Museum informatie

De Casteelse Poort
Bowlespark 1A
6701 DN
Wageningen

0317 - 421436
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag13:0017:00
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€4
Kinderen van 6 t/m 12 jaar€1.50
Museumkaart Gratis
Vrienden van het museum Gratis
Kinderen t/m 12 jaar (op woensdagmiddag) Gratis
Gesloten: 1 januari, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag Open (zoals in het weekeinde): tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, tweede kerstdag, koningsdag en bevrijdingsdag.
star_border Niet te zien op MuseumTV

De Casteelse Poort


De Casteelse Poort

De Casteelse Poort is een museum in Wageningen en wil als cultuurhistorisch centrum mensen kennis laten maken met het rijke verleden van deze stad.

Collectie

Het museum heeft een grote collectie die de rijke historie van Wageningen mooi weerspiegeld. Zo kun je als bezoeker verschillende dingen bewonderen, zoals een archeologische verzameling, middeleeuwse objecten, het kasteel van Wageningen, een topografisch-historische collectie (schilderijen, prenten, tekeningen), de steenfabricage, tabaksindustrie en drukkerijen, de Wageningse Universiteit en Researchcentrum en de Tweede Wereldoorlog in Wageningen.

Permanentie exposities

De Casteelse Poort heeft twee vaste tentoonstellingen. Deze laten het beeld van toen en nu van Wageningen zien. Onderwerpen die expliciet worden uitgelicht zijn het ontstaan van de vestingstad, de wisselvallige eeuwen daarna en De Vrede van Wageningen in 1945.

Tijdelijke exposities

Het museum organiseert diverse tijdelijke exposities. Een daarvan is de tentoonstelling uit 2019 over Eppo Doeve (1907-1981). Eppo was een van de bekendste Nederlandse tekenaars uit zijn tijd. Hij staat bekend om zijn affiches, boekomslagen, vignetten, illustraties in romans en dichtbundels, spotprenten, politieke en journalistieke tekeningen, advertenties en illustraties bij reisverslagen. Eppo had een talent voor het eigen maken van elke stijl. In de jaren veertig dook hij ook in de wereld van de magisch realistische stijl.

Wat minder mensen weten is dat zijn carrière in Wageningen begon. Daar wordt in het museum ook speciaal aandacht aan gegeven. Verder wordt er nog nooit eerder vertoond werk van Eppo tentoongesteld.

Beeldende kunst

Het museum besteedt ook aandacht aan beeldende kunst. Zo hebben ze een expositie gebaseerd op het werk van Rembrandt van Rijn. Rembrandt gebruikte dit concept ook al. Hij maakte onder andere gebruik van scherpte contrasten om de toeschouwer het schilderij ‘in te trekken’.

De kunst die in deze expositie wordt tentoongesteld is van twee kunstenaars – Inge Zwolle (realistisch fijnschilder) en Giel van den Hoven (portretfotograaf) – die op hun eigen wijze het spel met licht en donker in hun werk weten toe te passen.

De beste stukken

De Casteelse Poort heeft een aantal hele bijzondere voorwerpen die ze tentoonstellen. Om een paar voorbeelden te noemen; een vroegmiddeleeuwse gesp, een Veluwse klokbeker en de capitulatie pen.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum