Museum informatie

Jopie Huisman Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€9.00
Kinderen t/m 3 jaar Gratis
Kinderen van 4 t/m 12 jaar (incl. Jopie's schetsboek)€5.20
Museumkaart Gratis
CJP€7.00
Lid van de Vriendenkring Gratis
Rondleiding (op afspraak)€26.00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Jopie Huisman Museum


Realistische werken

Rustige, maar toch erg realistische, schilderijen die aan de muur hangen. Er is niet ontzettend veel op te zien, maar toch blijf je er om de een of andere reden naar kijken. Schilderijen die haast voor zichzelf lijken te spreken. Schilderijen die de aandacht van de kijker weten te krijgen. Het zijn werken van de Friese schilder Jopie Huisman. Nog altijd zijn de werken van deze kunstenaar te aanschouwen in het Jopie Huisman Museum.

Een museum over een kleurrijk mens en een geboren verteller. De werken van Jopie Huisman vertellen allemaal hun eigen verhaal. In de vaste tentoonstelling ‘Jopie’s Paradys’ worden deze verhalen nog altijd belicht. Luister naar de toelichting op de tentoonstelling van Jopie zelf tijdens de audiotour, zowel in het Nederlands als in het Fries, Duits en Engels te beluisteren, aan de hand van originele interviewfragmenten. Voor kinderen is er een speciale tekenroute in het Jopie Huisman Museum.

Een bijzondere kunstenaar

Er zijn echter wel meer mensen die realistisch kunnen tekenen of schilderen. Je zal je daarom vast afvragen wat deze kunstenaar nou eigenlijk zo bijzonder maakt? Toch zijn de werken van Jopie Huisman een stuk bijzonderder dan je op het eerste gezicht zou denken. Zijn werken vertellen namelijk een verhaal. Huisman kwam juist met zijn werken op voor de arme sloebers en de zogenaamde derde klasse van de maatschappij. Niet alleen door naar hen te luisteren en ze gastvrij te ontvangen, maar ook door hen te schilderen. Hij schilderde hun versleten kleding en hun werkschoenen. Door middel van zijn werken laat hij zien dat iemand de armere van de maatschappij heeft gezien en naar hen heeft geluisterd. Door ze te schilderen krijgen ook zij een vorm van erkenning binnen de samenleving.

Jopie was gefascineerd door het dagelijks leven. Daarom is er ook veel humor in zijn schilderijen te vinden. Voor hem was dat namelijk de smeerolie van zijn leven. Deze zogenaamde smeerolie komt daarom veel terug in zijn werken.

Oprichting van het museum

Het Jopie Huisman Museum is een initiatief van de vrienden van de kunstenaar. Nadat drie van Huisman zijn werken bij een expositie in het Brabantse Nuenen waren gestolen, had hij besloten om niet meer te exposeren. Zijn vrienden vonden echter dat zijn werken te belangrijk waren om ze niet meer tentoon te stellen. Zij besloten daarom dat er een museum moest komen. Dit museum werd in 1986 opgericht.

Ontdek de verhalen achter de werken van Jopie Huisman in het Jopie Huisman Museum. Bezoek nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

buy windows 11 pro test ediyorum