Museum informatie

Gelders Geologisch Museum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:0017:00
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag12:0017:00
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7.50
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€4.50
Jeugdlandpaspoort€3.00
Museumkaart / Vrienden van het Museum Gratis
star_border Niet te zien op MuseumTV

Gelders Geologisch Museum


Het Gelders Geologisch Museum heeft als doel het bewaren, uitbreiden en tentoonstellen van hun collectie. Het museum is gebaseerd op een particuliere collectie en is als stichting bij een Museumvereniging aangesloten.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Gelders Geologisch Museum

witregel

Wat is een mineraal?

Een mineraal is een chemisch element of chemische verbinding. Mineralen worden meestal gevormd door geologische processen. In de natuur zijn er 85 stoffen (elementen) te vinden. Er zijn nog 32 andere stoffen, maar deze worden in het laboratorium gevormd. Stoffen als goud, zilver, koper en ijzer ken je waarschijnlijk wel. Deze zijn al heel lang bekend. De meeste elementen zijn echter veel later ontdekt. Er bestaan mineralen die erg zeldzaam zijn door hun schoonheid, hardheid en helderheid. Deze worden doorgaans edelstenen of kristallen genoemd. In het museum vind je ook fluorescente mineralen.

Gesteenten en fossielen

Je kunt gesteenten onderverdelen in drie hoofdsoorten. Sedimentaire gesteenten (zoals zandsteen en kalksteen), magmatische gesteenten (zoals graniet en basalt) en metamorfe gesteenten (zoals marmer en leisteen). De oudste gesteenten die er te vinden zijn, zijn 4600 miljoen jaar oud. Deze zijn even oud als de aarde zelf. De oudste gesteenten komen echter niet van de aarde zelf, maar uit de ruimte. Echte Nederlandse stenen zijn er bijna niet. Wel zijn er veel zwerfstenen. Fossielen laten in veel gevallen resten of afdrukken van planten en dieren zien. Deze kunnen wel miljoenen jaren oud zijn. Hierdoor weten we bijvoorbeeld dat dinosauriërs hebben bestaan. Wetenschappers gebruiken fossielen om erachter te komen hoe planten en dieren er vroeger uit hebben gezien.

De bibliotheek van het Gelders Geologisch Museum

Het museum beschikt over een bibliotheek bestaande uit twee deelcollecties; hun eigen collectie en de collectie van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV). Tijdens de openingstijden van het museum mag iedereen het materiaal uit de bibliotheek raadplegen.

Jouw bezoek aan het Gelders Geologisch Museum

Wil je de mineralen en fossielen met je eigen ogen gaan bekijken? Bereid je bezoek aan het museum dan voor met de praktische informatie die je vindt aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over openingstijden, lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Bekijk hier een overzicht van de Nederlandse musea. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum