Museum informatie

Louis Couperus Museum
Javastraat 17
2585 AB
Den Haag

070-3640653
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Entreeprijs€4.00
Amici Gratis
Museumkaart Gratis
Rotterdampas Gratis
Combiticket met Panorama Mesdag€11.5
star_border Niet te zien op MuseumTV

Louis Couperus Museum


Geschiedenis

Javastraat 17 in de Haagse Archipelbuurt: een bijzondere plek voor wie de boeken van Louis Couperus kent. Het is de negentiende-eeuwse stadswijk waar nog veel personages, zoals Eline Vere uit de gelijknamige roman, uit Couperus’ boeken ronddwalen. In het museum kan de echte kenner zich pas echt onderdompelen in de verhalen van Couperus.

Het Louis Couperus Museum werd dan ook in 1996 opgericht op het initiatief van Caroline de Westenholz. Het museum werd hierbij ondergebracht in de voormalige galerie van Albert Vogel. De Haagse voordrachtskunstenaar en biograaf streed, door middel van zijn voordrachten, grammofoonplaten en publicaties, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1982 voor een grotere erkenning van het werk van de schrijver.

Het museum ligt op loopafstand van een aantal adressen waar Louis Couperus heeft gewoond. Hiermee probeert het museum een grotere verspreiding van kennis van en inzicht in het werk en leven van Louis Couperus te brengen.

Nederlandse schrijver

Maar wie is Louis Couperus nou eigenlijk? Misschien doet de naam niet bij iedereen gelijk een belletje rinkelen. Hoe dan ook is Louis Couperus (1863-1923) één van de grootste Nederlandse schrijvers die ons land heeft gekend en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme .

In zijn verhalen wordt de fascinerende wereld rond 1900 in Nederland blootgelegd. Stormachtige ontwikkelingen in het politieke, maatschappelijke en culturele leven zijn vereeuwigd in zijn romans en verhalen. Het meest bekend is hij door zijn zogenaamde Haagse romans: ‘’Eline Vere’’ (1889), ‘’De boeken der kleine zielen’’ (1901-1902) en ‘’Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan…’’ (1906). Of krijg een indringend beeld van het leven in het voormalige Nederlands-Indië in zijn boek ‘’De stille kracht’’ (1900).

De werken van Couperus bevatten allerlei uiteenlopende literaire genres. Zo debuteerde hij met poëzie, maar ging al snel verder met de psychologische romans waarmee hij het bekendste werd. Daarnaast schreef hij verschillende cultuursprookjes, historische romans en veel reisverslagen en columns.

Activiteiten en bezichtigingen

In het Louis Couperus Museum zijn voorwerpen te bezichtigen die met de schrijver verband houden. De kamers van het museum zijn dan ook zo ingericht zoals ze er in de tijd van Couperus uitzagen. Van de schrijver zijn authentieke bureau tot de verscheidene manuscripten van Couperus.

Laat je onderdompelen in de literaire wereld van Louis Couperus in dit museum. Bekijk nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum