De collectie van Vereniging het MuseumBij Vereniging Het Museum zijn twee musea in Winterswijk aangesloten: de Museumfabriek en de Wereld van Wenters.

De collectie van De Museumfabriek

Het museum is gevestigd in een voormalige textielfabriek die nog bijna in zijn originele staat verkeert. De collectie van het museum vertoont de geschiedenis van Winterswijk met als oudste onderdeel de geologische collectie. 

De oprichter van Vereniging Het Museum, de heer Jansen, had een verzameling fossielen uit de omgeving van Winterswijk. Het dorp ligt met de kalkgroeven in een uniek geografisch gebied en deze fossielen zijn te bewonderen in de Museumfabriek.

Tweede Wereldoorlog

Naast de geografische collectie besteedt het museum ook aandacht aan de Tweede Wereldoorlog door bijzondere verhalen van inwoners te vertellen. Zo lees je het verhaal over de inzet van Tante Riek. Zij zat bij de Landelijke Organisatie van Onderduikers en was lid van het verzet. Haar verzetskruis en laatst geschreven brief aan haar man en kinderen zijn objecten waar de vrijwilligers van het museum nog elke keer kippenvel van krijgen. Ook zie je het werk van de Joodse tekenaar Max van Dam die tijdens de oorlog zowel vriend als vijand heeft vastgelegd op zijn portretten.

Depot

Het museum is te klein om alle objecten een goede plek te geven. Het depot van het museum bezit meer dan negentienduizend objecten die je onder begeleiding van een vrijwilliger kan bekijken. Een deel daarvan zijn de schilderijen van de Italiaanse kunstschilder Armati. Zijn schilderijen zijn haarscherp en levensecht door de fijne techniek die Armati toepaste in zijn werk. Zo gebruikte hij geen olieverf maar krijt om de portretten te creëren. 

De collectie van de Wereld van Wenters

Verdeeld over drie panden in het centrum van Winterswijk vind je het museum De Wereld van Wenters. In de expositieruimte staat er elke drie maanden een nieuwe collectie tentoon. 

In de oude bakkerij zie en ruik je hoe het er vroeger aan toe ging in een bakkerij. Het bakkersberoep was in Winterswijk en in de omgeving erg populair. Inwoners konden hun brood en lekkernijen halen bij maar liefst 58 verschillende bakkers. In de bakkerij achter de bakkerswinkel vind je de bakkersoven. De oven is niet meer in gebruik, maar verkeert wel nog in de originele staat.

Promo | De collectie van Vereniging het Museum

De collectie van Vereniging het Museum

Museum informatie

Vereniging het Museum
Laan van Hilbelink 6 - 10
7101 WG
Winterswijk

0543-533 533
[email protected]etmuseum.nl

Vereniging het Museum bestaat uit twee musea op verschillende locaties: De Museum Fabriek: Laan van Hilbelink 6 -10, 7101 WG Winterswijk. Wereld van Wenters: Meddosestraat 38 en 40, 7101 CW Winterswijk. Kijk voor de actuele openingstijden per museum op de website van Vereniging het Museum.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.