In de serie VERDIEP beschouwen we iedere aflevering één specifiek onderwerp en leggen we dwarsverbanden tussen Nederlandse museumcollecties. Deze documentaire vertelt je meer over de metamorfoses en geheimen van de aarde, die aan het begin ter tijden hebben plaatsgevonden. 

Metamorfoses en geheimen van de aarde

Reuzeneieren, gigantische mosasaurussen, vreemde insecten en kleurrijke mineralen: de aarde maakt verschillende metamorfoses door. In de grond zijn de meest uitzonderlijke archeologische fondsen gedaan. In deze samenstelling bezoeken we Museum de Oude Aarde, Natuurhistorisch Museum Maastricht en het Kristalmuseum. Deze musea nemen we je mee door hun prachtige collecties, die het verhaal van onze planeet blootleggen.

Meer VERDIEP afleveringen vind je op ons YouTube-kanaal.

In de serie VERDIEP beschouwen we iedere aflevering één specifiek onderwerp en leggen we dwarsverbanden in Nederlandse museumcollecties. In deze aflevering leren we hoe musea intergalactische mysteries ontrafelen binnen de museummuren.

Met musea naar de sterren: het heelal in een museumzaal

Het heelal lijkt oneindig ver, maar is dichterbij dan je denkt. Musea grijpen dit astronomische thema namelijk geregeld aan voor een tentoonstelling. Om te begrijpen hoe ze dit doen, gaan we langs bij drie musea: Space Expo in Noordwijk, het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en Sonnenborgh.

Een overzicht van andere VERDIEP aflevering vind je op ons YouTube-kanaal.

One Planet is ontstaan uit een fusie tussen de musea Museon en Omniversum en richt zich op de aarde, de mens en duurzame ontwikkeling. Het museum is interactief en dankzij de verschillende activiteiten een ideaal dagje uit voor het hele gezin.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Museon Omniversum

witregel

We are One Planet

De programmering die volgde uit de fusie tussen Museon en Omniversum heet One Planet. One Planet bestaat uit de onderdelen One Planet Expo, One Planet NOW! en One Planet Dome met ieder een eigen pijler: leren, doen en inspireren. In One Planet Expo leer je bij over de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Reis met je strippenkaart langs alle doelstellingen en leer aan het einde wat voor type wereldburger je bent! Het onderdeel One Planet NOW! daagt je uit om slimme oplossingen voor de toekomst te bedenken. Hoe innovatief ben jij?

Kijk je ogen uit in Museum Omniversum

In One Planet Dome kijk je adembenemende documentaires over natuur, cultuur en wetenschap op een enorm scherm in een grootbeeldtheater. Wat houdt dat precies in? Dat wil zeggen dat je naar een film kijkt op een 180 graden scherm! Je zit dus als het ware zelf ín de film. De 36 speakers in de zaal versterken dit gevoel nog eens.

Jouw bezoek aan Museon Omniversum

Om je bezoek aan dit museum te vergemakkelijken, hebben wij alvast verschillende informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van dit Haagse museum. Alle actuele informatie over het museum vind je op hun website.

 

Het Rijksmuseum Boerhaave is hét museum voor de geschiedenis van de wetenschap en geneeskunde in Nederland. Het museum toont vijf eeuwen aan wetenschapsgeschiedenis en biedt een kijkje in de wereld van de wetenschap voor bezoekers van alle leeftijden. Het museum is vernoemd naar de beroemde wetenschapper en arts Herman Boerhaave, die in zijn tijd een van de bekendste mannen van Europa was.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Rijksmuseum Boerhaave

witregel

De Nobelprijswaardige collectie van Rijksmuseum Boerhaave

Een bezoek aan het Rijksmuseum Boerhaave is een reis door de geschiedenis van de wetenschap en geneeskunde. Je leert meer over de verschillende onderzoekers en welke ontdekkingen zij hebben gedaan. Topstukken van het museum zijn onder andere een tandartsstoel, microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, anatomische preparaten en voorwerpen van Nederlandse Nobelprijswinnaars.

Anatomisch Theater

Het museum biedt ook een unieke ervaring in Nederland, namelijk een replica van het Anatomisch Theater van de Leidse universiteit uit 1594. In dit theater werden vroeger anatomische lessen gegeven en konden studenten, burgers en chirurgijns meekijken hoe de hoogleraar anatomie z’n gang ging. In het museum kun je zelf plaatsnemen in het anatomisch theater en krijg je een idee van hoe het er vroeger aan toe ging.

De vulpen van Albert Einstein

Het museum heeft een collectie van historische wetenschappelijke instrumenten uit alle takken van wetenschap, maar hoofdzakelijk uit de geneeskunde, natuurkunde en astronomie. De collectie bevat onder andere de meridiaankijker van de Leidse Sterrewacht, de vulpen van Albert Einstein, het eerste nierdialyse-apparaat van Willem Kolff en de schilderijen met de vier gedaantes van een arts.

Actueel in wetenschap

Het Rijksmuseum Boerhaave blijft ook inspelen op recente ontwikkelingen en vraagstukken rond wetenschappelijke en medische praktijken. Recent heeft het museum verzamelstukken toegevoegd, zoals de kunstmatige alvleesklier, de ampul en spuit van het eerste COVID-19 vaccin, een 3D-geprint kinderhart en een maquette van de Ramspolbrug.

Jouw bezoek aan Rijksmuseum Boerhaave

Wil je het museum zelf gaan bekijken? Bereid je bezoek dan goed voor met behulp van de praktische informatie op deze pagina. Je vindt hier onder andere meer over openingstijden en entreeprijzen. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstelling ga je naar de website van het museum. Een vliegensvlug voorproefje van de collectie krijg je in deze aflevering van Bingo Battles.

Sonnenborgh is een museum en sterrenwacht in één. Sonnenborgh is een bastion uit de 16e eeuw, gebouwd om de stad Utrecht te beschermen tegen het verrijdbare kanon. Vanaf de negentiende eeuw werd het bolwerk niet meer gebruikt. De sterrenwacht werd bovenop het bastion gebouwd en gebruikt om het heelal te bestuderen.

Ontdek het museum

In Sonnenborgh is er voor alle leeftijden wat te doen! Er zijn sterrenkijkavonden, een tentoonstelling over meteorieten, verschillende telescopen en nog veel meer. Ook kan je er je feestje vieren in de sterrenwacht of een cursus sterrenkunde volgen. Zo leer je alles over het heelal!Er zijn drie telescopen te vinden, de Merz, Gala en Lunt. Met de Merz en Gala kan naar de hemel worden gekeken als het donker is. De Lunt kan gebruikt worden om de zon te bestuderen op klaarlichte dag.

Activiteiten

In Sonnenborgh bestudeerden wetenschappers vroeger de sterrenhemel. In het museum staat nog steeds de Merz-telescoop uit 1863 waarmee ze dit deden. Op een Kinderkijkavond wordt deze telescoop nog steeds gebruikt. Maar ook met nieuwere telescopen kan er naar de sterrenhemel worden gekeken. Op zondagen kan je zelfs direct naar de zon kijken met een van de grootste zonnetelescopen van Nederland. Elke eerste zondag van de maand is het Super Sunday Solar Science Show. In deze spectaculaire zonneshow kom je nóg meer te weten over de zon.
Sonnenborgh, een imposant bolwerk en publiekssterrenwacht in de charmante stad Utrecht, vormt een prachtige combinatie van geschiedenis en sterrenkunde.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Sonnenborgh

witregel

Naar tentoonstellingen en sterren kijken

Dit bijzondere monument, onderdeel van de vier stenen bolwerken die Keizer Karel V tussen 1544 en 1558 liet aanleggen, bevindt zich aan de Zonnenburg. Het is niet alleen een museum, maar ook een plek waar jong en oud kunnen genieten van allerlei fascinerende activiteiten. Van sterrenkijkavonden tot een boeiende mini-tentoonstelling over meteorieten, Sonnenborgh heeft voor iedereen iets te bieden.

Sonnenborgh: vol ontdekkingen

Eenmaal binnen in Sonnenborgh waan je je in een wereld vol ontdekkingen. Het museum neemt je mee op een reis door de kosmos, waarbij diverse telescopen en andere astronomische instrumenten je inzicht geven in de mysteries van het heelal. De sterrenwacht biedt niet alleen de mogelijkheid om de prachtige sterrenhemel te bewonderen, maar organiseert ook feestjes voor jonge avonturiers die gefascineerd zijn door het universum. Daarnaast worden er cursussen sterrenkunde aangeboden, zodat je alle ins en outs over het heelal kunt leren kennen.

Een ondoordringbare verdediging

Het indrukwekkende bastion waarop Sonnenborgh is gebouwd, is een overblijfsel uit de tijd van Keizer Karel V. Destijds was dit bolwerk van essentieel belang voor de verdediging van Utrecht (eentje waar FC Utrecht nog wat van kan leren), met verrijdbare kanonnen als strategische wapens. Het is opmerkelijk dat het bastion nog bijna volledig intact is, waardoor je een glimp kunt opvangen van de historische pracht en praal.

Het besluit van Buys Ballot

In 1851 nam de natuurkundige Buys Ballot het besluit om op deze unieke locatie een sterrenwacht en weerkundig instituut te vestigen. Hij ontwierp zelf een deel van het gebouw, dat in 1853 werd ingewijd door niemand minder dan koning Willem III. Een jaar later, in 1854, richtte Buys Ballot er het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) op, dat tot op de dag van vandaag een belangrijke rol speelt op het gebied van weerkunde en meteorologie.

Jouw bezoek aan Sonnenborgh

Wil je het museum zelf bezoeken? Bereid je uitje dan goed voor met behulp van de praktische informatie op deze pagina. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum. Om een voorproefje te krijgen, kijk je naar de korte documentaire we in het museum maakten.

Naturalis Biodiversity Center is hét Nederlandse instituut op het gebied van biodiversiteitsonderzoek. Met ruim 43 miljoen objecten in hun collectie en een team van onderzoekers behoren zij tot de grootste natuurhistorische instituten ter wereld.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Naturalis Biodiversity Center

witregel

Een essentiële fascinatie

De fascinatie voor biodiversiteit is het fundament van Naturalis Biodiversity Center. Het belang hiervan voor onze toekomst is essentieel en daarom probeert het museum bij te dragen aan oplossingen voor grote mondiale vraagstukken rondom klimaat, leefomgeving, voedselvoorziening en geneesmiddelen.

De beste van Europa

In dit prijswinnende museum laat Naturalis de schoonheid van de natuur zien en brengt het, het leven op aarde in kaart met behulp van een indrukwekkende collectie, kennis en data. Zo wordt biodiversiteit onderzocht om behoud te waarborgen. De collectie is uitgegroeid tot een verzameling van ruim 43 miljoen objecten uit de natuur. Deze collecties zijn onmisbaar voor onderzoek dat bijdraagt aan actuele vraagstukken als klimaatverandering en het verdwijnen van soorten.

Nationaal onderzoeksinstituut

Als nationaal onderzoeksinstituut voor biodiversiteit spelen de onderzoekers van Naturalis een belangrijke rol in het beschrijven, monitoren en begrijpen van biodiversiteit. Dit soort onderzoek is van fundamenteel belang voor de bescherming van zowel de natuurlijke rijkdommen van de aarde als van onszelf. Het externe visitatierapport in 2021 beoordeelde de kwaliteit van het onderzoek als “uitstekend”.

Jouw bezoek aan Naturalis Biodiversity Center

Wil je het museum zelf gaan bekijken? Bereid je museumbezoek dan goed voor met behulp van de praktische informatie die je vindt aan de linkerkant van deze pagina. Voor de meest actuele informatie over lopende tentoonstellingen en geplande evenementen ga je naar de website van het museum.

Teylers Museum is het Museum van de Verwondering. Al sinds 1784 is dit de plek om je te verbazen en verwonderen. De collectie bestaat onder andere uit eeuwenoude fossielen, schitterende stenen, vernuftige apparaten, kostbare boeken, fascinerende munten en penningen, fabelachtige tekeningen en romantische schilderijen. Het museum in Haarlem is tevens het oudste museum van Nederland. Bovendien vind je nergens anders in de wereld zo’n authentiek achttiende-eeuws museum als hier.

witregel

Alle dingen die je moet weten over Teylers Museum

witregel

Nobelprijswinnend laboratorium

Het Teylers Museum vind je in het centrum van de prachtige stad Haarlem. Wanneer je het museum binnenloopt begint de verwondering meteen! Alleen al het interieur, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een bezienswaardigheid van de eerste orde. Het is alsof je in een tijdmachine stapt. In het museum vind je sinds 18 mei 2017 is het oude laboratorium van Nobelprijswinnaar Lorentz geopend. Stap hier in de voetsporen van professor Einstein en Lorentz en zie Teylers topstuk, de Grote Elektriseermachine, tot leven komen.

Het oudste museum van Nederland

Het Teylers Museum is het oudste museum voor kunst en wetenschap, het bestaat al zo’n 239 jaar. Pieter Teyler leefde in de tijd van de Verlichting en had veel interesse in kunst en wetenschap. Hij vond dan ook dat kennis de mensheid kon verrijken, dus legde hij op beide terreinen verzamelingen aan. De kunstcollecties werden verzameld om samen over te discussiëren bij ‘Kunstbeschouwingen’ (een traditie die nog steeds leeft in het museum) en om jonge kunstenaars van inspirerende voorbeelden te voorzien. De collecties werden zorgvuldig opgebouwd, beheerd en -waar nodig- gerestaureerd door de zogeheten ‘kastelein’, de beheerder van de collectie. Het museum is een schatkamer van kunst en wetenschap. De collectie bestaat uit onder andere eeuwenoude fossielen, boeken, natuurkundige apparaten en schilderijen van Hollandse meesters. Ook bezit het museum zelfs tekeningen en schetsen van grote namen als Michelangelo en Rafaël.

Jouw bezoek aan Teylers Museum

Om je bezoek aan het Teylers Museum te vergemakkelijken, hebben wij alvast verschillende informatie op een rijtje gezet. Zo vind je op deze pagina onder andere de openingstijden van Teylers Museum Haarlem. Alle actuele informatie over het museum vind je op hun website.

In de korte documentaire De collectie van NEMO Science Museum zie je de hoogtepunten van NEMO Science Museum in Amsterdam. Weet je nog niet zeker of je NEMO wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Ben je überhaupt nog niet bekend met het iconische wetenschapsmuseum? Ook dan is de korte documentaire over NEMO Science Museum een absolute aanrader.

Het verhaal achter de collectie van NEMO

In NEMO kan je zien hoe ons leven al eeuwenlang wordt beïnvloed door nieuwe uitvindingen en apparaten. Denk aan de komst van elektriciteit of telefonie. Ook het verhaal over technologie en wetenschap wordt sterker tegen de achtergrond van het verleden. Een tastbaar verleden in de vorm van een bijzondere collectie.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website van het museum. Ben je benieuwd naar welke andere musea je in de omgeving van Amsterdam treft? Ga dan naar dit handige museumoverzicht

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum