REDACTIE – Het schilderij ‘Vrouw met horloge’ van Pablo Picasso bracht op een veiling van Sotheby’s in New York bijna 130 miljoen euro op. Dat meesterwerken van beroemde schilderijen als Picasso voor miljoenen over de toonbank vliegen mag bijna geen verrassing meer heten. Maar er worden ook weleens minder vanzelfsprekende  kunstobjecten geveild voor verrassend veel geld. Vijf voorbeelden hiervan zetten wij op een rij! 

Recordbedrag voor een jpeg-bestand 

We hebben allemaal wel een jpeg-bestand op onze laptops staan, maar deze zijn niet lang allemaal miljoenen waard. Het jpeg-bestand van Mike Winkelmann wel, de afbeelding is geveild voor maar liefst 69,3 miljoen dollar, omgerekend is dat 57,8 miljoen euro. Het bestand is een digitaal kunstwerk bestaande uit 5000 foto’s die de kunstenaar sinds 2007 online zette. Het document heeft meer geld opgeleverd bij veilinghuis Christie’s dan werken van bekende kunstenaars zoals J.M.W Turner, Francisco Goya en Georges Seurat. 

Mike Winkelmann, Everyday

Een banaan van 150.000 dollar

Op een kunstbeurs in Miami hebben verschillende kopers in 2019 een banaan gekocht die met ducttape aan de muur vast zat. Het werk genaamd Comedian komt uit het creatieve brein van Maurizio Cattelan. Cattelan staat bekend om zijn activistische kunstwerken, waarmee hij graag wil provoceren. Zo bedacht hij eerder een massief gouden wc om aan te geven hoeveel geld er in de kunstwereld rond gaat. De kopers van Comedian, die 150.000 euro hebben betaald voor het werk, krijgen de banaan niet mee naar huis. Ze hebben alleen het idee gekocht en moeten dus zelf een banaan kopen en installeren aan de hand van een veertien pagina lange handleiding. 

Maurizio Cattelan, Comedian

Versnipperd werk levert miljoenen op

In 2018 wordt het werk Girl with Balloon van Banksy geveild voor iets meer dan een miljoen, maar enkele seconden na de klap met de hamer verdwijnt een deel van het werk in een papierversnipperaar. De beelden van dit spectaculaire moment gaan vervolgens de hele wereld over. Het werk krijgt een nieuwe naam, Love is in the Bin, en gaat in 2021 opnieuw onder de hamer. Nu levert het kunstwerk bijna 19 miljoen euro op. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat de waarde van een beschadigd werk stijgt met ongeveer 18 miljoen euro. 

Miljoenen
Het versnipperde werk van Banksy

Schilderij onder de vogelpoep 

Een schilderij dat onder de vogelpoep zat is begin 2023 geveild voor ruim 3 miljoen dollar. Het gaat om een schilderij van de Vlaamse schilder Anthony van Dyck dat jarenlang in een schuurtje heeft gestaan en door de vogels als toilet is gebruikt. Het werk dat in New York is geveild voor 3,1 miljoen dollar is ooit door de toenmalige eigenaar, die het schilderij per toeval ontdekte, voor 600 euro gekocht. Tel uit je winst! 


Het schilderij van Anthony van Dyck zat onder de vogelpoep

Duizenden euro’s voor onzichtbaar werk

In 2021 wordt een onzichtbare sculptuur van de kunstenaar Salvatore Garau geveild voor bijna 15.000 euro. Het werk genaamd Ik ben bestaat volgens de Italiaanse Garau in zijn eigen gedachte, het is namelijk immaterieel werk. De kunstenaar van het onzichtbare sculptuur zegt er het volgende over: “Ik heb geen niets, maar een leegte verkocht. Dit is niets anders dan een ruimte vol energie.”


De kunstenaar Salvatore Garau

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum