Museum informatie

Lalique Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€16.00
CJP€8.50
Kinderen (tot 12 jaar) Gratis
Museumkaart | ICOM Gratis
VriendenLoterij VIP-KAART Gratis
Voor sommige tentoonstellingen kan een toeslag van € 3,50 gelden. Ga voor de meest volledige informatie over openingstijden en entreeprijzen naar de website van het museum. Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Lalique Museum


In de gezellige Hanzestad Doesburg schuilt in drie prachtige rijksmonumenten het Lalique Museum Nederland. Het museum is gewijd aan de ‘Da Vinci’ van de juwelen- en glaskunst: René Lalique (1860-1945). Stap binnen in een wereld van glans, symboliek en meesterlijke ambachtelijkheid en ontdek de schatten ontdekken die dit museum te bieden heeft. De gerestaureerde Commanderij uit 1286 biedt onder andere ruimte aan een Laliques privéleven en zijn carrière. De vaste collectie van het Lalique Museum beslaat een zeer groot deel van het imposante oeuvre van René Lalique.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Lalique Museum

witregel

Wat maakt René Lalique zo bijzonder

René Lalique is een van de belangrijkste ontwerpers in de tijdperken art nouveau en art deco. Hij vestigt zijn naam als edelsmid in Parijs, waar hij opzien baart met zijn zeer gedetailleerde sieraden. Daarbij past hij tot dan toe ongebruikelijke materialen toe, zoals glas. Lalique verkoos esthetiek boven grondstofwaarde. Niettemin waren zijn sieraden destijds al kostbaar en behoren zij inmiddels tot de kostbaarste ter wereld. Later in zijn carrière verlegt Lalique zijn aandacht volledig naar de glaskunst. Hij zorgt voor een revolutie in de parfumindustrie met zijn ontwerpen voor parfumflacons. Het oeuvre van Lalique omvat talloze ontwerpen voor onder andere schalen, vazen, lampen, tafelstukken en zelfs interieurs.

Verfijning en elegantie

De collectie van het museum biedt een rijke schakering van juwelen en glaskunstwerken, met maar liefst drieduizend stuks om bewonderd te worden. René Lalique, wiens naam synoniem staat voor verfijning en elegantie, heeft een erfenis achtergelaten van betoverende glascreaties en weelderige juwelen. Zijn werk wordt gekenmerkt door het gebruik van symboliek en fijne details die zelfs met het blote oog soms moeilijk waarneembaar zijn. Een unieke ervaring wordt geboden aan bezoekers die zelf een loep kunnen gebruiken om de subtiele geheimen van Lalique’s meesterwerken te onthullen.

Florerende stromingen

René Lalique’s creaties zijn doordrenkt van de charme van de art nouveau en art deco-stijl. Tussen 1890 en 1939 floreerden deze stijlbewegingen in heel Europa. Kunstenaars binnen de art nouveau (1890-1914) omarmden asymmetrische en organische vormen om emotie en betekenis in hun werk te vangen. De kunststroming wordt gekenmerkt door sierlijk gestileerde planten, bloemen, vogels en vrouwenfiguren – elementen die de bezoekers van het museum kunnen bewonderen. De art deco (1919- 1939) is vooral een verzameling van verschillende stijlen die alle een sterke reactie vormen op de organische ornamentiek van de art nouveau.

Wisselende tentoonstellingen

Naast de indrukwekkende vaste collectie van René Lalique, omvat het museum een uitgebreid netwerk van kunstcollectioneurs met werken van tijdgenoten van Lalique. Ook zijn er zijn wisselende tentoonstellingen. Meestal twee exposities tegelijkertijd. De tentoonstellingsradius beslaat de periode 1850-1950. Naast thema’s komen daarin ook tijdgenoten en leerlingen van Lalique aan bod. In de museumshop zijn leuke cadeaus en aandenkens te vinden. En in het Café Lalique kun je lekker lunchen of iets drinken. Bij mooi weer is het terras in de bloementuin een aanrader.

Jouw bezoek aan het Lalique Museum

Wil je het museum zelf bezoeken? Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen, openingstijden, parkeren en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum