Afgelopen weekend vond Amsterdam Art Weekend plaats. Van 23 tot en met 26 november stond Amsterdam in het teken van hedendaagse kunst. Er waren ruim 100 galeries op zo’n 50 verschillende locaties. MuseumTV was erbij!

Waar zijn we geweest?

Wij begonnen ons bezoek bij The Black Archives. Hier bevond zich de galerie tentoonstelling Zwart en revolutionair. Deze galerie vertelt het verhaal van Otto en Hermina Huiswoud. Beiden hebben zij zich hun hele leven ingezet voor de gelijkheid van zwarte mensen. De galerie was niet groot, maar vertelde ontzettend veel interessante informatie. Deze tentoonstelling is tot en met 24 februari 2018 geopend.

Vervolgens gingen we door naar de tentoonstelling Vincent’s asylum revisited in C&H Gallery. In plaats van kunst van Van Gogh, kom je hier achter de geschiedenis van Van Gogh aan de hand van producten en grond van de plaatsen waar hij heeft gewoond. Zo staat er een grote bak met grond uit Zundert, waar de kunstenaar is geboren, en een opgedroogde zonnebloem uit het boeket wat Van Gogh inspireerde voor zijn schilderij Zonnebloemen. Deze tentoonstelling is tot en met 30 december 2017 geopend.

We eindigden onze dag bij drie galeries bijna direct naast elkaar aan de Lijnbaansgracht. De eerste die we bezochten was de galerie Temps Mort van Mathieu Cherkit in Albada Jelgersma. In zijn eerste solo-expositie in Nederland laat Cherkit een serie schilderijen zien waarin hij zijn eigen huis en omgeving schildert. Aan de hand van verschillende perspectieven en abstracte elementen nodigt Cherkit je uit in zijn wereld. Deze tentoonstelling is te zien tot 20 januari 2018.

Zo’n vier deuren verder vonden we de Lumen Travo Gallery. Hier was de expositie Moments in a Thing Tank van Yvonne Dröge Wendel. Deze Duitse kunstenares maakt zich zorgen over de manier waarop mensen en objecten tegenover elkaar staan. Met haar Thing Tank moedigt ze mensen aan om actief na te denken over de toekomsten van objecten.

Tussen de Albada Jelgersma en Lumen Travo Gallery bevindt zich AKINCI. In deze galerie was de tentoonstelling ‘Parabéns’ van Leylâ Gediz te zien. Gediz is voornamelijk een schilder, maar met deze meer sculptuur-achtig expositie legt ze de nadruk op de tijd en ruimte achter het schilderij. Deze expositie werd afgesloten door een intiem optreden van het Nederlandse duo I, Poor Romantic. Zij speelde een aantal nummers van hun komende EP, gebaseerd op de verhalen van de gebroeders Grimm.

Kortom, dit weekend was goed gevuld met hedendaagse kunst. We hebben veel ontdekt en gezien. Namens MuseumTV, willen we alle kunstenaars feliciteren met hun fantastische exposities. Volgend jaar zijn wij er zeker weer bij! Wat heb jij ontdekt tijdens Amsterdam Art Weekend?

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum