Museum informatie

Museum Dokkum
Diepswal 27
9101 LA
Dokkum

0519-293134
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.00
Kinderen van 6 tot 16 jaar€2.00
Kinderen tot 6 jaar Gratis
Gezinskaart (ouders met kinderen tot 16 jaar)€11.50
Museumkaart Gratis
Groepen (minder dan 15 personen)€4.25
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Dokkum


Historisch centrum van Dokkum

Duik in de middeleeuwse stad van het Friese plaatsje Dokkum. Maak kennis met de rijke geschiedenis van deze plek in Museum Dokkum. Van de vroege middeleeuwen tot in de twintigste eeuw. In Museum Dokkum is ruim 2000 jaar aan cultuur en geschiedenis van Noord-Oost Friesland te bewonderen. Van oude gebruiksvoorwerpen tot de oude volkskunst en Fries aardewerk

Het Museum Dokkum bevindt zich in een aantal historische panden. Eén van deze panden is het zeventiende-eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen. Nog altijd is de typische renaissance sfeer terug te zien in het museum.

Het Admiraliteitshuis

Met name het Admiraliteitshuis heeft een erg rijke en belangrijke rol in de geschiedenis. Het was rond het jaar 1598 dat de Admiraliteit zich in Dokkum vestigde. De Admiraliteit zorgde namelijk voor de beveiliging van de scheepsvaart en de bescherming van de kust. Door dit laatste zorgde de Admiraliteit dus ook gelijk voor de bescherming van de provincies Friesland en Groningen in de oorlogstijd. Om de Admiraliteit in Dokkum te plaatsen was een politieke keuze. De Groningers oefende namelijk druk uit in de politiek, omdat ze de Admiraliteit dichterbij wilde hebben.

Voor de Admiraliteit scheelde het ook dat Dokkum in die tijd nog aan zee lag. Door de directe verbinding met de zee ontstond er daarom in dit plekje een levendig handelsverkeer. Er werd onder andere handel gedregen met Scandinavische landen, Noord Duitsland en zelfs met Rusland.

Tot 1583 trok het zoute water twee keer per dag aan Dokkum voorbij. Pas in 1583, werd de keersluis binnen de pas versterkte en dus goed verdedigbare stad gelegd. Die sluis was toen nog van hout en ging de Zijl (=sluis) heten. Alleen in het Grootdiep bleef de werking van eb en vloed merkbaar, de andere grachten van Dokkum waren voor het zoute water afgesloten. Doordat het Dokkumer Diep en de Lauwers door de jaren heen steeds meer dichtslibben, werd Dokkum steeds moeilijker bereikbaar voor grote schepen. Daarom werd de Admiraliteit in 1645 naar de Friese zeehaven Harlingen verplaatst. Toen in 1729 de Dokkumer Nieuwe Zijlen werden gebouwd betekende dit het begin van het einde van Dokkum als internationale handelsstad. Uiteindelijk speelde de zeevaart in de 19e eeuw geen rol meer in Dokkum.

Vaste tentoonstelling

In Museum Dokkum is vandaag de dag alles te ontdekken over de geschiedenis van deze Friese stad. Kom bijvoorbeeld alles te weten over het leven van de heilige Bonifatius in de permanente Bonifatius tentoonstelling. Een missionaris die rond 754 in Dokkum stierf. Of bekijk de indrukwekkende archeologische opgravingen, historische gebruiksvoorwerpen, volkskunst, schilderijen en Fries aardewerk. Bewonder de uitgebreide Fries-zilvercollectie, waarvan een groot deel afkomstig is van Dokkumer goud- en zilversmeden.

Wil jij nu al meer te weten te komen over één van de elf steden van Friesland? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum