Museum informatie

Domtoren
Domplein 9
3512 JJ
Utrecht

030-2360010
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag10:0017:00
Dinsdag10:0017:00
Woensdag10:0017:00
Donderdag10:0017:00
Vrijdag10:0017:00
Zaterdag10:0017:00
Zondag10:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
In april t/m september geopend tot 20.30.
starTe zien op MuseumTV

Domtoren


Utrecht wordt niet voor niets de Domstad genoemd. In het hart van het centrum van deze stad in midden Nederland staat een toren van maar liefst 112 meter hoog. Het is daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. De 465 treden zijn te beklimmen, maar wegens de restauratie is er nu ook een lift tot je beschikking!

Bezoek 

Zonder het beklimmen van de Domtoren is je dagje uit in Utrecht niet compleet! Met de lift ben je binnen 3 minuten op 100 meter hoogte. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Geschiedenis 

In de middeleeuwen had Utrecht een enorm belangrijke positie binnen het katholieke geloof. Het was daarom belangrijk dat er een grote kathedraal in de stad stond. De bouw van de Domkerk begon in 1254 en de bouw van de toren in 1321. Na tientallen jaren van bouwen is de Domtoren in 1382 klaar. Op dit moment is er nog geen Domplein zoals we dat tegenwoordig kennen. Tussen de huidige Domkerk en Domtoren bevond zich destijds een middenschip.

Na de beeldenstorm van 1580 werd de Domkerk protestants.

Op 1 augustus 1674, twee jaar na het Hollandse rampjaar, raasde er een windhoos boven Utrecht en werd het middenschip verwoest. Vanaf dit moment zitten de kerk en toren niet meer aan elkaar vast.  De Dom is tegenwoordig hét symbool van Utrecht, maar er is echter niet altijd zoveel aandacht voor de 600 jaar oude toren geweest. Het middenschip werd namelijk niet direct opnieuw opgebouwd, daar lag de prioriteit van het stadsbestuur op dat moment niet. Pas in 1826 worden alle laatste overblijfselen van het middenschip opgeruimd en ontstaat het Domplein.

Bouwstijl

De Domtoren is terug te herleiden tot Gotiek. Dit houdt in dat er tijdens het bouwen van de toren veel gelet is op verticaliteit, de toren is dan ook erg hoog. Verder heeft het de kenmerkende grote, hoge ramen.

Beschermheilige Sint-Maarten

De Domkerk is gewijd aan Sint-Maarten, de beschermheilige van Utrecht. Het wapen (een rood-wit schild) van de stad is terug te herleiden op deze Martinus van Tours. Het rood verwijst naar de mantel en het wit naar de onderrok die tevoorschijn kwam toen Sint-Maarten een deel van zijn mantel deelde met een bedelaar.

Opknapbeurt

De Dom staat helaas in de steigers op dit moment. Dit is voor de aanblik niet heel fijn, maar het was heel noodzakelijk dat de toren gerestaureerd ging worden. De Dom wordt iedere 40 tot 50 jaar grondig onderhouden en in 1975 vond de laatste grote restauratie plaats. Het natuursteen van de toren is iedere dag onderhevig aan verschillende weersomstandigheden waardoor het snel verweert. De restauratie is in 2020 begonnen en zal duren tot eind 2024.

Carillon 

Het carillon bevindt zich op 80 meter hoogte in de toren en is afkomstig uit 1664. Ieder kwartier speelt het klokkenspel automatisch een melodie. Op zaterdagen bespeelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig tussen 11.00 en 12.00 uur zelf het klokkenspel. Van april tot november is dit ook iedere vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur.

Daarnaast wordt er door Fiebig af en toe stilgestaan bij gebeurtenissen uit de muziekwereld. Zo speelde ze al nummers van Avicci, Van Halen, Daft Punk, Prince, The Beatles en Radiohead op het carillon van de Domtoren.
Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum