Wist je dat wij in Nederland meer fietsen hebben dan inwoners? Het aantal fietsen is geschat op bijna 23 miljoen. Dat betekent meer dan één fiets per persoon! Toch is de auto het meest gebruikte vervoermiddel van ons land. Maar welke vervoersmiddelen zijn er naast de fiets en auto nog meer? In deze top 10 vervoermusea kom je hier alles over te weten! 

1. Luchtvaartmuseum Aviodrome | Lelystad

Luchtvaartuigen zijn een handige manier om grote afstanden te overbruggen. In Luchtvaartmuseum Aviodrome ervaar je de luchtvaart van vroeger én van nu. Je kan er niet alleen dingen horen, lezen en zien, maar je kan er ook veel doen!  Bestuur bijvoorbeeld zelf een vliegtuig in de vluchtsimulator of bezoek de grote collectie unieke vliegtoestellen. Er zijn er meer dan honderd!  

2. Het Scheepvaartmuseum | Amsterdam

Nederland heeft een lange geschiedenis in de scheepvaart. Het Scheepvaartmuseum kan met zijn 400.000 objecten in de collectie hier bijna een compleet beeld van geven. Het museum is niet te missen door de replica van een VOC-schip dat voor het museum ligt aangemeerd. Het originele VOC-schip strandde voor de Engelse zuidkust, maar de replica kan je nog verkennen in het museum.  

3. Louwman Museum | Den Haag

In het Louwman Museum komt de industrie aan bod van het meest gebruikte vervoersmiddel van Nederland: de auto. Het museum bezit ruim 275 antieke en klassieke automobielen. Met deze uitgebreide collectie, verzameld door verschillende generaties van de familie Louwman, is de ontwikkeling van de automobiel goed zichtbaar. 

4. Space Expo | Noordwijk

Een minder gebruikelijk vervoermiddel, maar wel een hele belangrijke, is het ruimtevaartuig. In de Space Expo komen alle belangrijke elementen van de ruimtevaart aan bod. Hoe verplaatst een ruimtevaartuig zich? En hoe werkt dat precies met de zwaartekracht? Op interactieve wijze wordt ingegaan op deze belangrijke technieken die wij in de toekomst nog meer gaan gebruiken.

5. Het Spoorwegmuseum | Utrecht

In Nederland ligt meer dan drieduizend kilometer aan spoorwegen. In het Spoorwegmuseum wordt de tweehonderd-jarige geschiedenis van deze belangrijke wegen verteld. Je komt hier van alles te weten over de trein, een veelgebruikt vervoermiddel. Begin je bezoek in 1800 bij het ontstaan van de stoommachine en reis door tot de ontwikkeling van elektrische treinen. 

6. Nationaal Bus Museum | Hoogezand

Stap in en rijd het verleden binnen in het Nationaal Bus Museum. In dit museum wordt aandacht geschonken aan prachtige en historische bussen. Deze hebben ooit over de Nederlandse wegen gereden en staan nu geparkeerd om te worden bewonderd. Altijd al zelf eens een buschauffeur willen zijn? In de bus simulator komt deze wens uit. Met een realistisch dashboard en wisselende weersomstandigheden komt de buschauffeur in jou naar boven. Vergeet je niet de passagiers op te halen? 

7. Nationaal Fietsmuseum | Nijmegen

Een fietsmuseum kan in deze lijst uiteraard niet ontbreken. De collectie van het museum begon met de eerste antieke fiets van verzamelaar G.J. Moed uit 1869. Hierna werd de collectie uitgebreid met ruim vijfhonderd historische fietsen. Van loopfietsen tot moderne racefietsen: alles is hier te vinden. Het museum heeft zelfs een koninklijk voorwerp in hun bezit…

8. Stichting RoMeO | Rotterdam

De tram is populair in Nederland. Zeker in de grote steden is dit vervoermiddel niet weg te denken uit het straatbeeld.In dit Rotterdamse museum zijn alle historische Rotterdamse trams onder één dak samengebracht. Met de trams in het museum kan je geen ritje meer maken, maar dit is wel mogelijk met de negentig jaar oude Rotterdamse Vierassers. Maak met deze iconische tram een stadsrondrit door de havenstad. 

® Stichting RoMeO

9. DAF Museum | Eindhoven

Het DAF Museum heeft een uitgebreide collectie DAF-voertuigen zoals vrachtwagens en prototypes. DAF, opgericht in 1932, is een Nederlands vrachtauto- en autofabrikant. Veel van hun prototypes zijn auto’s die uiteindelijk nooit in productie zijn genomen. In het museum kan je deze prototypes wel nog aanschouwen. Ook zijn er speciale voertuigen te zien zoals legertrucks en een takelwagen. 

10. Het Nederlands Transport Museum | Nieuw-Vennep

Kan je na het lezen van deze lijst geen keuze maken? Dan biedt het Transport Museum uitkomst. Hier vind je alles op het gebied van transport, inclusief de geschiedenis en ontwikkeling ervan. 

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

expand_less

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen
van MuseumTV.nl
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacy beleid.