dat de behoefte opkwam om zo veel mogelijk veilig te stellen voor het nageslacht. Dankzij verschillende schenkingen, beschikt Museum Hoeksche Waard nu over zoveel objecten en is het één van de grootste streekhistorische collecties van Nederland.

Naast objecten probeert het museum ook zoveel mogelijk cultureel erfgoed te bewaren. Van gebruiken tot dialecten en genealogische gegevens.

Kan jij niet wachten om meer te leren over de streekhistorische van de Hoeksche Waard? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum