Museum informatie

Museum aan het Vrijthof

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:30
Woensdag10:0017:30
Donderdag10:0017:30
Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:30
Zondag10:0017:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€11.50
Kinderen (0 t/m 7 jaar) Gratis
Jongeren (8 t/m 18 jaar)€4.50
Studenten€4.50
Groepen (min. 15 personen)€10
Museumkaart€1.50
dinsdag 24 december Kerstavond: Kassa dicht om 16:00 uur. Museum sluit om 16:30 uur. woensdag 25 december 1e Kerstdag: Museum gesloten donderdag 26 december 2e Kerstdag: Museum open van 11:00 tot 16:30 dinsdag 31 december Oudjaarsdag: Museum gesloten woensdag 1 januari 2020 Nieuwjaarsdag: Museum gesloten. Het museum is toegankelijk voor mindervaliden met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Via een lift kan men alle etages in het museum bereiken. In het museum is ook een invalidentoilet aanwezig. LET OP: U kunt in Museum aan het Vrijthof enkel Cashless betalen - zonder contant geld betalen. U kunt uitsluitend betalen met uw: Pinpas - Creditcard - Visa card én contactloos betalen.
star_border Geen lid van MuseumTV

Museum aan het Vrijthof


Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof in Maastricht is een particulier fotografiemuseum. Het museum ontvangt geen (structurele) financiering, en dus zijn ze minder vatbaar voor schommelingen in het politieke klimaat. Wel moet de organisatie een ondernemende koers voeren om de kosten te kunnen dekken.

Het museum bevindt zich in een gebouw uit de 16e eeuw – het voormalige Spaans Gouvernement – dat vroeger dienst deed als het buitenpaleis van Keizer Karel V. Na een verbouwing in 2012 is het museum officieel begonnen als Museum aan het Vrijthof. Toen bestond de kunstcollectie nog uit wat in 1954 is nagelaten door het echtpaar Wagner-de Wit. Sinds kort – vanaf 26 september 2019 – is het museum officieel verder gegaan als fotografiemuseum.

Tentoonstellingen

Museum aan het Vrijthof organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan is ´Homage to Humanity´ door Jimmy Nelson. Deze tentoonstelling biedt een grote selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen. De portretten zou je kunnen omschrijven als kleurrijk. 

De opening van deze tentoonstelling is ook gelijk de officiële opening van Museum aan het Vrijthof als nieuw en gespecialiseerd fotografiemuseum. 

Jimmy Nelson – een Brits-Nederlandse fotograaf – staat vooral bekend om zijn boeken ´Before They Pass Away´ (2013) en ´Homage to Humanity´ (2018). Nelson is in 1967 geboren en woonde tijdens zijn jeugd in Afrika en Azië. Hij is op de meest afgelegen plekken en bij de meest unieke gemeenschappen geweest. Hij fotografeert al meer dan dertig jaar en zijn werk wordt wereldwijd geëxposeerd. Hij portretteert de pure schoonheid en traditionele uiterlijke kenmerken van de mensen. Zijn doel hiermee is om mensen van culturele diversiteit bewust te maken. Een diversiteit die door voortschrijdende technologie en globalisering wordt bedreigd.

In de tentoonstelling ´Homage to Humanity´ zijn meer dan veertig foto´s te zien. Hierbij worden voor ondersteuning video´s, boeken en reisverhalen gepresenteerd. In de tentoonstelling staan er een paar vragen centraal; Wat is rijkdom? Waar komen we vandaan? Waar gaan we heen? Ga mee op reis met de fotograaf en ontdek de overeenkomsten tussen ´ons´ en ´hen´.

Er is een speciale (gratis) app te downloaden die tijdens de tentoonstelling gebruikt kan worden. Hier vind je toelichtende filmpjes en 360° beelden van de fotolocaties.

De tentoonstelling is van 26 september 2019 t/m 15 maart 2020 te bezoeken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.