Museum informatie

Museum Cultuurforum Aardenburg

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€6.50
Groepen vanaf 10 personen€4.00
Jongeren (7 t/m 18 jaar)€2.50
CJP€2.50
Kinderen (t/m 6 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
De openingstijden van het museum zijn seizoensgebonden. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum.
starTe zien op MuseumTV

Museum Cultuurforum Aardenburg


In een van de oudste steden van Nederland is het Museum Cultuurforum Aardenburg te vinden. In dit museum leert jong en oud alles over de Romeinse tijd. Zo zijn de resten van een fort te zien, kun je diverse Romeinse voorwerpen bekijken en Romeinse spelletjes spelen. Daarnaast is het museum gelegen naast de oudste kerk van Zeeland ,de Sint-Baafskerk. Hier kan je met een VR-bril een reis naar het verleden maken.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Cultuurforum Aardenburg

witregel

Romeinen in Aardenburg

Pas 50 jaar geleden komen wetenschappers erachter dat Aardenburg een rijke archeologische plek is. De hoeveelheid vondsten is zelfs zo groot dat men heeft aangetoond dat Aardenburg tussen 150 en 275 na Chr. een belangrijke Romeinse vesting is geweest. Eeuwen geleden bouwden de Romeinen een castellum in Aardenburg op een hogergelegen zandrug. Eerder woonden er ook al mensen in Aardenburg maar met de komst van de Romeinen verschijnen er voor het eerst indrukwekkende gebouwen. Rond het jaar 300 vertrekken de Romeinen gedwongen door invallen van Germanen en overstromingen.

Aardenburg is vervolgens in de middeleeuwen zeer welvarend vanwege de lakenhal. Daarnaast profiteerde Aardenburg, net zoals Brugge, van de verbinding met zee. Kortom, een plek vol geschiedenis.

VR-presentatie

Naast het museum staat de Sint-Baafskerk, hier is een bijzondere VR-presenatatie. Daniël Pletinckx bouwde in zes tijdsopnames, van de 10e tot de 17e eeuw, de virtuele ontwikkeling van deze unieke kerk en haar directe omgeving. Op deze manier kan je als bezoeker de ontwikkeling van de kerk helemaal volgen. De Sint-Baafskerk is rond 960 gebouwd in opdracht van monniken binnen de restanten van het castellum van de Romeinen, hierdoor heeft de kerk een bijzondere architectuur.

Museum en omgeving

Wilt u naast het museum meer zien van de omgeving? Dat kan! Vanuit het museum worden er op afspraak stadsrondleidingen georganiseerd. Je kan ook de kikkerroute door de omgeving volgen, deze leidt je langs statige huizen, kunstgaleries en cadeauwinkels. De route brengt je ook buiten de stad, zo zie je dat Aardenburg gelegen is in een groene oase.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum