Museum informatie

Museum Bronbeek

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Museum Bronbeek


Museum Bronbeek, gevestigd in Arnhem, is een uniek museum en hét kenniscentrum van het koloniaal-militair verleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Het bevindt zich op een historisch landgoed dat vrij toegankelijk is. Daarnaast fungeert Bronbeek Museum ook als een tehuis voor veteranen van alle onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). De officiële naam van het museum is: het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museum Bronbeek

witregel

Herdenken en vieren

Op het prachtige landgoed van Museum Bronbeek worden tal van herdenkingen en evenementen gehouden. Het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan is ook op het landgoed gevestigd. Kumpulan biedt een congreszaal, vergaderzaal en Indisch specialiteitenrestaurant.

Koloniaal Militair Invalidenhuis

Het landgoed Bronbeek werd in 1859 door koning Willem III geschonken aan de Nederlandse staat onder de voorwaarde dat het de bestemming zou krijgen van een militair invalidentehuis. Het ‘Koloniaal Militair Invalidenhuis’ werd in 1863 samen met het museum geopend.

De collectie van Museum Bronbeek

Het museum herbergt een indrukwekkende collectie van maar liefst 65.000 objecten en een bibliotheek met 15.000 boeken en tijdschriften over de koloniale periode in Nederlands-Indië. De nadruk ligt daarbij op de geschiedenis van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en de gekoloniseerde tegenstanders van die tijd. Veel van de wapens en andere voorwerpen die tijdens diverse expedities van het Indische leger werden buitgemaakt, zijn door de jaren heen aan Bronbeek Museum geschonken. Zo boden bijvoorbeeld de troepen die deelnamen aan de veldtocht tegen Boni enige wapens aan de koning aan. Deze wapens zijn nu te bewonderen in de trofeeënzaal van Museum Bronbeek.

Bijzondere giften

Daarnaast deden talloze officieren en oud-officieren van het Indische leger giften aan Bronbeek, variërend van wapens tot militaire werken en andere boeken. Zo schonk Resident C.P.C. Steinmetz Bronbeek in januari 1863 zijn collectie van beelden, afbeeldingen van tempels, vaartuigen en meer. Een opvallend metalen borstbeeld van koning Willem III, vervaardigd door de firma L.J. Enthoven, siert sinds februari 1863 de gevel van het gebouw (met inscriptie: Koning Willem III, stichter en beschermheer). In april 2009 doneerde mevrouw Spoor-Dijkema, weduwe van generaal S. Spoor, al diens decoraties aan het museum. Eerder werd al zijn uniform tentoongesteld in het museum.

Jouw bezoek aan Museum Bronbeek

Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je dan goed voor met behulp van de praktische informatie over openingstijden en entreeprijzen op deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum