Museum informatie

Boerenbondsmuseum

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag13:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Regulier (vanaf 13 jaar)€6.00
Kinderen (4 t/m 12 jaar)€3.00
Kinderen( t/m 3 jaar) Gratis
starTe zien op MuseumTV

Boerenbondsmuseum


Het Boerenbondsmuseum in Gemert biedt bezoekers een fascinerende reis naar het leven van een peeldorp in het begin van de twintigste eeuw. Op deze pagina zullen we de unieke kenmerken van het museum benadrukken.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Boerenbondsmuseum

witregel

Een levendig openluchtmuseum

Bezoekers van het Boerenbondsmuseum worden ondergedompeld in de rijke cultuur van het Brabantse leven. Het museum fungeert als een levendig openluchtmuseum waar oude ambachten tot leven komen en de geschiedenis van de regio tot in detail wordt belicht. Het museum herbergt een scala aan historische gebouwen, waaronder een wevershuisje, bakhuisje, winkeltje, plattelandsschooltje, café en zuivelfabriekje. Elk gebouw vertelt een uniek verhaal en biedt bezoekers een authentieke ervaring van het Brabantse platteland in de vroege twintigste eeuw.

Van boerderij tot museum

De oorsprong van het Boerenbondsmuseum gaat terug tot 1981, toen het geboortehuis van wijlen Pater Gerlachus van den Elsen onderwerp werd van een transformatieplan. Een toegewijde werkgroep werd gevormd om manieren te onderzoeken om het huis te behouden, wat leidde tot een ambitieus reconstructieplan. Het reconstructieplan vereiste aanzienlijke financiële middelen, en de gemeenschap ondernam diverse acties om het project te ondersteunen. Van een zelfgeschreven biografie over Pater van den Elsen tot het lenen van geld onder gunstige voorwaarden, de verkoop van een slachthuis en zelfs een dienstenveiling, de gemeenschap was vastberaden om het erfgoed te behouden.

De expansiedrift van het museum

In 1984 werd de koopakte ondertekend, en op 1 januari 1985 werd het pand eigendom van de afdeling Gemert van de Noordbrabantsche Christelijke Boerenbond (NCB). Sindsdien heeft het museum aanzienlijke groei doorgemaakt, met toevoegingen zoals een veldkapel ter ere van Gerlachus van den Elsen (2007), een gereconstrueerde handkrachtzuivelfabriek en een kortgevelboerderij met Boerenleenbank (2013).

Het Boerenbondsmuseum als favoriet uitje

Het Boerenbondsmuseum wordt terecht geprezen als een uniek levend openluchtmuseum waar bezoekers de tijd terugspoelen en de authentieke sfeer van vroeger ervaren. Gelegen in Gemert, is het museum herhaaldelijk verkozen tot het leukste (familie-)uitje van Brabant, waardoor het een must-visit bestemming is voor zowel jong als oud. Bezoekers kunnen zich verheugen op het verkennen van prachtig ingerichte boerderijen, interactie met levende en aaibare dieren, een gezellig dorpsplein met ambachtshuisjes en boerderijtjes, en het observeren van werkende fabriekjes die de sfeer van het Brabantse platteland in 1900 oproepen.

Jouw bezoek aan het Boerenbondsmuseum

Wil je het museum nu zelf bezoeken? Aan de linkerkant van deze pagina vind je praktische informatie over jouw museumbezoek. Zo vind je er de openingstijden en de entreeprijzen. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande activiteiten bezoek je de website van het museum. Om alvast een voorproefje te krijgen, bekijk je onze korte documentaire.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum