Museum informatie

Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude
Hoofdweg 1
9164 KL
Buren

0519-542737
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag13:0017:00
Dinsdag13:0017:00
Woensdag13:0017:00
Donderdag13:0017:00
Vrijdag13:0017:00
Zaterdag13:3017:00
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5
Kinderen (5 t/m 12 jaar)€3.75
Groepsbezoek, max. 15 personen (volwassenen)€4.25
Groepsbezoek, max. 15 personen (kinderen)€3.25
Museumkaart Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude


Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude

Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude is deel van Stichting Amelander Musea. Het museum bestaat uit twee delen; het juttersgedeelte en het boerderijgedeelte.

Juttersgedeelte

Bij het jutters gedeelte van het museum kom je erachter hoe de jutter, de stroper en de vissersvrouw vroeger leefden. Zie met eigen ogen wat de jutter allemaal in zijn hut doet, hoe de stroper in het hooi ligt op zoek naar zijn buit en hoe de vissersvrouw aan het bakken is. Maak via hun eigen verhaal kennis met de Amelander gebruiken en tradities!

Als bezoeker kun je extra informatie verkrijgen door het scannen van de aanwezige QR-codes. Groepen kunnen bij een bezoek aan het museum een rondleiding krijgen. Wil je zelf voelen hoe het is om jutter te zijn? Ga dan mee op een jutters schatgraaftocht! Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Landbouwgedeelte

Bij het boerderij gedeelte van het museum ervaar je hoe het leven van de Amelander boer er vroeger aan toe ging. Maak kennis met verschillende dieren die op stal staan en rondom de boerderij lopen. Luister naar het spannende verhalen over Ritske Mooi en de kleine drenkelingen die aanspoelden of ervaar hoe het is om een storm mee te maken!

Tentoonstellingen

Het museum organiseert het hele jaar door diverse tentoonstellingen. Een daarvan is de ‘Foto- en video-installatie’ van Luc ten Klooster.

Deze installatie bestaat onder andere uit foto’s, filmbeelden en gedichten. Allemaal zijn ze op hun eigen manier geïnspireerd door de Amelander legende ‘Rixt van het Oerd’.

De legende gaat over een vrouw die strandjutter was, maar voor heks werd uitgemaakt. Ze liep vaak door de Amelandse duinen en werd door haar afwijkende gewoontes gezien als het buitenbeentje van het dorp. In de tentoonstelling wordt Rixt echter afgebeeld als een vrouw met een bewogen leven. Een vrouw die – net als ons – van vlees en bloed is, maar simpelweg niet begrepen werd door de mensen om haar heen.

De installatie is van 1 november 2019 tot en met 1 april 2020 te bezoeken. Op vrijdag 1 november en zaterdag 2 november wordt deze tentoonstelling feestelijk geopend met een live performance van de jonge Rixt. Deze opening vindt plaats bij het Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude. Bezoek voor meer informatie de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.