Museum informatie

KattenKabinet
Herengracht 497
1017 BT
Amsterdam

020 626 9040
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:0017:00
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€10
Studenten/scholieren/stadspas€5
Groepen van 10 of meer mensen€5
Kinderen onder de 12 jaar Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

KattenKabinet


Gebouw

Gelegen aan de Herengracht in Amsterdam vind je het Kattenkabinet. Het museum is gevestigd in een monumentaal zeventiende-eeuws gebouw wat tot 1985 in handen was van de familie Van Eeghen. In 1885 kocht koopman en bankier Pieter Van Eeghen het pand van de familie Van Loon die het gebouw zelf had gebouwd. Het gebouw heeft een aantal imposante bewoners gehad.Zo woonde de burgemeester van Amsterdam Jan Calkoen in het pand en is er bezoek geweest van de Amerikaanse president John Adams bij politicus Engelbert François van Berckel. Er zijn flink wat verbouwingen geweest aan het pand. Van Eeghen heeft de kozijnen en ramen vervangen die het huidige aanzicht van het pand hebben bepaald. Hierdoor valt het gebouw erg op, in tegenstelling tot de omringende panden op de Herengracht. 

Binnen is het gebouw helemaal gerestaureerd door Stichting Herengracht 497. Op de klassieke beletage vind je vijf verschillende ruimtes met ieder hun eigen bezienswaardigheden. In de balzaal vind je wandappliques en plafondschilderingen van de stedenmaagd. Deze dateren tussen 1750 en 1770. Ook in de muziek- en Mechelse kamer vind je plafondschilderingen. De Mechelse kamer is nog geheel in zijn oorspronkelijke staat en dateert uit 1886. Tot slot vind je er een bibliotheek en een kamer speciaal gewijd aan de rode kater van Bob Meijer, de oprichter van het Kattenkabinet. 

Collectie

In het museum vind je een uitgebreide collectie van onder andere foto’s, schilderijen, tekeningen en affiches. Met de collectie biedt het Kattenkabinet een zo volledig mogelijk beeld van de rol van de kat door de eeuwen heen in de kunst en cultuur. Katten zijn voor veel kunstenaars een bron van inspiratie geweest. Dit komt mede doordat katten vaak symbool staan voor vrouwelijkheid en elegantie. Grote namen als Picasso, Sal Meijer en Henriette Ronner-Knip lieten zich inspireren door deze viervoeters. 

Dat de liefde voor katten extreme vormen kan aannemen, laat de speciale kamer voor J.P. Morgan maar goed zien. De rode kater ontving iedere vijf jaar op zijn verjaardag een bijzonder cadeau. Zo werd hij geportretteerd door Ansél Sandberg op zijn vijfde verjaardag, kreeg hij vijf jaar later een bronzen beeld en ontwikkelde zijn vrienden en bewonderaars een speciaal boekje toen hij vijftien werd. In dit boekje staat vijftig aan Morgan opgedragen kattenlimericks. Het bronzen beeld is gestolen voor de opening van het museum, maar alle andere geschenken voor de kat zijn te bewonderen in deze speciale kamer. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum