Museum informatie

Museum Helmond
Kasteelplein 1
5701 PP
Helmond

0492-587716
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10.00
Kinderen van 4 t/m 17 jaar€5.00
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Museumkaart, Vrienden Vereniging Rembrandt, ICOM, BankGiro Loterij VIP-KAART Gratis
Studenten t/m 25 jaar en CJP€5.00
Groepen vanaf 10 personen (p.p.)€8.5
Schoolgroepen vanaf€35.00
Rondleidingen weekdagen (excl. entree)€40.00
Rondleidingen weekend (excl. entree)€60.00
Kinderfeestje vanaf€5.5
Zoldertoer ‘Kasteel in brand!’€2.5
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Helmond


Twee locaties

In Museum Helmond staat het prikkelen en aanspreken van zijn bezoekers op de eerste plaats. Ze geloven er bij dit museum in dat een museum weldegelijk een rol heeft midden in de samenleving. Dit actuele en inspirerende museum is een plek waar kunst en cultuur kan worden gezien, maar ook wordt beleefd en gemaakt. Aan de hand van twee prachtige locaties weet Museum Helmond dit waar te maken.

Kasteel Helmond

Het is de grootste waterburcht van Nederland: Kasteel Helmond. Een kasteel die inmiddels al bijna 700 jaar bestaat. De houten voorloper van het kasteel, het Oude Huys, was ooit nog verbonden aan de machtige Maria van Brabant waar vier adellijke families een lange tijd regeerde. Heren zoals Jan van Berlaer, Joost van Cortenbach, Albert Joseph van Arberg en Carel Frederik Wesselman van Helmond hebben het kasteel gemaakt zoals we het vandaag kennen: een kasteel van de stad.

Een kasteel die begon als verdedigingsburcht; bestuurd door kasteelheer Jan III van Berlaer. Het gebouw leek onoverwinnelijk totdat een enorme brand het kasteel in 1549 grotendeels verwoest. Wanneer het kasteel wordt opgebouwd door kasteelheer Joost van Cortenbach is deze ook nog eens luxer. Het is uiteindelijk de Utrechtse muntmeester Carel Frederik Wesselman die het kasteel in 1781 koopt. Zowel hij als zijn nazaten zetten zich in voor de stad. Daarom wordt de familie in 1841 in de adelstand verheven door koning Willem II.

Carel Frederik IV Wisselman van Helmond is de laatste kasteelheer en verkoopt het kasteel in 1923 aan de gemeente. Het heeft tot 1982 als raadhuis van de stad gediend. Sindsdien is het deel van Museum Helmond.

Kunsthal Helmond

Kunsthal Helmond, ook wel het Boscotondocomplex, is ontworpen door de Italiaanse architect Adolfo Natalini. Dit is niet het enige gebouw wat deze Italiaanse architect ontwierp. Zo heeft hij ook andere grote gebouwen zoals het bestuurscentrum van de Gemeente Holmond, de bioscoop Pathé en de woningen van het Casatondo complex ontworpen. Het huidige gebouw bestaat uit twee verdiepingen die met elkaar zijn verbonden door een wenteltrap.

In dit gedeelte van het museum zijn ruim vier keer per jaar tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen. Deze tentoonstellingen gaan altijd over kunst en fotografie. Hierbij koppelt het museum deze altijd aan de onderwerpen Hedendaagse & Moderne Kunst en Mens & Werk.

Drie collecties

Het Museum Helmond houd zich altijd bezig met drie onderwerpen, namelijk de stadshistorie, moderne & hedendaagse kunst en mens & werk.

Met ruim 5.000 gebruiksvoorwerpen, waaronder schilderijen, sculpturen, tekeningen en prenten, foto’s, boeken, tijdschriften en archeologische voorwerpen, kan de bezoeker de stadshistorie van Helmond ontdekken. Deze voorwerpen zich te bezichtigen in kasteel Helmond.

Bewonder internationale hedendaagse kunst van 1960 tot nu bij het onderwerp moderne en hedendaagse kunst. Aanschouw de collectie die bestaat uit meer dan 600 kunstwerken van ongeveer 200 kunstenaars zoals Lucassen, Combas, Daniëls, Van Lamsweerde, Gursky, Goicolea, DiCorcia, Lux, Opie, Kroner en Van der Sterren. In kunsthal Helmond kan je echter ook een kijkje krijgen in het onderwerp mens & werk. Waar je een duik neemt in het industriële verleden van Helmond.

Kan jij niet wachten om meer te weten te komen over Helmond? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.