Typisch Hollands weertje op dit schilderij. De lucht is zwaar en grijs, de bomen zijn kaal, het pad vol plassen. Een eenzame ruiter loopt met paarden huiswaarts op het modderige jaagpad langs de trekvaart: dat was in de negentiende eeuw ook een belangrijke vorm van transport. Mauve verbeeldt hier de troosteloze druilerigheid van de herfst. Hij hield van melancholische landschappen en Hollandse druilerigheid – hij kreeg namelijk de bijnaam ‘natste schilder van de Haagse School’. Opvallend detail is het rookpluimpje van de stoomtrein dat geheel rechts aan de horizon oplicht. Precies deze aanstormende moderne tijd zou Mauve en ook vele andere schilders naar het Gooise platteland drijven.

https://www.museumtv.nl/video/artbite-anton-mauve/

Overige informatie

Het schilderij Huiswaarts van Anton Mauve is nog tot en met 7 januari 2018 te zien tijdens de tentoonstelling Mooiste modernisten in Museum Singer Laren.

Huiswaarts, 1874 Olieverf op doek, Singer Laren, aankoop met steun van de BankGiro Loterij 2011

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.