In de korte documentaire De collectie van Etersheimerbraak zie je de hoogtepunten van de Etersheimerbraakpolder in een notendop. Weet je nog niet zeker of je de Etersheimerbraak wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Ben je überhaupt niet bekend met de cultuurhistorie van dit Noord-Hollandse gebied? Ook dan is de korte documentaire over Etersheimerbraak een absolute aanrader.

Het verhaal achter de collectie van Etersheimerbraak

Ga mee op expeditie door Etersheimerbraak, een gebied dat de eeuwige strijd van Nederland tegen het water verbeeldt. Een wandeling van circa vier kilometer brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van deze plek. Leer er over de geboortegrond van Dik Trom, kleiputten en de gevaarlijke waterwolf.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Ben je benieuwd naar welke andere musea je in de omgeving van Etersheimerbraak treft? Ga dan naar dit handige museumoverzicht

In de korte documentaire De collectie van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten zie je de hoogtepunten van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten in een vogelvlucht. Weet je nog niet zeker of je dit museum in Utrecht wil bezoeken? Laat je dan voorlichten door deze video. Wil je alles leren over de defensiemechanismen van de Hollandse Waterlinie? Ook dan is de korte documentaire over het Waterliniemuseum precies wat je zoekt.

Het verhaal achter de collectie van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Waterliniemuseum Fort bij Vechten mag dan wel zeventien hectare groot zijn, het is alsnog een van de best verborgen pareltjes van ons land. Het wordt ook wel beschouwd als een van de mooiste forten van de Nieuwe Hollands Waterlinie noemen. Niet zo verwonderlijk dus dat het in de zomer van 2021 uitgeroepen is tot UNESCO Werelderfgoed.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Wil je nog verder leren over de Hollandse Waterlinie? Kijk dan mee met ons bezoek in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden.

In de korte documentaire De collectie van het Nationaal Modelspoor Museum neemt het museum je in een vogelvlucht mee door hun collectie. Leer meer over de schoonheid van miniatuurtreinen of het reconstrueren van spoorbanen en kom erachter of het Nationaal Modelspoor Museum het bezoeken waard is. 

In het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek vind je de grootste collectie van Nederlandse treinen in miniatuur. De collectie in de Friese stad is ooit begonnen met de verzameling van Piet Scheltema en kent ondertussen 11.000 verschillende toestellen.

Het verhaal achter de collectie van het Nationaal Modelspoor Museum

 In het museum zijn grootse landschappen nagebootst, waardoor verschillende treinstellen zich door het museum verplaatsen. Alle treinen in het museum vertellen iets over de Nederlandse geschiedenis. Zo zijn er miniatuurmodellen te vinden van de Duitse Wehrmacht toestellen, maar vind je er ook alle modellen die ooit voor de NS hebben gereden. Ook over landsgrenzen is er een hoop te ontdekken. Bekijk bijvoorbeeld de baan van Lex Schravendeel, een industrieel tafereel waarin de Amerikaans houtverwerking na wordt nagebootst. Het reconstrueren van het stadje kostte hem zestien bezoeken aan Amerika en stapels fotorolletjes. Ook de Baantjer collectie van de misdaadschrijver Appie Baantjer, een groot treinfanaat, is te bewonderen in het museum in Sneek.

Voor meer informatie over het verhaal van het Modelspoor Museum bezoek je de website van het museum. Een overzicht van andere musea in Nederland vind je op deze pagina

In de podcast Je Eerste Keer bezoeken bekende, Nederlandse makers een museum waar zij nog nooit eerder zijn geweest. Na afloop van het bezoek gaat host Sammie van den Broek met hen in gesprek. Wat doet de collectie met ze en wat hebben ze er van opgestoken? In hoeverre kan het museum ons inspireren, verrassen of misschien zelfs wel veranderen? Je Eerste Keer is een podcast van MuseumTV in samenwerking met CJP. Deze aflevering: een bezoek aan het LAM met acteur en tv-kok Jasper Gottlieb.

Bekijk hieronder de objecten die in de aflevering besproken worden.

Voedsel als kunst

Het LAM in Lisse is het eerste museum in Nederland dat helemaal is gericht op food art. Alle kunstwerken in het museum hebben iets met eten te maken. De scheidslijn tussen kunst en eten kan namelijk heel klein zijn. Net zoals kunst kan eten je ontroeren of verrassen. Daarnaast kan eten esthetisch zijn, wat goed werkt als inspiratie voor een kunstwerk.

Wat heb jij gegeten?

De inspiratie die kunstenaars kunnen halen uit voedsel is onder andere goed zichtbaar in het werk van Itamar Gilboa. Hij schreef een jaar lang op wat hij allemaal at en dronk en verwerkte dit in een metershoog kunstwerk gemaakt van keramiek. Van zoutvaatjes tot flessen wijn, niks liet Itamar aan de verbeelding over. Luister de podcast en leer waarom Jasper’s kunstwerk uit ham-kaas croissants en granola zou bestaan. 

Meer dan een gerecht

Net als op kunst heeft eten een uitgebreide geschiedenis. Een gerecht zoals roti is niet zomaar een gerecht van platbrood, vlees en kruiden. Het kent verhalen die teruggaan naar de slavernij en heeft een eigen identiteit en gevoel dat, net als bij een kunstwerk, door de maker erin wordt gestopt.

De podcast ‘Je Eerste Keer’ is geproduceerd in samenwerking met CJP en Podcast Studio Amsterdam.

In Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden ontdek je van alles over de natuur. Van de kleinste insecten tot enorme skeletten van potvissen: alles komt voorbij. 

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Natuurmuseum Fryslân

witregel

Kolleksje Sintrum Fryslân

Het museum bezit een collectie die zó groot is dat niet alles een vaste plek kan hebben in het museum. Nog geen tien procent van alle voorwerpen heeft een plek gekregen. De overige 347.000 voorwerpen liggen veilig opgeslagen in het depot Kolleksje Sintrum Fryslân. 

Nachtvlinders en zwerfstenen

De collectie van het museum richt zich voornamelijk op vogels, maar bevat daarnaast ook onder andere nachtvlinders, zoogdieren en zwerfstenen. De regel die het museum nu hanteert voor het toevoegen van nieuwe dieren aan de collectie is dat het afkomstig moet zijn uit Noord-Nederland. Door schenkingen en legaten verzamelt het museum haar voorwerpen. Deze kunnen ook worden aangeboden voor wetenschappelijk onderzoek. Het speciale preparateursteam van het museum laat je in het Open Atelier graag zien hoe zij deze dode mus schoonmaken en prepareren om op te zetten. Dit doen zij overigens niet alleen voor vogels. Het team zet allerlei verschillende dieren op, van mus tot olifant. 

Weten wat er leeft

Voor het behoud van de natuur is het belangrijk om te weten in welke conditie deze verkeert. In het aangelegde Leeuwarder Bos wordt hierom sinds februari 2012 een uitgebreide inventarisatie gedaan waar Natuurmuseum Fryslân bij betrokken is. Door het inventariseren van vogels, zoogdieren, insecten en waterdieren kan de diversiteit van het gebied worden vastgesteld. Zijn er veranderingen in de aantallen of zijn er soorten af- of toegenomen? Inmiddels zijn er al meer dan 2600 verschillende planten, dieren en paddenstoelen vastgesteld. Regelmatig worden er in het bos activiteiten georganiseerd om gezamenlijk op zoek te gaan naar nieuwe soorten. Het vaststellen van al deze planten en dieren gebeurt niet alleen overdag, maar op ieder moment van de dag. Sommige dieren laten zich bijvoorbeeld alleen s’ nachts zien en andere dieren tonen zich juist alleen bij ochtenddauw. Door de inventarisatie zijn er sinds 2012 meer dan honderd zeldzame dier- en plantsoorten ontdekt in de omgeving. Eén daarvan is de zeldzame spin Segestria florentina. Deze spin was voorheen nog nooit eerder vastgesteld noordelijker dan Amsterdam en nu is er in het Leeuwarder bos dus een nieuw soort ontdekt. 

Jouw bezoek aan Natuurmuseum Fryslân

Wil je het museum zelf bezoeken? Bekijk dan de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum. Om alvast een voorproefje te krijgen, bekijk je onze korte documentaire.

 

Discovery Museum (voorheen Columbus, Cube en Continium) in Kerkrade is het grootste museum voor wetenschap en technologie in Zuid-Nederland. Een ideaal dagje uit voor iedereen die nieuwsgierig is. Leuk voor jong en oud!

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Discovery Museum

witregel

Thema’s van het Discovery Museum

In dit museum staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en design. Reizend door het verleden, heden en toekomst leer je over de vraagstukken van deze tijd. Je gaat verbanden zien, wordt verrast en verlaat het museum vol kennis en inspiratie.

Wat is er te doen?

In het Discovery Museum Kerkrade zijn er genoeg activiteiten te beleven. Naast de interactieve (wetenschaps)exposities, vind je er ook adembenemende en unieke films. In de creatieve labruimtes kan je zelf aan de slag of doe moe aan een hands-on workshop.

Nieuw daglicht

In het museum zijn er verschillende, wisselende tentoonstellingen te zien. Deze tentoonstellingen zetten de thema’s in het museum in een ander of nieuw daglicht. Hierdoor krijg jij een andere of nieuwe kijk op deze onderwerpen. Doordat de tentoonstellingen afgesteld zijn op het diverse publiek dat het museum aantrekt, zijn de tentoonstellingen in het museum in Kerkrade leuk om te bezoeken met de hele familie.

Jouw bezoek aan het Discovery Museum

Wil je het museum zelf bezoeken? Bekijk dan de praktische informatie aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Wat is een held? Aan welke criteria moet iemand voldoen om de eretitel ‘held’ te mogen dragen? Het Mariniersmuseum in Rotterdam legt  in de nieuwe tentoonstelling Helden mogelijke kanshebbers voor de titel langs de meetlat van moed, beleid, trouw en strijd.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum is een museum over ambachten en speelgoed. Je reist in het Ambachten Museum langs een rijke verzameling van 160 ambachten, winkeltjes en compleet ingerichte werkplaatsen. Het oude speelgoed dat te zien is, is voor de meeste een feest van herkenning.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over het Oude Ambachten en Speelgoed Museum

witregel

‘Live’ ambachten

In het museum komen maar liefst 160 ambachten aan bod. Er zijn allemaal ingerichte kamertjes te vinden met oude voorwerpen. Elke week zijn er in het museum een aantal ambachten live te bewonderen. Daarnaast heeft het museum een buitengedeelte waar landbouwmachines centraal staan.

Speelgoedmuseum

Op de 1e verdieping van het Speelgoed Museum vind je een bijzondere collectie. Hier kijk je je ogen uit! Je ziet namelijk speelgoed waar jij (of je ouders en grootouders) in de jonge jaren mee zijn opgegroeid. Een feest van herkenning, verbazing en misschien wel een beetje weemoed.

Kijk hier voor een overzicht van de Nederlandse musea.

Dik Trom is wellicht een van de meest geliefde personages in de Nederlandse kinderboekenwereld. Dit ondeugende jongetje, bedacht door Cornelis Johannes Kieviet, heeft generaties lezers geboeid met zijn avonturen. Wat velen echter niet weten, is dat de wortels van dit verhaal diep geworteld zijn in de geschiedenis van Etersheimerbraak, waar het huidige Kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom zijn thuishaven heeft gevonden.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom

witregel

Hoe Dik Trom begon

Het verhaal van Dik Trom begon in 1891 toen Cornelis Johannes Kieviet, die van 1883 tot 1902 leraar was in het gebouw in Etersheimerbraak, zijn eerste boek over dit iconische personage schreef. Dit gebouw was destijds de Openbare Lagere School, en Kieviet nam de positie van hoofdonderwijzer op zich. Zijn creativiteit kende geen grenzen, want in de naastgelegen onderwijzerswoning ontstond het allereerste avontuur van Dik Trom. Deze geboorte van Dik Trom vond plaats in de buurt van de idyllische gemeenschappen van Etersheim en Schardam.

Kinderboeken vóór 1940

Helaas sloot het schooltje vlak voor de Tweede Wereldoorlog zijn deuren, en in 2007 dreigde het pand gesloopt te worden. Gelukkig zorgde een burgerinitiatief ervoor dat het behouden bleef, en sindsdien heeft het de status van museum gekregen. Het museum weerspiegelt het verleden, met een klaslokaal dat is ingericht zoals het in die tijd was. Het beschikt niet alleen over de werken van Kieviet, maar herbergt ook een verzameling kinderboeken van vóór 1940.

Wandelen door een jeugdboek

Een bezoek aan Het Schooltje van Dik Trom is een reis door de geschiedenis van het Nederlandse jeugdboek. Terwijl je door het museum struint, kun je genieten van de werken van Kieviet en andere auteurs uit die periode. Daarnaast kun je deelnemen aan de wandeltocht rondom het museum, die je meeneemt langs diverse historische plekken in de omgeving. Voor degenen die meer informatie willen over deze tocht, is de bijbehorende kaart beschikbaar op de officiële website van het museum.

Het schoolgebouw van Dik Trom

Het gebouw zelf, dat in 1882 werd voltooid, is ontworpen door de befaamde architect H.P. van den Aardweg uit Purmerend. In 1883 opende de school haar deuren en huisvestte één klaslokaal, waarin leerlingen uit Etersheim en later ook Schardam werden onderwezen. Het was hier dat C. Joh. Kieviet tussen 1883 en 1903 doceerde en zijn eerste Dik Trom-boek schreef in de periode 1883-1891. Een opvallend aspect van zijn onderwijspraktijk was dat zijn leerlingen dagelijks 10 nieuw geschreven pagina’s aan elkaar moesten voorlezen, wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de rijke verbeelding van Dik Trom.

Opnieuw met de sloop bedreigd

Tot 2012 diende het schooltje als woning, maar in 2007 werd het met sloop bedreigd om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. Dankzij de vastberadenheid van buurtbewoners en de oprichting van de stichting Het Schooltje van Dik Trom, werd dit historische gebouw behouden. Na verwerving door Stadsherstel werd een crowdfundingproject opgestart om het te restaureren, en het Prins Bernhard Cultuurfonds droeg 10.000 euro bij, met de toezegging van nog eens 10.000 euro als de benodigde 60.000 euro voor 30 juni 2012 werd ingezameld.

Jouw bezoek aan Kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom

Het Kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom is niet alleen een eerbetoon aan een van Nederlands meest geliefde literaire creaties, maar ook een tastbare link naar de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs en de rijke erfenis van jeugdliteratuur. Bezoek het museum en ontdek de betoverende wereld van Dik Trom en de schatten van vervlogen tijden. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum.

Ben je benieuwd naar meer musea in Noord-Holland? Bezoek dan deze pagina voor meer informatie

LAM, het ‘foodart’ museum, is gelegen op het schilderachtige Landgoed Keukenhof, vlakbij het indrukwekkende Kasteel Keukenhof in Lisse, Zuid-Holland. Deze unieke locatie biedt niet alleen een prachtig cultureel uitje, maar ook een betoverende omgeving die de ervaring verrijkt.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over LAM Museum

witregel

De relatie tussen voedsel en expressie

De kern van de LAM-collectie draait om de intrigerende relatie tussen voedsel, natuur en de expressie hiervan in kunstwerken. Door kunstenaars als Renzo Martens, Yinka Shonibare en anderen te presenteren, illustreert het museum op meesterlijke wijze de diepgaande connectie tussen menselijk leven en de omringende wereld. Met zijn ligging op het romantische landgoed van Kasteel Keukenhof, tegenover de wereldberoemde bloemententoonstelling van Keukenhof, biedt LAM Museum niet alleen een culturele, maar ook een visueel betoverende ervaring. De combinatie van kunst, natuur en historie maakt het een must-visit bestemming.

LAM Museum: splinternieuw en watertandend

Sinds het prille begin in 2019 verwelkomt LAM Museum bezoekers in een unieke wereld waar kunst, voedsel en natuur samenkomen. De recente opening van de deuren voegt een hedendaags tintje toe aan de rijke geschiedenis van deze culturele instelling.De bijzondere collectie en het prachtige museumgebouw zijn mogelijk gemaakt door de genereuze ondersteuning van de VandenBroek Foundation, opgericht door Jan van den Broek, voormalig directeur van supermarktketen Dirk. Het is interessant om te weten dat LAM Museum een privaat initiatief is en geen afhankelijkheid kent van overheidsfinanciering.

Met je kind naar het museum

Speciaal voor jonge kunstliefhebbers biedt LAM Museum een scala aan kinderactiviteiten. Hier krijgen kinderen de kans om op een speelse manier kennis te maken met kunst, voedsel en natuur. Een educatieve ervaring die het hele gezin zal waarderen.

Jouw bezoek aan LAM Museum

LAM Museum in Lisse is niet zomaar een museum; het is een ‘foodart’ bestemming die de zintuigen prikkelt en de verbeelding voedt. Met zijn focus op voedsel, natuur en kunst creëert LAM een unieke ruimte waar bezoekers worden uitgenodigd om selectief te genieten en de diepere betekenis van de tentoongestelde werken te ontdekken. Plan je bezoek, laat je verrassen en geniet van de rijke ervaring die het museum te bieden heeft. Als je van plan bent LAM te bezoeken, vind je alle benodigde informatie over openingstijden en entreeprijzen op de daarvoor bestemde pagina. Handig voor het plannen van je bezoek en om verrassingen te voorkomen. Houd er rekening mee dat in LAM de Museumkaart niet geldig is. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum