Museum informatie

Kasteel Hernen
Dorpsstraat 40
6616 AH
Hernen

(0487) 53 19 76
[email protected]
Kijk voor actuele openingstijden en entreeprijzen op de website van Kasteel Hernen.
star_border Niet te zien op MuseumTV

Kasteel Hernen


Geldersch Landschap en Kasteelen

Kasteel Hernen, een prachtig middeleeuws kasteel precies gelegen tussen prachtige bossen en lanen. De verscheidene graslanden, rivieren en de molen doen het haast lijken alsof je middenin een schilderij bent beland. Een prachtig landschap dat de middeleeuwse architectuur van Kasteel Hernen alleen maar benadrukt. Een prachtig kasteel met unieke, het is namelijk het enige kasteel in Nederland dat hier over beschikt, overdekte weergangen.

Kasteel Hernen is museum dat door de organisatie Geldersch Landschap en Kasteelen wordt onderhouden. Dit met het doel om dit toevertrouwde gebied en gebouwen in de provincie Gelderland zo goed mogelijk te beheren. Dit kasteel is een van de vele panden die door deze organisatie wordt onderhouden.

Een prachtig doel dat ontstaan is uit de visie van twee invloedrijke mannen. In april 1929 kwamen de heren Mr. S. baron van Heemstra, commissaris van de koningin in Gelderland, en mr. P.G. van Tienhoven, voorzitter van Natuurmonumenten, in actie voor het behoud van natuur en landschap. Samen stichtten zij het Geldersch Landschap op. Daarnaast richtte Baron van Heemstra op 5 april 1940 de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen op. De stichting groeide uit tot de grootste beheerder van kastelen en historische buitenhuizen van Nederland.

Beide stichtingen werken al een ruime tijd onder één organisatie. Kasteel Hernen was het eerste gebouw dat onder behoud stond van deze stichting.

Geschiedenis

Het kasteel is in het bezit geweest van ontzettend veel adellijke families. De eerste vermelding van de ‘heren van Hernen’ is afkomstig uit 1247. Niet veel later komt Kasteel Hernen in handen van het geslacht Van Driel, waarna het tot 1646 door de familie Van Wijhe wordt overgenomen. Veel Zuid-Nederlandse families kregen Kasteel Hernen daarna in handen.

Mevrouw A.M. Metelerkamp van Bronkhorstden Tex was in 1883 de laatste eigenaar van het kasteel. Haar dochter schonk uiteindelijk het kasteel, samen met de omringende tuinen, in 1940 aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Een stichting die door deze schenking datzelfde jaar werd opgericht. Van 1942 tot 1957 hebben zij Kasteel Hernen grondig gerestaureerd.

Middeleeuws karakter

Nog altijd is het typische middeleeuwse karakter terug te zien in Kasteel Hernen. Het kasteel is sinds de zeventiende eeuw namelijk niet meer bewoond en is ook nooit belegerd. Hierdoor is er weinig aan het kasteel verbouwd, waardoor het goed bewaard is gebleven. Nog altijd beschikt het kasteel over het originele wapensteen uit de zestiende eeuw en twee portretten van de oorspronkelijke bewoners. Ook zien er veel archeologische vondsten uit de kasteelgracht te bewonderen in Kasteel Hernen.

Laat je innerlijke ridder of jonkvrouw naar buiten komen tijdens een bezoek aan Kasteel Hernen. Bekijk nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum