Museum informatie

Gelders Geologisch Museum
Parkstraat 32
6881 JG
Velp

026 - 364 29 96
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag12:0017:00
Woensdag12:0017:00
Donderdag12:0017:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag12:0017:00
Zondag12:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€7
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€4
Groepen (minimaal 15 personen)€4
Gelrekaart€3.50
Museumkaart Gratis
Vriend van het Museum Gratis
Jeugdlandpaspoort€3
Het museum is gesloten op: Koningsdag en Bevrijdingsdag Eerste en Tweede Paasdag Eerste en Tweede Pinksterdag Eerste en Tweede Kerstdag Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag
star_border Niet te zien op MuseumTV

Gelders Geologisch Museum


Gelders Geologisch Museum

Het Gelders Geologisch Museum heeft als doel het bewaren, uitbreiden en tentoonstellen van hun collectie. Het museum is gebaseerd op een particuliere collectie en is als stichting bij een museumvereniging aangesloten.

Mineralen

Een mineraal is een chemisch element of chemische verbinding. Mineralen worden meestal gevormd door geologische processen. In de natuur zijn er 85 stoffen (elementen) te vinden. Er zijn nog 32 andere stoffen, maar deze worden in het laboratorium gevormd. Stoffen als goud, zilver, koper en ijzer ken je waarschijnlijk wel. Deze zijn al heel lang bekend. De meeste elementen zijn echter veel later ontdekt.

Er bestaan mineralen die erg zeldzaam zijn door hun schoonheid, hardheid en helderheid. Deze worden doorgaans edelstenen of kristallen genoemd.

In het museum vind je ook fluorescente mineralen. Deze schijnen onder ultraviolet licht heel mooi.

Gesteenten

Je kunt gesteenten onderverdelen in drie hoofdsoorten. Sedimentaire gesteenten (zoals zandsteen en kalksteen), magmatische gesteenten (zoals graniet en basalt) en metamorfe gesteenten (zoals marmer en leisteen).

De oudste gesteenten die er te vinden zijn, zijn 4600 miljoen jaar oud. Deze zijn even oud als de aarde zelf. De oudste gesteenten komen echter niet van de aarde zelf, maar uit de ruimte. Echte Nederlandse stenen zijn er bijna niet. Wel zijn er veel zwerfstenen.

Fossielen

Fossielen laten in veel gevallen resten of afdrukken van planten en dieren zien. Deze kunnen wel miljoenen jaren oud zijn. Hierdoor weten we bijvoorbeeld dat dinosauriërs hebben bestaan. Wetenschappers gebruiken fossielen om erachter te komen hoe planten en dieren er vroeger uit hebben gezien.

Bibliotheek

Het museum beschikt over een bibliotheek bestaande uit twee deelcollecties; hun eigen collectie en de collectie van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV). Tijdens de openingstijden van het museum mag iedereen het materiaal uit de bibliotheek raadplegen.

Agenda

Het Gelders Geologisch Museum organiseert diverse activiteiten. Deze zijn over het algemeen vooral op kinderen gericht. Zo kun je er in oktober steentjes kraken en zandschilderen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum