Museum informatie

Fotomuseum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
6211 LD
Maastricht

+31(0)43 321 13 27
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0017:30
Woensdag10:0017:30
Donderdag10:0017:30
Vrijdag10:0017:30
Zaterdag10:0017:30
Zondag10:0017:30

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€11
Kinderen (0 t/m 7 jaar) Gratis
Jongeren (8 t/m 18 jaar)€5
Studenten€5
Museumkaart Gratis
Het museum is toegankelijk voor mindervaliden met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Via een lift kan men alle etages in het museum bereiken. In het museum is ook een invalidentoilet aanwezig. LET OP: U kunt in Fotomuseum aan het Vrijthof enkel Cashless betalen - zonder contant geld betalen. U kunt uitsluitend betalen met uw: Pinpas - Creditcard - Visa card én contactloos betalen.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Fotomuseum aan het Vrijthof


Fotomuseum aan het Vrijthof

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht is een particulier fotografiemuseum. Het museum ontvangt geen (structurele) financiering, en dus zijn ze minder vatbaar voor schommelingen in het politieke klimaat. Wel moet de organisatie een ondernemende koers voeren om de kosten te kunnen dekken.
Het museum bevindt zich in een gebouw uit de 16e eeuw – het voormalige Spaans Gouvernement – dat vroeger dienst deed als het buitenpaleis van Keizer Karel V. Na een verbouwing in 2012 is het museum officieel begonnen als Museum aan het Vrijthof. Toen bestond de kunstcollectie nog uit wat in 1954 is nagelaten door het echtpaar Wagner-de Wit. Sinds kort – vanaf 26 september 2019 – is het museum officieel verder gegaan als fotografiemuseum.

Tentoonstellingen

Museum aan het Vrijthof organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan is ‘This is my Church’ van fotograaf Rutger Geerling.

De Nederlandse dancefotograaf Rutger Geerling exposeert van 3 oktober 2020 tot en met 29 augustus 2021 in Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht. De tentoonstelling ‘This is my Church’ markeert het 25-jarig jubileum van de fotograaf. Het museum toont een selectie imposante foto’s van internationale dancefestivals en events in stadions en grote clubs. Daarbij spelen Nederlandse DJ-helden als Afrojack, Armin van Buuren, Don Diablo, Hardwell, Nicky Romero en Tiësto een prominente rol.

Rutger Geerling is één van ’s werelds topfotografen op het gebied van Electronic Dance Music (EDM). Gestart als pionier fotografeert hij de internationale dancescene al 25 jaar en geniet groot respect van organisatoren en artiesten. Met zijn camera legt hij de muziek, vrijheid, liefde, saamhorigheid, energie, vriendschap en magie van deze fascinerende cultuur vast.

Met de kleurrijke tentoonstelling brengt Fotomuseum aan het Vrijthof een ode aan Electronic Dance Music. Ruim 100 foto’s en ondersteunende video’s bieden een uniek inzicht in de dancewereld. Naast indrukwekkende landscapes van festivals, decors en vuur- en lichtshows, worden in het monumentale museum ook backstage foto’s, intieme portretten van concertbezoekers, aktiefoto’s van DJ’s, selfies van (festival)bezoekers en een DJ-booth gepresenteerd.

De fotograaf heeft talrijke registraties gemaakt van toonaangevende festivals en dancefeesten als Sensation in Amsterdam, Tomorrowland in Boom (België), Ultra Music Festival in Miami (USA) en Sunburn in Goa (India). Bij deze events heeft Geerling ook veelvuldig samengewerkt met buitenlandse top-DJ’s als Carl Cox, David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike.

Rutger Geerling (1970) woont in Rotterdam waar hij een opleiding Bestuurskunde heeft voltooid. Hij volgde zijn hart en werd in 1995 professioneel fotograaf, ook onder de naam Rudgr. In 2015 is zijn veelgeprezen boek ‘This is my Church’ verschenen met een overzicht van 20 jaar Electronic Dance Music. Met het inspirerende fotoboek van uitgeverij Mary Go Wild is hij winnaar van de prestigieuze Pop Media Prijs 2015. De iconische foto’s van Rudgr worden wereldwijd gepubliceerd en zijn nu voor het eerst in een museale setting te zien.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.