Bij Escher in het Paleis kan je de bekendste werken uit het oeuvre van M.C. Escher (1898-1971) bekijken. En, dat niet op zo maar een plek! De prenten hangen namelijk in het voormalige winterpaleis van wijlen prinses Emma, de moeder van Wilhelmina. Het Paleis wordt nu niet meer bewoond door Koninklijke leden. Wel staat het Haagse Paleis Lange Voorhout nog centraal tijdens Prinsjesdag, waar de Koninklijke familie langsheen rijdt voordat zij de Troonrede voorlezen.

 

Escher en zijn werk

Het werk van Escher is te bezichtigen in het Paleis, in Den Haag. Ook zijn topstukken, zoals de litho Relativiteit, vind je terug in deze collectie. Escher werd bekend door zijn prenten en houtsnedes. Dit zijn overigens niet de enige kunstwerken die je er kan bezichtigen. Bij Escher in het Paleis wordt bijna alle grafische kunst van Escher tentoon gesteld. Zo zie je ook werken uit zijn eerdere carrière, Italiaanse landschappen, stillevens en diverse studietekeningen.

Escher in het Paleis in Den Haag biedt ook een interactieve tentoonstelling. Hierin wordt je meegenomen in de denkwijze van Escher. Je kan op deze manier met jouw eigen ogen zien hoe Escher gebruik maakte van abstracte constructies of een onwerkelijke realiteit.

 

Museum Escher in het Paleis Den Haag bereiken

Het Escher museum is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Vanaf het centraal station van Den Haag of station Den Haag Hollands Spoor gaan er verschillende trams richting het museum. Ook met de auto kunt u het museum bereiken. U kunt uw auto nabij het museum parkeren in parkeergarage Museumkwartier.

Informatie over huidige tentoonstellingen vind je terug op de website van het Escher Museum. Meer algemene informatie over uw bezoek aan het museum vind je links in de witte balk.

In het Limburgse Simpelveld vind je Museum de Schat van Simpelveld. Het museum is gevestigd in een kloostergebouw, Huize Loreto. De Zusters van het Arme Kind Jezus namen hun intrek in dit gebouw nadat zij vertrokken uit Duitsland. Vanuit Simpelveld werd de kloostergemeenschap van de Zusters georganiseerd, verspreid en bestuurd.

Het museum met de schatten van de Zusters

In 2012 vertrekken de Zusters van het Arme Kind Jezus uit Simpelveld en verhuizen terug naar Aken. Zes jaar later wordt Museum de Schat van Simpelveld geopend. Het museum bevindt zich in het kloostergebouw waar de Zusters verbleven. Hierdoor krijg je een uniek inkijkje in deze gesloten kloostergemeenschap. Zo leer je bijvoorbeeld oprichtster Clara Fey kennen. Je kan in het museum zelfs haar kamer bezoeken. Ook de stoel waar zij in overlijdt, is nog te zien in Museum de Schat van Simpelveld.

De handgemaakte paramenten in Museum de Schat van Simpelveld

Naast dat de Zusters zorg droegen voor kinderen afkomstig uit minder welgestelde gezinnen, beschikten zij ook over een pensionaat en school. Om dit te kunnen bekostigen, waren de Zusters afhankelijk van diverse inkomsten. De grootste inkomstenbron ontstaat per toeval als een Zuster beslist om handgeborduurde paramenten te maken. Deze worden uiteindelijk ook gemaakt en verkocht voor andere parochies.

Ook zo benieuwd naar wat voor bijzondere schatten jij kan vinden in Simpelveld? Onze mini-documentaire over Museum de Schat van Simpelveld geeft jou alvast een uniek inkijkje. Meer algemene informatie vind je overigens ook op de website van het museum.

Wie Eindhoven zegt, zegt Philips en andersom. Midden in Eindhoven, op de plek waar Gerard Philips in 1891 zijn eerste gloeilampen produceerde, staat het Philips Museum. Hier wordt het verhaal verteld over de Brabantse stad, ondertussen behorend tot de grootste van Nederland, en groot werd door het concern bekend van zijn gloeilampen. Het museum loopt chronologisch door de geschiedenis van het bedrijf en begint aan het eind van de 19e eeuw in een slecht verlichte ruimte, omdat het gebruik van kaarslicht toentertijd nog gangbaar was.

Een rijke geschiedenis

Je ziet hoe Philips zichzelf telkens opnieuw uitvindt en met innovatieve technologie een belangrijke rol speelt bij maatschappelijke veranderingen. Frederik Philips, koopman uit Zaltbommel, zorgde voor startkapitaal voor zijn zoon Gerard om een gloeilampenfabriek te stichten in Eindhoven. Nu zien we die geschiedenis terug in het museum met: de gloeilamp, de tl-lamp, de natriumlamp, de spaarlamp en de ledlamp. Ook de tak van de consumentenelektronica komt aan bod, zoals de radio, televisie, scheerapparaat en diverse keukenapparatuur. Ook de initiatieven van Philips in de radio- en televisiebranche worden belicht. Daarnaast wordt de geschiedenis verteld van bedrijfsleider Jan Zwartendijk, die vanuit Litouwen duizenden Joden heeft helpen vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor het volk

Philips heeft zich innovatief getoond, eerst met elektrisch licht, later bij radio, televisie en de komst van het digitale tijdperk. Op dit moment bevindt Philips zich in de voorhoede van grote omwentelingen in de gezondheidszorg. Altijd met als doel: het leven van mensen verbeteren. Ook de nauwe banden met de Eindhovense voetbalclub PSV zijn goed terug te zien. Het Philips Museum is voor voor jong en oud, van technicus tot sportfanaat.

Dagje uit

Het Philips Museum bevindt zich in het centrum van Eindhoven op loopafstand van verschillende eet- en drinketablisementen. Een aanrader is een bezoek aan Strijp-S, waar in oude fabriekspanden ruimte is gemaakt voor het stadsleven.

Wil je meer weten over het museum? Bezoek dan gauw de website.

Hij is de schilder van de Sterrennacht, Het gele huis en de Zonnebloemen, afijn, Vincent van Gogh. Na vele omzwervingen door Nederland en Frankrijk woonde de kunstenaar drie jaar (1883 – 1885) in het Brabantse Nuenen en maakte daar een kwart van al zijn werken. Dit stukje cultureel erfgoed is vastgelegd in Museum Vincentre.

De vaste expositie vertelt het verhaal van twee personages: Vincent van Gogh en Nuenen. Beide karakters worden ontrafeld en er ontstaat een haat-liefdeverhouding. Steeds wordt de bezoeker verder meegenomen in dit verhaal.

Vincent en intimi

Hier komen zijn werken tot leven. Op moderne wijze word je door het oude Nuenen van deze schilder geleid. Luister naar verhalen van inwoners van toen en hun beleving over Vincent. Ervaar het Nuenen van vroeger en zie wandelend door het Vincentre hoe Van Goghs beroemde kleurenpalet is ontstaan. Ook maak je kennis met de intimi van Vincent, bijvoorbeeld zijn goede vriend Anthon van Rappard. Hij was eveneens schilder en vond in Vincent zijn gelijke.

Hardheid van het bestaan

Volledig in lijn met de andere grote meesters uit zijn tijd werd Vincent geraakt door de hardheid van het bestaan en besloot hij de gewone mens in beeld te brengen. Vanuit deze voorliefde voor de mens en zijn harde werk raakte hij geïnspireerd door de wevers en hun werkomstandigheden, een veel voorkomend beroep in het Brabantse dorp. Hij maakte een serie van maar liefst dertig werken variërend van de wever tot de werking van het weefgetouw. Beleef verder in de theaterzaal hoe het schilderij ‘De Aardappeleters’ tot leven komt en proef van de thematiek die Van Gogh terug liet komen in zijn schilderkunst.

Dagje uit

Het museum is gevestigd in een 18e-eeuws pand dat ten tijde van Vincents periode in Nuenen dienst deed als stadhuis. Naast een bezoek aan het museum is er in het dorp veel meer te ontdekken over het leven van Vincent. Boek via de website van Vincentre bijvoorbeeld een gids die je mee kan nemen door de 19e-eeuwse geschiedenis van deze grootmeester.

Verdeeld over drie panden vind je in Winterswijk het museum De Wereld van Wenters. Het museum behoort net als de Museumfabriek bij de Vereniging Het Museum. De collectie van het museum vertoont de verschillende aspecten van de geschiedenis van Winterswijk.

Voormalige bakkerswinkel

De drie panden waar het museum in is gevestigd had in de negentiende en twintigste eeuw de functie van bakkerswinkel. De winkel, inclusief voorkamer, kelder en bakkerij, is geheel in de oude staat hersteld nadat het pand na een grondige verbouwing omgetoverd werd tot museum. Nu vind je op nummer 38 de expositieruimte, op huisnummer 40 word je ontvangen in de centrale ruimte met koffiehoek en op nummer 42 vind je de oude bakkerij. Vooral dit laatste huis heeft een rijke bouwgeschiedenis. Het pand was oorspronkelijk gebouwd als boerderij en op een kadastrale kaart van de negentiende eeuw is te zien dat het pand bestond uit twee smalle delen. Deze zijn later samengevoegd waardoor het pand een stuk groter werd. 

Honderd jaar terug in de tijd

Wanneer je het museum binnen stapt reis je honderd jaar terug in de tijd. Doordat de bakkerij geheel in oude staat is hersteld, inclusief de originele bakkersoven, krijg je een goed beeld van hoe men vroeger leefden. Zo lees je in de gangen van het museum de verhalen van de vele bakkers van Winterswijk.

De expositieruimte in het museum is gebouwd om interessante onderwerpen uit Winterswijk tentoon te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een expositie over de in Winterswijk geboren schrijver Gerrit Komrij of de schilder Max van Dam. Wil je meer weten over Winterswijk? De vrijwilligers van het museum staan klaar om je rond te leiden en te vertellen over hun prachtige dorp.         

De Museumfabriek Winterswijk is onderdeel van Vereniging Het Museum. Een groot deel van de collectie heeft het museum te danken aan onderwijzer de heer G. Jansen.

De collectie werd na de oprichting van Vereniging Het Museum in 1929 tentoongesteld in een door de gemeente ter beschikking gesteld schoollokaal. De doelstelling van het museum is om de geologische gesteldheid van de bodem, het meest typische waar Winterswijk om bekend is, tentoon te stellen. Dit in combinatie met de dieren en planten waarvan veel soorten zeldzaam zijn.

Naast de collectie van de heer Jansen heeft het museum ook historische weefgetouwen die nog steeds werken. Ook vind je er schilderijen van Max van Dam, een geologische collectie en een overgebleven deel van de expositie ’75 jaar bevrijding’.

De collectie van De Museumfabriek Winterswijk is vastgelegd in een mini-docu. Klik hier voor de video.

Op de NDSM-werf in Amsterdam vind je het graffiti en street art museum STRAAT.  In de collectie van STRAAT vind je 150 werken van 130 verschillende kunstenaars van over de hele wereld. 

De oorsprong van graffiti

Graffiti heeft zijn oorsprong in de jaren zeventig. Het begon met het beschilderen van metro’s en het herhaaldelijk schrijven van je naam. Hier zaten allemaal regels aan verbonden. Uiteindelijk namen steeds meer kunstenaars afstand van deze regels om zo hun eigen stijl te creëren. De werken van deze kunstenaars werden groter en ontwikkelde zich tot grote muurschilderingen op straat. Deze ontwikkeling zie je levensgroot terug in het museum. 

Vijf thema’s

Het museum is opgedeeld in vijf thema’s: persoonlijk, esthetisch, verbonden, bewust en empathisch. De werken uit de collectie van het museum zijn allemaal ondergebracht in één van deze thema’s. Sommige stukken laten niks aan de verbeelding over, terwijl andere gemaakt zijn om jou als bezoeker een actieve invulling te geven van wat de kunstenaar bedoelt. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de omgeving waar ze zich in bevinden. Bijvoorbeeld het leven in grote steden, maatschappelijke thema’s of alledaagse dingen.

Ontdek de verhalen die normaal verborgen blijven op straat. 

Wil je meer weten over de collectie van STRAAT? Bezoek dan de website

In de zomer van 1997 werd Museum Schooltijd officieel geopend. Het museum ontstond nadat een paar enthousiastelingen in Terneuzen oude schoolmaterialen en artikelen hadden verzameld. Door aanschaf en giften is deze verzameling uiteindelijk uitgegroeid tot een volwaardige collectie. Uit de wens de collectie een vaste plek te geven is het museum ontstaan. 

Collectie

De collectie van het museum bestaat uit verschillende leermiddelen zoals boeken, leesplankjes en wandplaten. In het klaslokaal staan er nog originele schoolbanken opgesteld inclusief de inktpotjes. Ook het speelgoed van de leerlingen komt voorbij in het museum. Zo vind je er een grote verzameling knikkers en tollen. Al dit speelgoed moest natuurlijk iedere dag mee naar school. Dit deden de leerlingen dan in hun houten schooltassen. Ook deze tassen zijn een onderdeel van de collectie en in het museum te bewonderen. 

Schoolfoto

Net als nu gingen de klassen vroeger ook op de schoolfoto. Door de eeuwen heen is er wel het een en ander veranderd aan dit jaarlijkse moment. In de reeks schoolfoto’s die het museum bezit zijn de veranderingen goed zichtbaar. Alle schoolfoto’s zijn afkomstig van verschillende scholen uit de regio. De oudste foto’s dateren uit 1850, maar ook vind je er wat meer recentere foto’s. Het museum geeft de mensen die zichzelf of een familielid herkennen de mogelijkheid de namen toe te voegen aan de klassenlijst. 

Het museum heeft regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Wil jij welke tentoonstelling je op dit moment kan bezoeken? Neem dan een bezoek aan hun website.

MuseumTV heeft de collectie van Museum Schooltijd vastgelegd in een mini-docu. Onderstaand zie je de trailer van deze mini-docu. Voor de volledige video klik dan hier.
De collectie van Streekmuseum De Meestoof weergeeft het leven van de bewoners van de Zeeuwse omgeving tussen Sint-Annaland, Tholen en Sint-Philipsland.

Schoolklas

De kennismaking met het leven van vroeger begint in de honderd jaar oude schoolklas. Deze klas is helemaal ingericht met schoolspullen van vroeger, afkomstig van de Zeeuwse eilanden. Scholen kunnen zich inschrijven om een echte les te volgen in dit historische lokaal. Er is zelfs een schoolbel aanwezig, dus zorg ervoor dat je op tijd bent! Doordat de kinderen deelnemen aan de ouderwetse lessen spelling of rekenen ervaren zij echt hoe het onderwijs honderd jaar geleden was.

Keramiek

In het museum vind je ook een rijke collectie keramiek. Deze is door de jaren heen door veel verschillende kunstenaars en keramisten verzameld. Naast de historie van het keramiek kom je ook te weten hoe deze prachtstukken werden gemaakt.

Arbeid

Binnen in de ambacht schuur vind je de beroepen van vroeger. Je vindt hier een visserij, leeratelier en een smederij. De smid vertelt je graag over zijn beroep terwijl hij het vuurtje aanstookt om het ijzer te gaan smeden. Na afloop kan je een bezoek brengen aan de woningen waar men tot rust kwam na een lange werkdag. Deze woningen zijn geschonken door Noorwegen na de Watersnoodramp van 1953.

Wil je meer weten over de collectie van Streekmuseum de Meestoof? Bezoek dan de website.

Het is 1786 wanneer Jacobus Meerman de scheepswerf in Arnemuiden koopt. Jacobus Meerman werkt zelf op de scheepswerf als arbeider, maar besluit het te kopen zodra de kans zich voordoet. Hij koopt de scheepswerf inclusief loods, kanthelling en de bijhorende gereedschappen. Deze aankoop is de start voor een lange familiegeschiedenis. Tot 2003 blijft de werf in handen van de familie Meerman.

Bouwen

Op de werf zijn talloze schepen gebouwd. Al deze boten zijn uniek aangezien ze niet gebouwd werden aan de hand van op schaal getekende ontwerpen. De visser gaf aan hoe lang hij de boot ongeveer wilde hebben, maar de exacte afmetingen hingen af van wat er beschikbaar was aan eikenhout. De lengte van de platte onderkant van het schip gaf uiteindelijk de doorslag over de verdere verhoudingen van de boot. In het museum kom je alles te weten over deze werkwijze.

Collectie

In het museum vind je een unieke collectie met spullen afkomstig van de scheepswerf zelf. Alles wat er is achtergebleven nadat de laatste werfbaas de deuren sloot is onderdeel van de collectie. Je vindt er oud gereedschap waarmee de werklui het hout bewerkte, maar ook antieke machines zijn aanwezig in de collectie. 

Buiten op de werf vind je een replica van de sleehelling. Door middel van de sleehelling werd het schip in het water gelaten of op land getrokken. Deze klus ging niet altijd heel gemakkelijk. Hier kom je meer over te weten in het museum. 

Restauratie

In 2004 was het tijd om de oude werf te restaureren. Voordat dit gedaan kon worden moesten de loodsen helemaal leeggehaald worden. Een aantal vrijwilligers heeft deze klus op zich genomen. Zij voelden zich echte schatgravers toen er veel spullen die bewaard zijn door voormalige werfeigenaar Kees C.A. Meerman onder een dikke laag stof tevoorschijn kwam. Na het opruimen zijn de loodsen nauwkeurig afgebroken en opnieuw opgebouwd. Hiervoor is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de oorspronkelijke materialen. Ook het buitenterrein is volledig opgeknapt. Tegenwoordig kunnen eigenaren van historische schepen hier zelf terecht voor het onderhoud van hun schip. Wanneer zij aan het werk zijn zie, hoor en ruik je hoe het vroeger moet zijn geweest. Je beleeft hierdoor echt de geschiedenis!

Voor meer informatie over de Historische Scheepswerf C.A. Meerman bezoek dan de website.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.