Museum informatie

Geniemuseum
Lunettenlaan 102
5263 NT
Vught

073 688 1867
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag10:0016:00
Woensdag10:0016:00
Donderdag10:0016:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Reguliere entreeprijs€4.50
Museumkaart en Veteranen-/Defensiepas Gratis
Rondleiding met gids (max. 12 personen)€17.50
Groepen van 10 personen (p.p.)€3.00
star_border Niet te zien op MuseumTV

Geniemuseum


Regiment Genietroepen

Wie aan het leger denkt, zal waarschijnlijk heel wat tanks, wapens en heel veel gevaarlijke missies voor zich zien. Maar ben je eigenlijk ook wel bekend met het Regiment Genietroepen? Of je er nou wel of niet mee bekend bent: in het Geniemuseum leer je er alles over. Of je je nou graag wil verdiepen in deze troepen óf omdat je wilt weten wat dit nou precies inhoud. Het Geniemuseum is voor iedereen die ook maar een beetje is geïnteresseerd.

De officiële naam is Stichting Historische Genieverzamelingen, maar toch zijn ze vooral bekend onder de naam ‘het Geniemuseum’. Dit museum herbergt de geschiedenis van het Regiment Genietroepen, een onderdeel van de Koninklijke Landmacht.

Met veel foto’s wordt onder andere aandacht besteed aan de vredesmissies in Irak (SFIR) en Afghanistan (ISAF). Maar ook aan vroegere missies, zowel missies die zich in het buitenland als in het binnenland hebben afgespeeld, wordt uitgebreid aandacht besteed. Oude uniformen, werktuigen, documenten en (schaal)modellen geven een beeld van de veelzijdigheid van de Genietroepen.

Het gebouw

Het Nederlandse Geniemuseum is sinds 1970 gevestigd in de voormalige keuken van het Konzentrationslager Herzogenbusch, ook wel Kamp Vught. Vanuit de middenvleugel van het museum kijk je als bezoeker bijvoorbeeld uit op de voormalige appelplaats van het concentratiekamp. Voor meer informatie hierover kan je bij het Nationaal Monument Kamp Vught terecht. Een instelling met een indrukwekkende expositie over deze droeve en beladen periode.

Ook biedt het museum nog altijd onderdak aan de veteranen ontmoetingsruimte “De Brug” en de Traditiekamer. Dat is de plek waar de Regimentscommandant en diverse verenigingen en geledingen van het Regiment vergaderen.

Verschillende thema’s

Wanneer je door het museum heen loopt, zal je snel merken dat het is opgedeeld in verschillende thema’s. Binnen ieder thema worden de activiteiten van de genie weergegeven. Leer aan de hand van verschillende foto- en videofragmenten onder andere hoe de genie zich inzet voor de vrede of hoe ze zich voortbewegen over het water.

Bewonder de enorme bruggen, bunkers, voertuigen, vaartuigen en pontons in de Genietuin. Of laat je ontroeren door de persoonlijke verhalen achter de verschillende uniformen, zoals het uniform van de kapelmeester die omgekomen is tijdens de Herculesramp in 1995.

Sta jij al paraat om naar het Geniemuseum te vertrekken? Bezoek dan nu de website voor meer informatie!

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.