Museum informatie

Belasting en Douane Museum
Parklaan 14-16
3016 BB
Rotterdam

088 – 1514900
[email protected]

Openingstijden

DagVanTot
Maandag Gesloten
Dinsdag11:0017:00
Woensdag11:0017:00
Donderdag11:0017:00
Vrijdag11:0017:00
Zaterdag11:0017:00
Zondag11:0017:00

Entreeprijzen

CategoriePrijs
Volwassenen€5.50
Kinderen t/m 18 jaar Gratis
Studenten en scholen Gratis
CJP, RotterdamPAS, Museumkaart, ICOM en Vrienden van het museum Gratis
Groepen vanaf 10 personen: krijgen korting€3.50
Tickets
star_border Niet te zien op MuseumTV

Belasting en Douane Museum


Slecht imago

Alweer een blauwe brief op de deurmat. Bijna iedereen heeft het wel eens ervaren. De irritatie die komt kijken bij het openen van deze brief. Wat zouden ze deze keer te melden hebben? Hoeveel ben je ze deze keer verschuldigd?

Dat de belastingdienst niet erg geliefd is onder het volk is geen verassing. Dit zorgt helaas wel voor een negatieve houding tegenover deze instelling. Iets wat volgens de officiële oprichter van het Belasting en Douane Museum onterecht is. Wanneer je weer eens een of ander bedrag aan de belasting moet betalen, sta je er waarschijnlijk niet bij stil (wat overigens niet zo gek is); maar het betalen van belasting is een belangrijk punt voor de samenleving. Op deze manier zorgen we namelijk gezamenlijk voor een leefbare samenleving.

Belastingacademie

Het Belasting en Douane Museum begon in zijn eerste jaren helemaal niet als museum. Integendeel zelfs, de collectie was helemaal niet openbaar voor het publiek. In 1937 werd het museum opgericht als Stichting Belastingmuseum Prof Dr. Van der Poel. Het was opgericht door Johannes van der Poel, directeur van Invoerrechten & Accijnzen, met een speciaal doel. Door een historische collectie aan te leggen, wilde hij zijn studenten aan de Belastingacademie onderwijzen. Als oprichter en hoofd van de Rijksbelastingacademie vond hij het belangrijk om zijn leerlingen, aan de hand van objecten en verhalen, te onderwijzen in de belastinggeschiedenis. Van der Poel was er namelijk van overtuigd dat een belastinginspecteur zijn werk niet goed kan doen zonder kennis van het verleden te hebben.

De eerste collectie in het belastingkantoor aan de Boompjes in Rotterdam is maar drie jaar tentoongesteld. Door een brand in 1940 zijn de objecten in vlammen opgegaan. Tijdens en de na Tweede Wereldoorlog bouwde Van der Poel een nieuwe collectie op. Een tweede collectie die nog altijd de basis vormt voor het huidige museum.

Smokkelobjecten

Het oude museum opende in 2012 opnieuw zijn deuren. Ditmaal voor het openbare publiek. Nog altijd wordt hier ontzettend veel verteld over de belastinggeschiedenis en de wereld van de douane. Al is het museum erg met zijn tijd mee gegaan. Aan de hand van veel interactieve tentoonstellingen blijft het Belasting en Douane Museum up-to-date.

Kan jij niet wachten om de verschillen van de belastingdienst van vroeger en nu te ontdekken? Of ben je razend benieuwd naar hoe er vroeger, maar ook tegenwoordig, wordt geprobeerd om spullen te smokkelen? Bezoek dan de website voor meer informatie.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum