Museum informatie

Marres
Capucijnenstraat 98
6211 RT
Maastricht

043 3270207
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:0017:00
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10.00
65+ / Studenten /CJP€5.00
Studenten MAFAD Jan Van Eyck Gratis
Vriend / Kind (tot 18 jaar) Gratis
Museumkaart Gratis
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Marres


Internationaal opererende instelling

Abstracte voorstellingen en schilderijen die veel te simpel lijken om in een museum te hangen: dat is waarschijnlijk wat, met name jongeren, voor zich zien bij het begrip hedendaagse kunst. Maar weten we eigenlijk wel hoe de hedendaagse kunst er écht uit ziet? Hoe ontwikkelt deze zich? In het Marres in Maastricht krijg je antwoord op deze vragen.

Het werd voor het eerst opgericht in 1998 in Maastricht. Een internationaal opererende presentatie-instelling die gesteund wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht. Een instituut die is opgericht om de nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst te onderzoeken en deze te presenteren aan het publiek door middel van tentoonstellingen, onderzoekprogramma’s en publieksevenementen.

Het kunsthuis Marres, die vernoemd is naar de brouwersfamilie Marres die voor een groot deel van de 20ste eeuw in het huis woonde, komen beeldende kunstenaars, vormgevers, misici, parfumeurs, wetenschappers en koks samen om dit doel te bereiken.

Training the senses

Maar hoe beleef je kunst eigenlijk? Deze vraag lijkt centraal te staan bij de instelling Marres. Gebruik je echt alleen maar je ogen om kunst waar te nemen? Hoe zit het met je oren, je handen, je neus of misschien wel je tong? Marres legt hiermee de nadruk op de zintuiglijke ontwikkeling. Oftewel de taal van het lichaam en immersieve omgevingen.

Er wordt veel geëxperimenteerd om tentoonstellingen op een nieuwe manier te ontdekken en met elkaar te delen. Dit doen ze door middel van hun doorlopende serie Training the senses. Workshops waarin het publiek en de sprekers nieuwe manieren ontdekken om hun zintuigen te gebruiken.

Workshops voor jongeren

Per jaar komen er ongeveer 2000 leerlingen van verschillende scholen naar Marres voor een rondleiding of workshop. Daarnaast gaat Marres zelf ook naar veel scholen toe om op locatie met jongeren te werken. Hiermee bewijst de instelling dat het mogelijk is om een educatief programma neer te zetten in een presentatie-instelling voor hedendaagse cultuur, op een manier die jongeren aanspreekt.

Dit komt voornamelijk door de unieke manier van aanpak. Jongeren komen namelijk op bezoek in het kunsthuis en worden direct uitgenodigd om vanuit hun eigen zintuiglijke waarneming te reageren en reflecteren op de tentoonstelling. Een manier waardoor jongeren zich bewuster worden van de wereld om hen heen en hun invloed daarop.

Ben jij benieuwd geworden naar de verschillende tentoonstellingen, workshops en andere activiteiten van Marres? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.