Wat te doen als heel Nederland vrij heeft op Hemelvaartsdag 30 mei? Lekker met je gezin de hort op gaan. Naast dat je natuurlijk van alles kunt beleven in het Frans Hals Museum en het Teylers Museum, zijn er nog veel meer leuke dingen te doen. Go-Kids regio Haarlem heeft voor MuseumTV de leukste uitjes voor je op een rij gezet in de omgeving Haarlem. Combineer een bezoek aan het museum met een van onderstaande uitjes.

1| Coole Kidsdagen bij Snowplanet in recreatiegebied Spaarnwoude

De SnowPlanet KidsDag betekent heel de dag sneeuw en FUN voor kinderen van 5 t/m 12 jaar!
Wat kan je verwachten op deze dag? Om 8.30 uur verwachten we je bij SnowPlanet, waar je de piste op gaat en o.a. ski- of snowboardles* krijgt. De leukste leraren en leraressen zullen samen met jou en de andere kinderen veel plezier maken in de sneeuw. Even op adem komen tijdens de gezellige lunch* (lekkere broodjes en een warme snack) met de hele groep en de ski- en snowboardleraren. Na de lunch ga je weer heerlijk de sneeuw in! Om 16:00 uur is je supervette dag helaas weer voorbij.

* Let wel op dat snowboarden mogelijk is vanaf 7 jaar!

2| Hemelvaartsdag bij Brasserie Grand-Café de Smaeckkamer

Heerlijk zo’n extra vrije dag in de week, laat het zonnetje maar komen! Voor de kinderen is er naast de fijne natuurspeeltuin en kinderkamer de hele dag een Unicorn springkussen! Uiteraard is Brasserie Grand-Café de Smaeckkamer geopend vanaf 10:00 uur voor koffie, thee en huisgemaakt gebak, lunch, borrel en diner. Laten we duimen voor mooi weer…

3| Hemelvaartsdag actie bij JumpSkillz in Hoofddorp

HEMELVAART ACTIE
30 mei(Hemelvaartsdag) Vanaf 10:00 uur open.
Reserveer voor 1 uur jumpen en krijg het 2e uur GRATIS. ⚠️
Donderdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Leeftijd vanaf 5 jaar met een minimale lengte van 1.10 niet in combinatie met onze arrangementen en andere kortingen of actie’s.

4| Meifestival in Wijk aan Zee

Van woensdag 29 mei tot en met zondag 2 juni biedt het Meifestival weer een gevarieerd dag- en avondprogramma voor jong en oud. Van touwtje trekken tot mini achtbaan en van draaimolen tot crazy wave, er is voor ieder wat wils! De kermis is elke dag tijdens het Meifestival geopend tot 00.00 uur. Kijk voor het volledige programma op www.meifestival.nl

5| Hemelvaartsdag actie bij Street Jump Haarlem

Het Hemelvaart weekend staat al bijna voor de deur, met niet veel later het Pinkerweekend. Leef je lekker uit op de trampolines van Street Jump Haarlem! Ze hebben aangepaste openingstijden, dus ga lekker je gang en springen maar.

6| Er draaien leuke films in Pathé Haarlem

Bijna alle dingen zijn leuker in gezelschap en een filmpje kijken hoort daar ook zeker bij. Samen lachen met de film, samen huilen of samen schrikken, dat schept een band. Er draaien superleuke films in de Pathé in Haarlem, dus vervelen is er niet bij!

7| Vroege vogelconcerten, wild spotten of de stilte ervaren. Staatsbosbeheer laat je graag kennis maken met Buitengewone Belevenissen

Wil jij vaker naar buiten en ontdekken hoe bijzonder de Nederlandse natuur is? Staatsbosbeheer helpt je daar graag een handje bij. Elke maand zetten zij een bijzonder natuurfenomeen centraal om je uit te dagen de natuur in te gaan. Ga met hen mee en ontdek de mooiste plekken! Deze belevenissen wil je een keer meegemaakt hebben en je vindt ze #gewoonbuiten.

8| Voetballen en 18 holes aflopen bij Midget Voetgolf in Nieuw Vennep

Een soort midget golf, maar dan met een voetbal en je voet! Supergaaf! Uniek in Nederland is deze voetgolf. Zonder club en balletje maar met je eigen voet en een voetbal ga je 18 spectaculaire holes af. De holes zijn zeer origineel. Je kunt koppen, volleys maken en de laatste banen zijn echte finales!

9| Hemelvaart Fietstocht in Spaarndam

Jullie gaan hier zoals je gewend bent van de ijsclub NovaZembla een memorabele fietsdag van maken. Doe daarom gezellig mee, alleen of met z’n allen. Lekker op de fiets door het Noord-Hollandse landschap. Je kunt kiezen uit de gebruikelijke afstanden van 25km, 50km, 75km en 150km. We gaan natuurlijk uit van heerlijk weer. Dus kom langs en schrijf je in. De inschrijving, start en finish zijn in het speeltuingebouw van ‘Nieuw Leven’ aan de Boezemkade te Spaarndam. De route van 150 km is voor geoefende fietsers en is met pijlen aangegeven. Onderweg worden er op enkele controle-/stempelposten versnaperingen uitgedeeld. Voor de afstanden 25km, 50km en 75km worden duidelijke routebeschrijvingen aan de deelnemers uitgereikt. De eindcontrole sluit om 17.00 uur.

 

De Randstad barst van de leuke musea! MuseumTV heeft een top 10 gemaakt van de leukste musea in de Randstad om met het hele gezin te bezoeken. Of je nu jong of oud bent, van kunst, cultuur, geschiedenis of techniek houdt, liever kijkt, leert of juist doet: er is voor ieder wat wils!

(klik op de foto’s voor een preview van het museum door middel van onze video’s 🙂)

1. Scheepvaartmuseum | Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum biedt een leuk én leerzaam dagje uit voor jong en oud! Door middel van interactieve tentoonstellingen leer je van alles over vijfhonderd jaar aan maritieme geschiedenis in Nederland. Klim aan boord van het VOC-schip ‘Amsterdam’ (met een VR-bril en in de replica!), speel op een enorm bordspel en maak een levensecht ritje naar de Amsterdamse haven.

Het Scheepvaartmuseum

Replica van VOC-schip Amsterdam

2. Van Gogh Museum | Amsterdam

Wie kent hem niet? Vincent van Gogh: de man met het afgesneden oor en de kleurrijke werken met de duidelijke penseelstreken. Niet alleen bewonder je in het Van Gogh Museum zijn werk, maar leer je ook meer over zijn turbulente leven en zijn inspiratiebronnen. Open ‘De koffer van Vincent’ en ontdek samen de schilderijen in het museum aan de hand van kijk- en doe-opdrachten. Of doe in het weekend mee met een leuke kinderworkshop, ga op onderzoek uit met de speurtocht of leer de leukste weetjes met de Familierondleiding!

Creatief aan de slag!

3. Rijksmuseum | Amsterdam

Dwaal uren door het Rijksmuseum langs de ontelbare schilderijen, tekeningen, prenten, kabinetten, glazen, beelden en wapens. In het museum is voor iedereen wel iets boeiends te zien! Voor families is er ook van alles te doen. Laat je creativiteit de vrije loop gaan in ‘Rembrandts Tekenles’, krijg met Snapguide een rondleiding van een BN’er of ontrafel alle geheimen van het Rijksmuseum in een digitaal familiespel.

Rijksmuseum: Alle Rembrandts

Tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’

4. CoBrA Museum | Amstelveen

Het CoBrA Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen is hét museum op het gebied van de CoBrA-beweging: een internationale beweging die in Nederland een ware revolutie veroorzaakte. Leden van CoBrA lieten zich onder andere inspireren door de creativiteit van kinderen. Geen wonder dus dat het museum ook bij veel kinderen favoriet is met al die vrolijke kleuren en herkenbare figuren. Geïnspireerd na een bezoekje? In Atelier CoBrA kun je je creativiteit de vrije loop laten gaan!

CoBra Museum: kunst kijken

Inspiratie voor en door kinderen

5. Frans Hals Museum | Haarlem

In het Frans Hals Museum maak je kennis met één van de bekendste Haarlemse schilders uit de Gouden Eeuw: Frans Hals. Hals was een echte vernieuwer voor zijn tijd en zette met zijn kunst Haarlem op de kaart in de kunstwereld. Met het familieboekje speur je op de grote doeken naar de kleinste details. Naast kunst kijken kun je ook ontdekken hoe het is om zelf kunstenaar te zijn, maak je favoriete werk na op de tekentafel!

Frans Hals schilderij

Oog in oog met Hals’ meestwerken

6. Teylers Museum | Haarlem

Wist je dat het Teylers Museum het oudste museum van Nederland is? In de Verlichting werd het museum opgericht om kennis te delen over kunst en wetenschap. Vroeger bestond het uit een laboratorium en atelier. Nu kijk je er je ogen uit in zalen vol vitrines met duizenden voorwerpen en kun je de meest mooie kunstwerken bewonderen. Ook zijn er dieren in het museum verstopt! Vind ze allemaal met één van de twee kinderspeurtochten en verdien een leuk cadeautje!

Teylers Museum

De Ovale Zaal: oudste museumzaal van Nederland

7. Sonnenborgh | Utrecht

Sonnenborgh is een museum en sterrenwacht in één. Laat je in Sonnenborgh verwonderen door het oneindige heelal, de sterren en planeten. Op alle zondagen en Sterrenkijkdagen kun je door één van de drie reusachtige telescopen turen. Elke eerste zondag van de maand is de ‘Super Sunday Solar Science Show’. Experimenteer, doe proefjes en leer zo van alles over de werking van de zon!

Sonnenborgh

Turen door de telescoop

8. Spoorwegmuseum | Utrecht

Het Spoorwegmuseum is het ideale gezinsuitje waar het om beleving draait! In het museum reis je terug in de tijd en leer je in verschillende attracties van alles over de Nederlandse spoorwegen over een periode van 175 jaar. Maak bijvoorbeeld een spannend ritje in het donker langs allerlei stalen monsters, doorsta De Vuurproef, daal af in een oude kolenmijn of wordt een echte treinexpert in het Techlab. 

Spoorwegmuseum

De spannende Vuurproef

9. Beeld en Geluid | Hilversum

Beeld en Geluid heeft één van de grootste audiovisuele collecties van Europa! Van de geschreven krant, radio en televisie tot websites en games. In het museum ontdek je de wereld van de media door er zelf mee aan de slag te gaan. Met een ring die je van het museum krijgt, kun je al je activiteiten ook na je bezoek herbeleven. Ook de huidige tentoonstelling Serieus Grappig (t/m 8 september 2019) is interessant voor het hele gezin!

Beeld en Geluid.

Serieus grappig! Foto: Jorrit Lousberg

10. Rijksmuseum Boerhaave | Leiden

In Rijksmuseum Boerhaave duik je in de wereld van de wetenschap en geneeskunde. Het museum toont vijf eeuwen aan Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Bewonder het microscoopje van Antoni van Leeuwenhoek, ga op expeditie naar Schateiland Boerhaave of speel net als Sahil Amar Aïssa de Bingo Battle!

Kijk snel de Bingo Battle-aflevering van Sahil in Rijksmuseum Boerhaave en download je eigen bingokaart www.bingo-battle.nl Heb jij straks de snelste tijd?

Rijksmuseum Boerhaave

Versla Sahil met de Bingo-Battle

Liefhebber van geschiedenis of wil je wat meer weten over een bepaalde stad tijdens een dagje uit? Breng dan eens een bezoekje aan één van de tien geselecteerde musea. Zij vertellen allen over de bijzondere geschiedenis van hun stad en zijn een bezoek meer dan waard. Krijg alvast een voorproefje met de video’s op onze website!

1| Museum het Grachtenhuis

In het hartje van Amsterdam maak je in Museum het Grachtenhuis een wervelende tour door vierhonderd jaar aan geschiedenis rondom de grachten van Amsterdam. Leer meer over het ontstaan en de ontwikkeling van dit werelderfgoed wat het centrum van Amsterdam zo kenmerkt.

grachtenhuis nieuwsbrief

2| Stadsarchief Amsterdam

Het Stadsarchief Amsterdam is met vijftig (!) kilometer aan archief- en beeldmateriaal hét geheugen van de stad Amsterdam. In de monumentale safe deposit worden twaalf verhalen uitgelicht. Deze twaalf verhalen nemen je mee naar het leven van Amsterdammers door de tijd heen.

stadsarchief amsterdam nieuwsbrief

3| Nederlands Volksbuurtmuseum

Het Nederlands Volksbuurtmuseum is de enige in zijn soort in Nederland. Het interactieve belevingsmuseum toont tweehonderd jaar geschiedenis over het dagelijks leven in de Nederlandse volksbuurten. Bewonder verhalen, schilderijen en voorwerpen die allemaal te maken hebben met volksbuurten en het leven van alledag.

volksbuurtmuseum nieuwsbrief

4| Museum Coevorden

Ontdek in Museum Coevorden de turbulente geschiedenis van de stad Coevorden. Deze stad heeft door de jaren heen veelvoudig te maken gehad met plunderaars en veroveraars. De historie wordt verteld aan de hand van visuele en interactieve elementen. Hierdoor is het een laagdrempelig, maar leerzaam museum om te bezoeken!

coevorden nieuwsbrief

5| Museum Hengelo

Museum Hengelo brengt de cultuurhistorie van Hengelo in beeld. De diverse collectie laat zien hoe Hengelo van een bescheiden stad uitgroeide tot dé metaalstad van Twente en welke kunst daaruit voortvloeide. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de burgers van Hengelo, want de burgers hebben de stad gevormd tot hoe hij nu is.

museum Hengelo nieuwsbrief

6| Stedelijk Museum Kampen

Met het museum in de stad, de stad in het museum als uitgangspunt vertelt Stedelijk Museum Kampen verhalen over het heden, verleden én toekomst van de oude Hanzestad. Leer binnen de thema’s ‘water’, ‘religie’, ‘rechtspraak’ en ‘Huis van Oranje’ meer over zowel de hoogte- als dieptepunten van Kampen.

stedelijk museum kampen nieuwsbrief

7| Stadsmuseum Almelo

Stadsmuseum Almelo vertelt op unieke wijze het verhaal van de stad. Bezoekers worden meegenomen door de historie van Almelo aan de hand van zeven thema’s. Ontdek de sporen die meer vertellen over de historie van de stad en kom erachter hoe Almelo gevormd is tot de stad van vandaag de dag.

stadsmuseum almelo nieuwsbrief

8| Tongerlohuys

Museum Tongerlohuys vertelt het verhaal van de stad Roosendaal. Leer meer over het rijke religieuze leven met de Norbertijn, over Roosendaal als spoorstad met de conducteur, over de groei van de stad in de negentiende eeuw met burgemeester Schoonheijt en over de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog met het LiGA meisje.

Tongerlohuys

9| Markiezenhof

Het Markiezenhof was niet altijd een hof en heeft door de tijd heen verschillende functies gehad. In het museum maak je kennis met de geschiedenis van het hof, maar ook met de geschiedenis van Bergen op Zoom: een handels- en vestingstad die een belangrijke rol speelde in het Nederland van vroeger.

markiezenhof nieuwsbrief

10| Historiehuis Roermond

Het Historiehuis Roermond vertelt het levensverhaal van de stad Roermond. De vaste presentatie legt een vergrootglas op diverse gebeurtenissen die de eigenheid van de stad toelichten. Een korte film toont in vogelvlucht de ontwikkeling van Roermond. Kom meer te weten over de koopstad die tegenwoordig vele toeristen trekt.

historiehuis roermond nieuwsbrief

Combineer jij graag een relaxte wandeling of fietstocht met kunst en cultuur? Of ben je liever actief bezig? Ontdek dan nu tien Nederlandse musea waar deze hobby’s mooi samenkomen!

 

1| Kröller-Müller Museum

Maak een wandeling op de Veluwe en breng een bezoek aan het Kröller-Müller Museum! Ontdek hier de prachtige beeldentuin en de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Tip: je kunt in het park gratis gebruik maken van de Witte Fietsen. De beste manier om het park te ontdekken!

Kröller-Müller Museum & Nationaal Park de Hoge Veluwe

2| Kasteel de Haar

Ga naar het grootste kasteel van Nederland dat aan het eind van de 19e eeuw gebouwd werd op de ruïnes van een Middeleeuws kasteel. Wandel door de omringende tuinen, die geïnspireerd zijn op de tuinen van Versailles. In het kasteel is bovendien een grote kunstcollectie te bewonderen!

Kasteel de Haar

3| Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee ligt midden in de duinen van Scheveningen en leent zich daarom perfect voor de combinatie van een museumbezoek en strandwandeling. De collectie van het museum omvat meer dan 3000 beelden en sculpturen. Voor kinderen is er een speciale sprookjesbeeldentuin!

Museum Beelden aan Zee

4| Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum vermaak je je makkelijk de hele dag! Geniet van het uitzicht op het IJsselmeer, loop over de oude klinkers in de straten van het buitenmuseum en leer meer over de geschiedenis van het gebied. Vergeet ook zeker geen gerookt visje te eten bij de visrokerij!

Zuiderzeemuseum

5| Sonnenborgh

In Park Servaasbolwerk/Sonnenborgh te Utrecht ligt museum en sterrenwacht Sonnenborgh. Het is een bijzondere plek, omdat de op een middeleeuwse bastion gebouwde sterrenwacht ook de plek is waar een groot deel van onze huidige wetenschap ontstaan is. Er staan bovendien drie werkende telescopen waarmee je naar het heelal kan turen!

Sonnenborgh

6| Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo heeft prachtige Engelse landschapstuinen om heerlijk in weg te dromen. Het kasteel, de tweede locatie van Museum MORE, was in de jaren tachtig ook de set van de televisieserie De Zevensprong (naar het boek van Tonke Dragt). In het kasteel worden indrukwekkende kostuums en realistische kunst getoond.

Kasteel Ruurlo

7| preHistorisch Dorp

Een bezoekje aan het preHistorisch Dorp is het ideale uitje voor mensen die actief bezig willen zijn. Je leert meer over 15.000 jaar aan geschiedenis door in het dorp met de bewoners verschillende ambachten uit te oefenen of samen een historisch spel te spelen. Avontuurlijk? Ga speerwerpen of spring in de kano om een rondje te varen!

preHistorisch Dorp Eindhoven

8| Nederlands Openluchtmuseum

Benieuwd naar oude Nederlandse tradities en het dagelijks leven van vroeger? Breng dan een bezoekje aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Hier komt het ambachtelijke karakter van Nederland tot leven en zie je originele boerderijen, huisjes en vervoersmiddelen. Het park is groot genoeg om een hele dag rond te lopen!

Nederlands Openluchtmuseum

9| Hunebedcentrum

In het Hunebedcentrum ga je terug naar de oertijd! In het oertijdpark wandel je dwars door de geschiedenis. Zie hoe de mensen leefden tijdens de oertijd en hoe hun huizen en boerderijen eruitzagen. Dwaal langs de huizen en akkers en voel en ruik hoe het was om in eeuwen eerder te leven.

10| Kasteel Huis Doorn

Museum Huis Doorn is ook zeker een bezoekje waard! De meest beroemde inwoner van dit kasteel is de Duitse keizer Wilhelm II, die na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte. Wandel over het landgoed, bezoek de witte kapel en bewonder het interieur en de kunstcollectie die Wilhelm meebracht uit zijn Duitse paleizen.

Kasteel Huis Doorn

 

Ben jij iemand met een passie voor het maken van video en met een interesse voor kunst en cultuur? Dan is MuseumTV op zoek naar jou!

MuseumTV is hét videoplatform dat kunst, cultuur en design tot leven brengt. Met ons online platform proberen we een zo breed mogelijk publiek in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. We vertellen je wat er achter de schermen van jouw favoriete museum gebeurt en de curatoren nemen je mee de diepte in tijdens rijke achtergrondverhalen over de nieuwste tentoonstellingen. De video’s moeten toegankelijk, informatief en inspirerend zijn voor het grote publiek.

 

MuseumTV werkt graag met ervaren en betrouwbare regisseurs, cameramensen en editors. Momenteel zijn wij opzoek naar professionals met een schappelijk tarief waarop wij een beroep kunnen doen voor meerdere projecten per jaar.

Benieuwd naar onze video’s? Kijk gerust rond op onze website of in de app. Interesse om ook films voor ons te maken of heb je vragen? Laat het ons weten via:

 

Selma Hofstra

Producer

Selma@museumtv.nl

Ter gelegenheid van de Nationale Molendag heeft MuseumTV een top 4 gemaakt van Nederlandse molens. Ga eropuit en verken de molenmusea die Nederland rijk is! Ken je Museummolen Jan Pol en Olie- en Korenmolen Woldzigt in Drenthe al? En heb je onze video’s van Molenmuseum De Wachter en Molenmuseum De Valk al gezien?

1. Museummolen Jan Pol

Museummolen Jan Pol is een uniek rijksmonument in het centrum van het Drentse dorp Dalen. Je leert hier alles over de werking en geschiedenis van de molen, de geschiedenis van het dorp Dalen en zijn omgeving. Helemaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht op 14 meter hoogte!

2. Olie- en Korenmolen Woldzigt

In het Drentse Roderwolde staat de werkende Olie- en Korenmolen Woldzigt. In de molen kom je meer te weten over de werking en geschiedenis van de molen. Zo is er de olieslagerij waar het lijnzaad verwerkt wordt tot olie. Je ziet er authentieke machines aan het werk en ontdekt er het  proces van olieslaan.

3. Molenmuseum De Wachter

Molenmuseum De Wachter in het Drentse Zuidlaren is een koren-, olie- én een specerijenmolen. Hiermee is deze molen uniek in Nederland. Bewonder in De Wachter allerlei stoommachines, maak kennis met oude ambachten en bekijk de grote collectie gebruiksvoorwerpen uit de boerderij en het huishouden van vroeger.

4. Molenmuseum De Valk

Binnen de ronde muren van Molenmuseum De Valk in Leiden vind je driehond jaar aan molengeschiedenis. Er wordt in detail uitgelegd hoe het vermalen van graanproducten in zijn werk ging. Op de begane grond zie je hoe een traditionele molenaarswoning eruitzag en op het dak geniet je van het uitzicht over de stad!

Op 10 juni (Tweede Pinksterdag) vindt de 12e editie van de Dag van het Kasteel plaats! Tijdens deze dag openen tientallen kastelen en buitenplaatsen hun deuren openen voor het publiek!

MuseumTV heeft een top 7 van bijzondere kastelen samengesteld. Waar je in het ene kasteel een reis in de tijd maakt door de bijzondere stijlkamers, kun je in het andere kasteel moderne en hedendaagse kunst bewonderen. Bekijk de top 7 hieronder, zie de video’s en doe inspiratie op voor een bezoek!

 

1. Kasteel de Haar | Utrecht

Kasteel de Haar is gebouwd in de loop van de 13e eeuw en is één van de meest luxe kastelen in Nederland. De luxe uitstraling is ook terug te zien in het Engelse landschapspark en de Franse stijltuinen. Laat je betoveren door de bijzondere geometrische tuinen, hertjes in het hertenkamp en fraaie vijvers. Tijdens Pinksteren is de tentoonstelling Bon Voyage! te zien waar je wordt meegenomen in het luxueuze reisverleden van baron Etienne van Zuylen en barones Barones Hélène de Rothschild.

2. Huis Doorn | Doorn

De bekendste bewoner van Huis Doorn is waarschijnlijk Wilhelm II. De Duitse keizer kocht het huis in 1919 nadat hij vluchtte uit Duitsland. Het park was één van de redenen van de aankoop: het bood privacy en was een plek om actief bezig te zijn. Bovendien kun je dankzij zijn liefde voor tuinieren in de zomer ronddwalen door de prachtige rozentuin. Tijdens de Dag van het Kasteel kun je een exclusieve rondleiding volgen in het gerestaureerde Poortgebouw, is er een boekenverkoop en kun je meedoen met de kinderspeurtocht ‘Het geheim van de keizer’.

3. Menkemaborg | Uithuizen

Het Groningse Menkemaborg kent verschillende bijzondere tuinen tussen de twee grachten. De tuin ten westen is gereconstrueerd naar het tuinplan uit 1705 en heeft een symmetrische indeling met 18e-eeuwse bloemen en planten. Naast de borg ligt een doolhof met in het midden een oude plataan. Neem ook zeker een kijkje in de bijzondere zonnewijzertuin, rozentunnel en fruit- en keukenhof. Maak op 10 juni tussen 13:00 en 17:00 kennis met de ‘bewoners’ en beleef samen met hen de achttiende eeuw!

4. Kasteel Ruurlo | Ruurlo

In het Gelderse Ruurlo staat één van de mooiste kastelen van de Achterhoek: Kasteel Ruurlo. Het kasteel is volledig gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Carel Willink. Struin over de paden van de Engelse landschapstuin, langs de statige grachten, heuvels en prachtige rododendron-groepen. Bekijk het kasteel van alle kanten; een bezoek aan Kasteel Ruurlo verveelt nooit! Op de Dag van het Kasteel worden rondleidingen verzorgt door de “koning van Corsica”: Theodor von Neuhoff (1694-1756). Kom meer te weten over zijn bewogen leven als militair die zich inzette voor het bevrijden van tot slaaf gemaakten en de emancipatie van joodse mensen.

5. Kasteel Huis Bergh | ’s Heerenberg

Het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh is omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. De tuin van Kasteel Huis Bergh is de oudste kasteeltuin van Nederland. De tuin blijkt door de eeuwen heen nauwelijks veranderd: de tuin moest een fijne plaats zijn om tijd door te brengen, vandaar de fonteinen, tuinbeelden en mooie bloemen.

6. Slot Zuylen | Oud-Zuilen

Slot Zuylen is één van de oudste kastelen aan de Vecht. De tuin van Slot Zuylen – de plek waar Belle van Zuylen zo graag verbleef – kent een lange geschiedenis. Verrassend veel elementen uit diverse stijlperioden vinden hun plek op het kasteelterrein. Het is een plek waar geschiedenis en heden samenkomen. Een wandeling door de kasteeltuin is een ware reis door de tijd. Voor de Dag van het Kasteel opent het museum in het Pinksterweekend de kasten in het kasteel: een uniek kijkje in de collectie!

7. Kasteel Amerongen | Amerongen

Niet alleen het kasteel, maar ook de kasteeltuin kent een rijke geschiedenis. Doordat het kasteel door de eeuwen heen veelvuldig van eigenaar is gewisseld, bestaan zowel het kasteel als de tuin uit verschillende onderdelen. De tuin bestaat onder andere uit een bloementuin, moestuin, boomgaard en een heus bospark. Op 10 juni organiseert Kasteel Amerongen allerlei activiteiten voor jong en oud. Zo kun je cupcakes versieren in het kinderhuisje, kun je in de tent genieten van een Cream Tea en zijn in de Oranjerie de hele dag door allerlei muziekstukken te beluisteren!

 

MuseumTV heeft een selectie gemaakt van buitenmusea om deze meivakantie (2019) met kinderen te bezoeken. Mooi weer of niet, er is bij onderstaande musea genoeg leuks te doen voor jong en oud!

 

1| preHistorisch dorp

De eerste week van de meivakantie staat bij het preHistorisch Dorp te Eindhoven in het teken van oeroude ambachten. Ga boogschieten of kanoën in een heuse boomstam! In de tweede week nemen de Romeinen het park over. Proef Romeinse hapjes, schitter in een Romeinse modeshow of marcheer mee in het kampement van de legionairs van re-enactmentgroep Legio Secunda Augusta.

2| Biesbosch MuseumEiland

Biesbosch Museumeiland is de ideale plek om een dagje te genieten van de natuur. De Biesbosch Beleving is hier niet te missen: een schaalmodel waar kinderen spelenderwijs kennis maken met de werking van de waterrijke omgeving. Genoeg gespeeld? Verken dan de Biesbosch met een fluisterboot, de fiets of ter voet met één van de prachtige routes.

3| Spoorwegmuseum

Zowel binnen als buiten is er bij het Spoorwegmuseum in Utrecht van alles te doen voor jong en oud! In verschillende attracties beleef je de spoorhistorie. Daal af in een oude kolenmijn, maak een ritje op het Kinderspoor, stap in De Vuurproef in de schoenen van een machinist van vroeger en ontdek de werking van de trein in het Techlab.

4| Kröller-Müller Museum

Bij een bezoek aan het Kröller-Müller Museum wandel je door één van de grootste beeldentuinen van Europa. Slenter hier langs de ruim 160 sculpturen. De buitenzaal bestaat uit 25 hectare moderne beeldhouwkunst. Lopend of op een gratis witte fiets kun je vrij ronddwalen door de natuur. De combinatie van kunst, natuur en architectuur zorgt voor een bijzondere ervaring!

5. Afrika Museum | Berg en Dal

De meivakantie staat bij het Afrika Museum in het teken van bouwen met bamboe. Bamboe is een ideaal en duurzaam bouwmateriaal en een goed alternatief voor tropisch hardhout. Ontdek zelf hoe makkelijk het is om met bamboe te bouwen en maak je eigen bouwwerk. Breng ook een bezoekje aan de tentoonstelling Sieraden – Makers & Dragers!

6. Nederlands Openluchtmuseum | Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is altijd wat te doen! Laat je door een historische tram door het park vervoeren. Ontdek oude ambachten zoals de drukker die aan het werk is, een draaiende stoommachine of bezoek de radmaker of de boerin die je alles vertellen over hoe hun leven er vroeger uitzag.

Geschreven door: Anneke Ranzato

Het Museum van de 20eeeuw in Hoorn – ze noemen het zelf ‘een feest van herkenning’. Ik kan je zeggen: dat is het ook! Het museum staat boordevol met spullen die zó herkenbaar zijn vanuit je jeugd, dat is echt superleuk. Hoe ouder je bent, hoe leuker het waarschijnlijk is – want hoe meer spullen jou dat gevoel van jeugdsentiment geven. Maar is het er dan ook wel leuk voor kinderen?

Hoe het bij papa en mama thuis was

Sowieso is het voor kinderen natuurlijk heel grappig om spullen te zien die voor papa en mama in hun jeugd heel normaal waren – terwijl ze nu niet meer gebruikt worden. Een telefoon met draad en draaischijf. Een 5¼ floppy disk. De eerste mobiele telefoons. Een TV die niet plat is en zonder afstandsbediening. Een platenspeler of cassetterecorder. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mijn kinderen kunnen zich echt enorm verbazen over hoe wij vroeger konden overleven…. Geen internet, geen Playstation, geen smartphone en social media!

Speciaal voor kinderen

Daarnaast hebben ze bij het Museum van de 20eeeuw ook regelmatig tentoonstellingen die echt superleuk zijn voor kinderen. Zo had je vorig jaar een expositie over Star Wars – heerlijk voor fans van alle leeftijden natuurlijk. En een tentoonstelling over Buurman & Buurman, die zijn onder kids mega populair. Ook was er een Dikkie-Dik-expo zó super!

Heerlijk voor jong en oud

Op dit moment staat er een Flintstones-tentoonstelling. Als ik naar mezelf kijk is dat vooral jeugdsentiment voor mij… Jabba Dabba Doeeee! Tegelijk is het natuurlijk wel een kinderserie, waardoor het ook voor kinderen leuk is om de tentoonstelling te bezoeken. Dino’s, het stenen tijdperk en figuren als Fred, Wilma en Barney spreken denk ik nog steeds heerlijk aan bij kinderen.

De Flintstones gaan trouwens alweer bijna vertrekken, komend weekend wordt de nieuwe expositie over Floris – 50 jaar jeugdheldgeopend. Daar heb ik persoonlijk dan weer niet echt herinneringen aan, maar mijn man werd er spontaan blij van!

Leuk met kinderen in Hoorn

En als je dan toch met de kinderen in Hoorn bent….dan hoef je jouw bezoek natuurlijk niet te beperken tot het Museum van de 20eeeuw! In hetzelfde pand – de deur aan de overkant – vind je Cinema Oostereiland. Daar draaien ze ieder weekend en in de schoolvakanties elke dag leuke kinderfilms in een heerlijke sfeer. Ook is een bezoekje aan VOC-schip De Halve Maen machtig mooi voor kids.

Heb je tijd genoeg, ga dan ook lekker schaatsen op IJsbaan De Westfries of zwemmen in zwembad De Waterhoorn. Naast het zwembad vind je trouwens ook een hele fijne speeltuin: De Speelhoorn. Wil je nog meer inspiratie voor kindvriendelijke adresjes in de buurt van Hoorn? Neem dan een kijkje op Go-Kids Westfriesland!

“Een museum is een permanente instelling, niet gericht op het behalen van winst, toegankelijk voor publiek, die ten dienste staat van de samenleving en haar ontwikkeling. Een museum verwerft, behoudt, onderzoekt, presenteert, documenteert en geeft bekendheid aan de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving, voor doeleinden van studie, educatie en genoegen.”

Zo definieert de International Council of Museums (ICOM) de functie van het museum[1]. Deze definitie is echter niet uit de lucht komen vallen. Al vanaf 1946 veranderen de kenmerken die aangeven dat een bepaalde instelling ook daadwerkelijk een museum is. Dit heeft alles te maken met de veranderingen in musea en hun functie zelf. Zo werd in 1961 de functie ‘genoegen’ (als vertaling van enjoyment) in de definitie van ICOM opgenomen. En veel musea lijken zich, zeker nu, steeds meer op die functie te richten.

Beleving

Steeds meer musea presenteren hun collectie namelijk niet meer op de traditionele manier. In plaats daarvan wordt ingezet op interactie, en zelfs vleugen van entertainment. Kijk bijvoorbeeld naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Voordat dit museum in 2005 werd verbouwd, presenteerde het de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen op tamelijk droge wijze. Tegenwoordig zijn er een achtbaan, interactieve simulator, theater, en een heuse walkthrough attractie te vinden. Geen vitrines, maar achtbanen. Het museum vertelt over het verleden door een beleving aan te bieden. Je leest niet over het verleden, maar je bént in het verleden.

 

achtbaan, spoorwegmuseum

De achtbaan van het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is niet het enige museum dat een beleving aan wil bieden. In steeds meer tentoonstellingen staat de beleving van de bezoeker centraal. De kunst wordt niet langer in een zogenaamde white cube gepresenteerd. In plaats daarvan wordt de bezoeker meegenomen in een speciaal gecreëerde omgeving, waarin alle aspecten van de ruimte bijdragen aan de beleving van de bezoeker.

Deze formule is succesvol. Het Spoorwegmuseum trekt meer dan 400.000 bezoekers per jaar.[2] En dit aantal blijft elk jaar stijgen. Andere musea die voor de ‘interactieve beleving’-route kiezen zijn eveneens populair; NEMO Science Center (~600.000) en Naturalis (~400.000).  Het is zodoende een goede methode om bezoekersaantallen te vergroten.

Classic Beauties in de Hermitage

In de Amsterdamse Hermitage kan deze ontwikkeling ook worden geobserveerd. Het museum kent een hoop ruimtes waarin de kunst wordt gepresenteerd aan de witte muren of in vitrines. Het is echter in tijdelijke tentoonstellingen dat de Hermitage afstand neemt van deze traditionele stijl.

 

white cube, hermitage, whitebox

Traditionele ‘whitebox’ in de Hermitage

In de nieuwe tentoonstelling Classic Beauties is dit vrij duidelijk. Classic Beauties staat in het teken van de kunst van neoclassicistische kunstenaars als Canova en Mengs. Deze kunstenaars werden aan het einde van de 18e eeuwe geinspireerd door opgravingen in Italië. Ze wilden de schoonheid van kunstenaars uit de Oudheid nabootsen en zelfs overtreffen. De tentoonstelling Classic Beauties bestaat uit een hoop beelden en schilderijen van deze kunstenaars, en enkele objecten uit die tijd.

De collectie kunstwerken en objecten, in bruikleen van de Hermitage in Sint Petersburg, wordt gepresenteerd in de vorm van een verhaal: de Italienische Reise van schrijver Wolfgang Goethe. Aan het einde van de 18e eeuw trokken veel jongeren en kunstenaars naar Italië om Romeinse opgravingen te bekijken. Bezoekers van Classic Beauties leggen deze reis ook af. Eerst komen ze in meerdere kleinere ruimtes waar verschillende kunstwerken zijn opgesteld. Het zijn mooie ruimtes, elk met zijn eigen kleur, maar het is duidelijk dat dit niet de belangrijkste plekken van de reis zijn. Die volgen na een scherpe hoek in de route.

classic beauties, tentoonstelling, hermitage amsterdam

Een van de kleinere voorruimtes van Classic Beauties.

Bezoekers komen terecht in een groot voorportaal. Het plafond ligt veel hoger en de ruimte is dim verlicht. Langs de muren hangen levensgrote schilderijen zoals het Oordeel van Paris (1757) van Mengs. In het midden van de ruimte staat een comfortable bank. Na de bescheidenheid van de kleine ruimtes ervoor is deze ruimte een enorme openbaring. Het is het perfecte opstapje naar de eindbestemming van de reis; de beeldenzaal.

De beeldenzaal is de grootste zaal van de tentoonstelling. De ruimte is ovaal van vorm, en heeft ook een verhoogd plafond. Verspreid over de ruimte staan een tiental beelden van onder andere Canova, die van alle kanten te bekijken zijn. De muren van de ruimte zijn van vloer tot plafond gevuld met een afbeelding die doet suggereren dat de bezoeker zich daadwerkelijk in een binnentuin bevindt. Ook de verlichting is zodanig dat het lijkt alsof er continu wolken overkomen. Door deze dynamische belichting zien de beelden er ook steeds iets anders uit. Tevens zijn ook nergens meer informatiebordjes te vinden. De pure schoonheid van de beelden, met als topstuk ‘De Drie Gratiën’ staat centraal. Het is duidelijk dat het hoogtepunt van de reis is bereikt.

drie gratien, canova, hermitage amsterdam

De indrukwekkende beeldenzaal met als topstuk ‘De Drie Gratiën’.

Door allerlei factoren toe te voegen is een echt authentieke beleving gecreëerd. De reis begint klein en bouwt op naar een grote climax waar de bezoeker naar een andere wereld wordt getransporteerd. Speciaal voor de tentoonstelling is ook ruim een uur muziek gemaakt, die te horen is via een audiotour. Hierdoor wordt de bezoeker nog dieper in de beleving geplaatst.

Toch gaat de educatieve functie van het museum niet verloren in Classic Beauties. Informatiebordjes die bij de kunstwerken hangen, gaan tot de details in op achtergronden en context. Hierdoor krijgt de bezoeker toch een hoop informatie mee over het verleden en de totstandkoming van de kunstwerken. Het is nog niet zoals het Spoorwegmuseum, dat op het randje tussen museum en pretpark bungelt, en dat zal de Hermitage waarschijnlijk ook nooit worden. Maar tentoonstellingen als Classic Beauties illustreren hoe ook traditionele musea meer kunnen inzetten op de beleving.

Classic Beauties is zodoende een goed voorbeeld van een transitie waar veel musea mee bezig zijn. Door de beleving centraal te zetten wordt de collectie aantrekkelijker voor een groot publiek. Tegelijkertijd wordt de educatieve waarde van de kunst behouden. Het is een ontwikkeling die goed bij deze tijd past. Met de hoeveelheid en directe toegankelijkheid tot entertainment is er een continu gevecht voor de aandacht van de consument. De inzet op beleving is zodoende een logische ontwikkeling, die vooral het behoud van erfgoed ten goede komt. Het valt nog te bezien hoe deze ontwikkeling in de komende jaren verder zal verlopen. Zou het kunnen dat deze beweging weer de andere kant op gaat?

[1] https://www.museumregisternederland.nl/portals/0/downloads/icom-definitie.pdf

[2] https://userfiles.mailswitch.nl/c/ffdf98bca0938616f79104801e5e8bd8/987-1e00576a1c670e82585c8a873a99511e.pdf

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less