De collectie van het Natuurmuseum Fryslân

In het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden ga je op avontuur in de natuur. Het museum is gericht op beleving, activiteit en interactiviteit met als thema: de natuur van Friesland.

De walviszaal van het Natuurmuseum Fryslân

In de Walviszaal kun je diverse skeletten van walvissen bewonderen. Het grootste skelet is van een potvis, die in 1994 aanspoelde op Ameland. Af en toe spoelt er een potvis aan bij de Noordzeekust. Dit betreft mannetjes die onderweg zijn naar noordelijke gebieden en streken om voedsel te verzamelen. Op de terugweg nemen ze dan waarschijnlijk ergens de verkeerde afslag waardoor ze vast komen te zitten tussen Nederland en Engeland. De zee is daar relatief ondiep, waardoor het echosysteem van een potvis niet goed werkt. Er is weinig voedsel aanwezig, waardoor ze verzwakt raken of verhongeren en daardoor aanspoelen.

Reiskabinet

Mensen die vroeger verre reizen maakten, namen bijzondere vondsten mee naar huis om er een reis- of rariteitenkabinet mee te vullen. In het Natuurmuseum vind je de verzameling van de Friese kapitein Severein. Zijn kat zit nog altijd op de bank. Als je hem gaat aaien, begint hij te spinnen.

Het open atelier

In het museum kun je zien hoe dieren opgezet worden in het open atelier. Daar is dagelijks een preparateur aan het werk. De oprichter van het museum, Gerrit ‘Fûgeltsje’ Bosch, prepareerde in de beginjaren ook al vogels uit zijn collectie voor het publiek. En ook toen stonden daar kinderen omheen om te kijken hoe hij deze dieren opzette.

OnderWatersafari

Om de ervaring met de Friese natuur helemaal af te maken, kun je op OnderWaterSafari (toegankelijk voor 4+). Hier kun je ervaren hoe de Friese wateren er onder het wateroppervlak uitzien. Je reist er doorheen met een speciaal voertuig. De safari begint in een zoetwatergebied waar je onder andere bevers, otters en meervallen kunt zien. Vervolgens ga door de sluis en kom je terecht in de Waddenzee, waar je zeehonden, bruinvissen en kwallen kunt spotten.

Ervaar de Friese natuur in Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân wil kinderen laten zien hoe bijzonder de natuur in elkaar zit. Hoe ze dit doen, bijvoorbeeld door opgezette dieren, filmpjes en interactief spellen, zie je in de korte film!

Promo | De collectie van Natuurmuseum Fryslân

De collectie van Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân
Schoenmakersperk 2