Tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben veel Nederlandse steden zich moeten verdedigen tegen verschillende veroveraars. Sommige steden slaagde hierin, andere werden ingenomen en bezet. In deze top 5 vestingmusea ontdek je de verhalen van de bewoners van de verschillende vestingsteden. Je ziet, hoort en voelt het harde werk die zij hebben geleverd om hun stad te beschermen.

 

1. Vesting Bourtange

Dicht bij de Duitse grens vind je vesting Bourtange. De vesting heeft een rijke geschiedenis die je mee terug kan nemen naar het jaar 1742. Naast de soldatenbarakken en de kanonnen vind je er ook de eerste Protestantse kerk van de provincie Groningen. In museum ‘Terra Mora’ staat de relatie tussen het moor (moeras) en de vesting centraal. Toch iets explosievers? Breng dan een bezoek aan ‘Het Nieuwe Kruithuis’. Dit gebouw diende vroeger voor de opslag van maar liefst 45.000 pond kruit. 

2. Nederlands Vestingmuseum

Naarden, de thuisbasis van het Nederlands Vestingmuseum, heeft een lange geschiedenis. Water, een grote vijand van de stad, rukte zo hard op tegen de stad dat deze een paar kilometer verder opnieuw moest worden opgebouwd. Naast de invloed van water heeft de Tachtigjarige Oorlog ook zijn sporen achtergelaten. In het museum kom je meer te weten over de nare gebeurtenissen tijdens de bezetting van de Spanjaarden. In de huidige tijd wordt de vesting niet meer gebruikt als waar het voor diende, maar met een wandeling door de vesting heen beleef je de geschiedenis opnieuw.

3. Museum het Bolwerk

In dit Zeeuws-Vlaamse museum wordt de strijd van vestingstad IJzendijke getoond. De bewoners hebben zich in de loop der eeuwen verdedigd tegen diverse veroveraars. De Staats-Spaanse linies, een stelsel van militaire verdedigingslinies, zijn nog altijd terug te vinden in het Nederlandse en Vlaamse landschap. Deze kleine en grote restanten zijn terug te vinden het museum.

4. Stadsmuseum Groenlo

Reis terug naar de Tachtigjarige Oorlog door middel van een spectaculaire, informatieve film in het Stadsmuseum Groenlo. De film geeft een kort overzicht van de onafhankelijkheidsstrijd van Nederland tegen het Spaanse bestuur. De stad Groenlo is meerdere malen bezet geweest en heeft zich daar keer op keer tegen versterkt. Hierdoor veranderde de stad in één van de sterkste vestingsteden van de zeventiende-eeuwse Nederlanden. 

5. Vestingmuseum Oudeschans

Het is 1568 wanneer de oorlog met Spanje in het pittoreske Oudeschans begint. Door honderden gebruiksvoorwerpen zoals aardewerken en gebruikte schoenen komt het oorlogsgeweld tot leven. Tijdens archeologische opgravingen zijn er diverse militaire bodemvondsten gedaan waardoor je een goed beeld krijgt van het leven in een vesting. Buiten, in een gemarkeerde wandelroute, vind je de voormalige verdedigingswallen die het dorp moesten beschermen. Toch nog iets meer terug in de tijd? Bezoek dan het Dodenbasting. Waan je op een sombere herfstdag in een andere tijd op dit zeventiende-eeuwse kerkhof. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.