Kasteel Muiderslot is een prachtig kasteel, met een slot. Het kasteel is omringd door water en prachtige tuinen, waardoor jij je helemaal kan laten meeslepen in het leven op of nabij een kasteel. Dit unieke museum ligt nabij Amsterdam, wat het een ideaal museum maakt om te combineren met een bezoekje aan onze hoofdstad. Of, misschien wil je juist wel even de drukte van Amsterdam ontsnappen. Ook dan is het Muiderslot museum een bezoek waard!
Dit kasteel is een van de oudste en best bewaarde kastelen van heel Nederland. Het kasteel is een middeleeuws kasteel dat komt uit 1285 en het is gebouwd als een verdedigingsvestiging. Het Muiderslot is sinds 1878 een rijksmuseum. Het Muiderslot is een vierkante waterburcht, een kasteel dat is omgeven door een brede gracht en op elke hoek van het kasteel staat een ronde toren.
Muiderslot museum: geschikt voor kinderen
Het Muiderslot heeft meerdere programma’s om kinderen te bereiken. Dit doen zij onder met de speurtocht ‘Ontdekken en doen’. Hierin ga je samen met een volwassene op ontdekkingstocht door het Muiderslot en zijn tuinen en voer je meerdere opdrachten uit. De volgorde van de route bepaal je helemaal zelf. Na afloop is er voor iedereen een leuke verrassing. Ook bezit het kasteel over een grote kasteeltuin. In deze historische tuin zijn zowel om van te genieten als om uit te eten. Dat was ook gebruikelijk in de 17e eeuw, de periode waarin de tuinen voor het eerst zijn aangelegd.
Berceau
De beukenloofgang (berceau) verdeelt de tuin in twee delen. In de haag zijn vensters gemaakt. Door die vensters kun je de tuin in kijken. Onder deze ‘groene tunnel’ liepen de kasteelbewoners en hun gasten om de tuin te bewonderen. Veilig in de schaduw, want het was niet chique om bruin te worden. Boeren en arbeiders op het land werden bruin van de zon. Rijke mensen wilden zo wit mogelijk blijven. Wel eens gehoord van blauw bloed? Bij de adel zag je de blauwe aderen duidelijk door de witte huid lopen.
Vesting
De tuinen van het Muiderslot liggen midden in een militaire vesting. In de 17e eeuw zijn de vestingwallen aangelegd. Bovenop groeiden bomen. Met hun wortels verstevigden die de aarden wallen. Ook hielden ze de wind tegen. En ze leverden hout om vuur te stoken en omheiningen te bouwen. Dichtbegroeide stekelstruiken op de wallen hielden aanvallers tegen. En bladerrijke bomen zorgden er voor dat de vesting onzichtbaar was vanaf het water en vanuit het omringende landschap. Slim bedacht allemaal. Wist je dat de vesting Muiderslot ook onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam? Dat is een verdedigingslinie om de hoofdstad te beschermen. Zo bijzonder dat het inmiddels UNESCO werelderfgoed is.
Commentaar