MuseumTV What´s New

In september gaat er een feestelijke opening plaatsvinden van een nieuw cultureel centrum in Hengelo. Op Hazemeijer Hengelo, een monumentaal industriecomplex op loopafstand van het station, gaan het Techniekmuseum en de Kunstschool zich overkoepelend huisvesten onder de naam Oyfo.

 

Oyfo Techniekmuseum, voorheen het Hengelo’s Educatief Industrieel Museum (HEIM), herbergt een verzameling machines en objecten die afkomstig zijn uit de industrie die lange tijd in Hengelo floreerde. De redactie van MuseumTV sprak met Sophie Reef, conservator van het museum, over deze bijzondere verhuizing. 

 

De verhuizing

Sinds 2017 zijn de medewerkers van het museum achter de schermen al bezig met de verhuisplannen. Het nieuwe gebouw moest helemaal ingericht worden naar de ideeën van het Techniekmuseum en de Kunstschool. December vorig jaar startte de verplaatsing van de objecten van het oude naar het nieuwe pand. 

 

In Oyfo Techniekmuseum zijn een paar enorm grote machines van soms wel zeven meter breed te vinden. Hoewel machines als topstuk de Triple Expansie stoommachine, die werd gebruikt als aandrijving van een sleepboot, slechts naar een paar straten verder verhuisd moesten worden, was dit een grote klus. Sommige objecten zijn nog steeds in gebruik en daarom erg kwetsbaar om te vervoeren. Tonnen aan materiaal moesten met behulp van hoogwerkers en exceptioneel transport vervoerd worden. Er is zelfs een pui uit het oude gebouw gehaald om de gevaartes eruit te krijgen. De verhuizing is dus al een spektakel op zich.

 

Duurzaamheid

Het nieuwe gebouw van het museum is erg duurzaam. Zo zitten er zonnepanelen op het dak en is ongeveer 80% van het meubilair circulair. Daarnaast loop je over je eigen afval bij binnenkomst, de tegels op de vloer zijn gemaakt door afvalverwerker Twence. De vloer bestaat hier uit bodemas, het overblijfsel van verbrand afval. Op deze manier draagt het museum bij aan een verduurzaming op het gebied van milieu. 

 

Geschiedenis

De oorsprong van het museum ligt in 1983. Door de verplaatsing en verandering van de grootschalige metaalindustrie die rond de jaren tachtig in heel Nederland plaatsvond, sloten veel fabrieken in Hengelo. Gelukkig heeft het museum een grote hoeveelheid aan machines bewaard die vroeger iedere dag in de Twentse industrie werden gebruikt. Het oude schoolgebouw, waar het museum meer dan vijftien jaar in gevestigd zat, heeft al vele schoolklassen ontvangen die een lesje over techniek wilden. 

 

De toekomst

Het nieuwe complex is een ontmoetingsplek voor bedrijven, scholen en bezoekers. Het biedt een inspirerende plek voor hen die op zoek zijn naar innovatieve, creatieve oplossingen en vraagstukken op het gebied van o.a. energie, duurzaamheid en gezondheid. Door de samenvoeging met Muziekschool Hengelo en Crea kunnen bezoekers tevens terecht voor allerlei lessen zoals muziekles, beeldhouwen en theater. Oyfo zal als enige museum ook in de avond geopend zijn. 

Kijk voor meer informatie op onze museumpagina van Oyfo.

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.