Achtergrondartikel banner Caravaggio

In Rome is er momenteel veel ophef over de mogelijke veiling van Villa Aurora waarin een bekende plafondschildering van Caravaggio is aangebracht. Daarnaast zijn er ook diverse andere kunstwerken van Italiaanse origine te vinden in het pand. Villa Aurora is op dit moment eigendom van de Italiaanse prinses Rita. Zij erfde de villa van haar man prins Nicolò Boncompagni Ludovisi. Hij overleed in 2018, waarna zij de nieuwe eigenares werd van het pand. Prinses Rita wil de villa nu verkopen en de opbrengsten delen met de kinderen van Ludovisi, die voortkomen uit het eerste huwelijk van de prins. Door ruzie tussen de kinderen, die ook ruzie hebben met prinses Rita, zorgt dit voor problemen. Dit resulteerde uiteindelijk in een groot familieconflict, welke uiteindelijk zelfs in de rechtszaal belandde. De rechter besloot toen dat de villa geveild zal moeten worden. Veel Italiaanse burgers, politici en academici zijn het hier echter niet mee eens. Zij willen dat de villa wordt opengesteld voor het publiek, zodat de kunst van Italiaanse herkomst bewonderd kan worden door iedereen die daar belang bij heeft. Nu rest dus de vraag: van wie is Caravaggio? Op onderstaande afbeelding zie je de unieke plafondschildering van Caravaggio.

Plafondschildering Caravaggio

Het turbulente leven van Michelangelo Mersi da Caravaggio

Michelangelo Mersi werd in 1571 geboren in Caravaggio. Zijn naam is dan ook te herleiden naar deze plek in het noorden van Italië. Op elfjarige leeftijd overleden zowel de moeder, als vader van Caravaggio. Dit resulteerde erin dat hij vertrok naar Milaan en daar in de leer ging bij Simone Peterzano. Peterzano was een schilder bekend als maniëristische kunstenaar. Hij bood de jonge Cavaggio een onderdak, omdat hij de potentie van deze jonge schilder zag.  Nadat Caravaggio zijn vier jaar durende leer afrondde, trok hij naar Rome om een andere schilder te helpen, dit was Giuseppe Cesari. Hier mocht Caravaggio voornamelijk bloemen en fruit schilderen en tekenen. Hierdoor werd Caravaggio een expert in het maken van stillevens. Door zijn prachtige werken en stijl viel hij dan ook al snel op bij grote opdrachtgevers, zo ook bij de kardinaal Francesco Maria Del Monte. De kardinaal  werd in de 16e eeuw eigenaar van Villa Aurora en vroeg Caravaggio om een sensuele plafondschildering te maken voor zijn nieuwe onderkomen. Caravaggio schilderde diverse Romeinse goden, zoals Jupiter, Neptunus en een naakte Pluto.

Het temperamentvolle karakter van Caravaggio

Het karakter van Caravaggio bracht hem echter later in diverse problemen. Hij had een hoog temperament en was snel geneigd om agressiviteit te gebruiken. In Rome kwam hij hierdoor vaak in aanraking met de politie en justitie. In 1606 vluchtte hij zelfs weg uit Rome, omdat hij iemand had gedood met een zwaard ter bescherming van een vrouw. Caravaggio vertrok naar Napels en belandde uiteindelijk op Malta. Daar schilderde hij een van zijn beroemde kunstwerken, namelijk de onthoofding van Johannes de Doper. Deze opdracht leidde er echter wel toe dat hij in de gevangenis van Malta terecht kwam. Hij had namelijk een hospitaalridder beledigd, uitgescholden en vernederd. Caravaggio zag echter de mogelijkheid om te ontsnappen. In Sicilië verbleef hij vervolgens een jaar en was in staat om zijn temperament onder controle te houden. Na een jaar vertrok de Italiaanse kunstschilder richting Rome. Hij overleed onderweg, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van de griep of malaria. Hieronder zie je een van de latere kunstwerken geschilderd door Caravaggio.

Ragazzo morso da un ramarro (1596)

Caravaggio en zijn andere kijk op de barok 

Caravaggio was een Italiaanse kunstschilder, die leefde in de periode van de barok. Zijn schilderkunst week echter af van deze kunststroming, door zijn naturalistische manier van schilderen. In de barok werden veel details, zoals rimpels en structuren van kleding, weggelaten. Caravaggio schilderde deze details echter wel. Ook maakte hij duidelijk gebruik van clair-obscur, wat een heftig licht-donker contrast is. Daarnaast focuste Caravaggio niet alleen op stillevens en religieuze kunstwerken, maar legde hij ook veel nadruk op sensuele werken. De plafondschildering in de villa is dan ook heel uniek, aangezien Caravaggio diverse Romeinse goden naakt schilderde. Ook signeerde Caravaggio bijna geen enkel van zijn werken. Het enige schilderij dat wel is ondertekend, is het kunstwerk dat hij maakte van de onthoofding van Johannes de Doper. De technieken die Caravaggio vertoonde, waren dus afwijkend van die van de barok. Hij inspireerde daarmee ook veel andere schilders en kunstenaars. Een bekend voorbeeld is Rembrandt van Rijn, die vooral veel gebruik maakte van clair-obscur, zoals hij had gezien in de werken van Caravaggio in Rome. Later wordt er door diverse andere kunstenaars verwezen naar deze stijl als het Caravaggisme. Deze stijl is terug te vinden in onder andere Italië, Spanje, Frankrijk en Nederland. De afbeelding hieronder weergeeft het detail wat Caravaggio verwerkte in zijn kunstwerken. Zo zijn de rimpels in het gezicht, spieren en gerimpelde buik van de man in dit schilderij duidelijk zichtbaar.

Caravaggio invloed details

Villa Aurora: open voor het publiek?

In Villa Aurora werd dus in de 16e eeuw de plafondschildering door Caravaggio gemaakt, welke diverse Romeinse goden weergeeft. De kardinaal Del Monte verkocht de villa en nieuwe eigenaren namen hun intrek in het ruime huis. Zij schilderden het plafond volledig wit, waardoor de plafondschildering niet meer te herleiden was. Pas in 1980 na het uitvoeren van restauraties werd het unieke kunstwerk van Caravaggio teruggevonden. In Villa Aurora zijn overigens nog veel meer bijzondere kunstwerken te zien van Italiaanse herkomst. Er hangt namelijk ook een fresco van Guercino en er is een beeld geplaatst in de tuin gemaakt door Michelangelo. Diverse brieven van prinses Marie Antoinette uit de 18e eeuw zijn ook inbegrepen bij de aanschaf van de villa. 

De eerste veiling van de villa zou plaatsvinden in eind januari, welke uiteindelijk werd afgelast door gebrek aan gegadigden. Momenteel staat Villa Aurora te koop voor 417 miljoen euro, waarvan de plafondschildering van Caravaggio geschat is op 300 miljoen euro. De volgende veiling staat gepland in april met een daling van 20% in de vraagprijs van de villa. Veel Italiaanse burgers, politici en academici zijn sterk tegen de veiling. Zij vinden dat de villa moet openen voor het publiek, zodat men de Italiaanse kunst kan bekijken. In een petitie werd deze oproep kracht bijgezet, welke 38.000 keer werd ondertekend. Volgens deze mensen is het een recht om als Italiaan kunst van Italiaanse origine te kunnen bekijken. De overheid is momenteel in overleg of het een mogelijkheid is om de villa aan te schaffen. De hoge vraagprijs en die van de bijbehorende renovatie, welke geschat is op 11 miljoen euro, zorgen er echter voor dat de kans klein wordt geacht dat het pand in bezit komt van de overheid. Het is dan ook aannemelijker dat Villa Aurora wordt opgekocht door een individu, die het pand zelf zal gaan bewonen. Men geeft de hoop echter nog niet op. Italiaanse burgers hopen dat de overheid er alsnog in slaagt om de villa te bemachtigen, of dat iemand anders het belang inziet om de villa te openen voor bezoekers.

 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.

buy windows 11 pro test ediyorum