Na meer dan 10 jaar wachten is het op 11 november dan eindelijk zo ver: het Louvre Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) opent zijn deuren. Het ambitieuze project werd op 7 maart 2007 aangekondigd en zou oorspronkelijk in 2012 opgeleverd worden. Na meerdere keren uitgesteld te zijn is de openingsdatum deze winter definitief.

 

Kosten noch moeite zijn bespaard gebleven om dit gigantische project uit de grond te stampen. Dit blijkt wel uit de investeringen van tussen de €83 en €108 miljoen voor de constructie, $525 miljoen voor de naamrechten en $747 miljoen voor advies en kunstleen van de Franse overheid. Overigens is dit slechts een aalmoes vergeleken met de 27 miljard die de VAE uitgeeft aan het Saadiyat eiland, de locatie van het museum. Dit eiland moet namelijk een ultiem toeristenoord worden en wordt nog aangevuld met het Zayed Nationale Museum en Guggenheim Abu Dhabi.

 

Maar dan heb je ook wat..

Het museum zal plek bieden aan onder andere een zelfportret van Vincent van Gogh, de fluitspeler van Édouard Manet en één van de doeken die Claude Monet schilderde van station Saint-Lazare. Dankzij de deal die de oliestaat sloot met Frankrijk heeft het museum een permanente collectie van 300 wereldberoemde stukken. Verder zullen er nog stukken uit de privécollectie van de sjeiks tentoongesteld worden. Minister Fleur Pellerin sprak al van een collectie die ‘nieuwe dialogen’ tussen het Midden-Oosten en Europa moet veroorzaken.

 

Hoe zit het gebouw eruit?

 De kunstwerken zullen tentoongesteld worden in een wit koepelvormig gebouw dat ontworpen is door Jean Nouvel. Het gebouw ligt vlak naast de zee en moet de bezoeker het gevoel geven dat het ‘drijft’. Via het webvormig dak zullen zonnestralen gefilterd het gebouw binnenvallen.

Er is ook kritiek

 Niet iedereen is even blij met het nieuwe museum. In Frankrijk zijn veel traditionele kunstliefhebbers allesbehalve gelukkig met de deal. Zo werd een petitie die stelde dat ‘onze kunst’ niet te koop is door 4700 mensen uit de kunstwereld ondertekend. Zij nemen het de Franse overheid kwalijk dat ze commercieel profiteren van cultureel erfgoed in plaats van het te beschermen. Ook zijn er klachten over de condities waarin de bouwvakkers het pand moeten werken.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum