Amsterdam is een stad vol prachtige architectuur en stedenbouw. Van de historische grachtenpanden tot de moderne hoogbouw, er is genoeg te ontdekken. Maar waar begin je? Bij Arcam natuurlijk! Het centrum voor architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp is het startpunt om de stad te ontdekken.

witregel

Alle dingen die jij moet weten over Arcam

witregel

Ideeën organiseren in Arcam

Arcam is in 1985 opgericht op initiatief van Maarten Kloos. Het was een voortvloeisel uit de stichting van het Architectuur Instituut in Rotterdam, waarbij het de bedoeling was een organisatiecentrum te starten omtrent ideeën binnen architectuur in Amsterdam. Sindsdien is Arcam uitgegroeid tot dé plek waar je terecht kunt voor alle informatie over de architectuur en stedenbouw van Amsterdam.

Kunstwerkje aan de Prins Hendrikkade

In het door René van Zuuk ontworpen gebouw aan de Prins Hendrikkade (vlakbij NEMO) vind je niet alleen wisselende tentoonstellingen die inzoomen op actuele thema’s in de stad, maar ook de nieuwe permanente tentoonstelling Tijdlijn Amsterdam 2000-2030. Met de nieuwe tijdlijn reis je door de laatste twee decennia van Amsterdam en krijg je een goed beeld van hoe de stad zich ontwikkelt.

Ook voor de boekenwurm

Arcam is meer dan alleen een interessant museum voor architectuur. Bij het centrum kun je namelijk niet alleen genieten van prachtige tentoonstellingen, maar ook terecht voor een mooi assortiment kaarten en boeken over architectuur en stedenbouw. En ben je op zoek naar een leuk souvenir? In de galerie vind je een wisselend aanbod van kleine souvenirs.

Jouw bezoek aan Arcam

Wil je het museum zelf gaan bekijken? Bereid je bezoek dan goed voor met behulp van de praktische informatie die je op deze pagina vindt. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het museum.

In de serie VERDIEP beschouwen we iedere aflevering één specifiek onderwerp en leggen we dwarsverbanden tussen Nederlandse museumcollecties. In deze aflevering: een geschiedenis in sneltreinvaart . We bezoeken vier musea die ons alles vertellen over de geschiedenis van een van de meest geliefde transportmiddelen, de trein. 

Een geschiedenis in sneltreinvaart

Sinds de aanleg van de eerste treinsporen in 1837 is het belang van de trein uitgegroeid tot een ondenkbare grootte voor het transport van zowel mensen als goederen. Een belang dat in een duurzame toekomst hoogstwaarschijnlijk eerder zal stijgen dan dalen. Het industriële erfgoed dat de ontwikkeling van de trein teweegbracht, wordt in verschillende musea nog iedere dag bewaard en gepresenteerd. Stap in en rijd mee naar het Spoorwegmuseum, het Nationaal Modelspoormuseum, de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij en Stoomtrein Goes-Borsele.

Meer VERDIEP afleveringen vind je op ons YouTube-kanaal.

In de serie VERDIEP beschouwen we iedere aflevering één specifiek onderwerp en leggen we dwarsverbanden tussen Nederlandse museumcollecties. In deze aflevering doen wij een beroep op vroeger en bezoeken wij vier musea die er hun werk van maken om beroepen uit vroegere tijden in leven te houden. Zij bewaken de technieken achter verdwijnende ambachten en vertellen over de sociale functie die het werk binnen een dorp vervulde. 

Een beroep van vroeger

Met de komst van grote supermarktketens, online winkelen en schoenen die niet langer van hout, maar van leer, textiel en/of rubber gemaakt worden, dreigen een hoop traditionele beroepen uit het straatbeeld te verdwijnen. Enkele musea zien het als hun taak om deze ambachten te bewaren en het verhaal ervan door te geven aan de volgende generaties. Hoe zij dat precies doen, leren we in Het Frensenhoes, Molenmuseum de Wachter, het Internationaal Klompenmuseum en Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij. 

Meer VERDIEP afleveringen vind je op ons YouTube-kanaal.

In de serie VERDIEP beschouwen we iedere aflevering één specifiek onderwerp en leggen we dwarsverbanden tussen Nederlandse museumcollecties. In deze aflevering zetten we de rijke hoeveelheid aan Nederlands keramiek in het zonnetje: van traditionele Delfts Blauwe tegeltjes tot moderne, keramische kunst. Kortom, fanatiek met keramiek! 

Fanatiek met keramiek

In ons dagelijks leven worden we omringd door producten van keramiek, maar hoe vaak staan we stil bij zowel de praktische als de esthetische waarde van dit materiaal? Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen, het Nederlands Tegelmuseum en Keramisch Museum Goedewaagen zien het als hun missie om ons bewuster te maken van de schoonheid van keramiek en de verscheidenheid aan toepassingen en methoden die werken met keramiek met zich meebrengen.

Meer VERDIEP afleveringen vind je op ons YouTube-kanaal.

In de serie VERDIEP beschouwen we iedere aflevering één specifiek onderwerp en leggen we dwarsverbanden tussen Nederlandse museumcollecties. Sinds de Industriële Revolutie is de ontwikkeling van nijverheid in een stroomversnelling gekomen. Industrieel erfgoed in musea vertelt ons al stomend, blazend en draaiend het verhaal over deze dynamische periode.

De ontwikkeling van nijverheid

Zo klein als Nederland is, zo groot zijn onze werkplaatsen, fabrieken en werven. De wil om te innoveren heeft er vanaf de Industriële Revolutie voor gezorgd dat er in ons land ontzettend veel gemaakt wordt, van metershoge schepen tot het haarfijnste kant. Om een inkijkje te krijgen in deze ontwikkeling van techniek en kracht kruisen we het land door en bezoeken we het Industrieel Museum, Museum de Kantfabriek, het Industrieel Smalspoor Museum en Museum Scheldewerf.

Een overzicht van andere VERDIEP aflevering vind je op ons YouTube-kanaal.

In de korte documentaire De collectie van het Putter Stoomgemaal zie je de hoogtepunten van het Putter Stoomgemaal in de Putterpolder. Weet je nog niet zeker of je het stoomgemaal wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Wil je meer leren over industrieel erfgoed en de werking van een stoomgemaal? Ook dan is de korte documentaire over het Putter Stoomgemaal het kijken waard.

Het verhaal achter de collectie van het Putter Stoomgemaal

De korte documentaire over het stoomgemaal geeft je een interessant kijkje in de waterhuishouding van begin negentiende eeuw. Gedurende deze periode, die we ook kennen als de Industriële Revolutie, schoten de stoomgemalen als paddestoelen uit de grond. Laat de vrijwilligers van het Putter Stoomgemaal je vertellen over de functie van het gemaal en de werking ervan.

Voor meer informatie over het gemaal bezoek je deze website. Ben je benieuwd naar welke andere musea je in de omgeving van het Putter Stoomgemaal treft? Ga dan naar dit handige museumoverzicht

Op een idyllische plek in de Gelderse provincie staat een fraai stukje industrieel erfgoed: het Putter Stoomgemaal. Dit gemaal, dat dateert uit 1885, is een van de weinige gemalen uit die tijd die nog steeds in werking is. Wat dit gemaal nog meer zo bijzonder maakt, lees je in dit artikel.
witregel

Alle dingen die je moet weten over het Putter Stoomgemaal

witregel

Beeldbepalend rijksmonument

Het gemaal steekt als een toren uit boven de vlakke Putterpolder en is daarom ook beeldbepalend voor de omgeving. Voorheen maalde het gemaal uit op de voormalige Zuiderzee. Ondanks zijn vele jaren van trouwe dienst is het industrieel erfgoed nog in een opperbeste staat. Het is een toonbeeld van een klein schepradgemaal en dateert uit een periode waarin dergelijke schepradgemalen in zwang waren. Bovendien herinnert de plek ons aan de tijd waarin de wereld om ons heen sterk veranderde door de toepassingen van stoom.

Droge voeten dankzij stoom

Het stoomgemaal had in het verleden een belangrijke functie. Dankzij de inspanningen van de machine werd water in de polder afgevoerd, zodra deze te hoog stond. Om dit te bewerkstelligen moest de machine op volle kracht draaien. Hiervoor werd stoomkracht gebruikt. Men maakte van water stoom, die vervolgens door een leiding naar de stoommachine geduwd werd. De druk van de stoom zorgde er voor dat een zuiger in een cilinder heen en weer beweegt: het schreprad begint te draaien en het water wordt naar een afvoerkanaal geleid. 

Jouw bezoek aan het Putter Stoomgemaal

Wil je het stoomgemaal in werking zien? Dat kan! Op zogeheten ‘draaidagen’ wordt het stoomgemaal gedemonstreerd en geven aanwezige vrijwilligers uitleg over het gemaal. Het Putter Stoomgemaal is ongeveer tien dagen per seizoen (april tot en met oktober) geopend voor publiek. Het gemaal aan het werk zien is gratis, maar een financiële bijdrage wordt wel op prijs gesteld. Voor de meest actuele informatie ga je naar de website van het stoomgemaal.

In de korte documentaire De collectie van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen zie je de hoogtepunten van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Weet je nog niet zeker of je dit museum wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Heb je zin om je keramische kennis bij te spijkeren? Ook dan is de korte documentaire over Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen erg geschikt.

Het verhaal achter de collectie van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen

Het Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen is een keramiekmuseum en atelier voor keramische kunst. In het museum leer je over klei en welke toepassingen het materiaal door de eeuwen heen heeft gehad. Wil je ook nog zelf een kunstwerk maken? Dat kan in het atelier door middel van verschillende workshops. Of, zoals ze zelf graag zeggen: “Met de tengels in de klei”.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Wil je meer musea vinden in de buurt van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen? In dit overzicht vind je alle musea in Limburg.

In de podcast Je Eerste Keer bezoeken bekende, Nederlandse makers een museum waar zij nog nooit eerder zijn geweest. Na afloop van het bezoek gaat host Sammie van den Broek met hen in gesprek. Wat doet de collectie met ze en wat hebben ze er van opgestoken? In hoeverre kan het museum ons inspireren, verrassen of misschien zelfs wel veranderen? Je Eerste Keer is een podcast van MuseumTV in samenwerking met CJP. Deze aflevering: een bezoek aan het Nationaal Militair Museum met Aiko Beemsterboer.

Aiko Beemsterboer, een jonge succesvolle actrice, brengt een bezoek aan het Nationaal Militair Museum in deze podcastaflevering. Ze is onder andere bekend van haar rol in Mijn Beste Vriendin Anne Frank, waar ze de rol van Anne Frank vertolkt. Aiko heeft altijd al interesse gehad in de Luchtmacht, maar heeft zich eigenlijk nooit eerder verdiept in de volledige Nederlandse Krijgsmacht. Ze wist dan ook niet dat het Nationaal Militair Museum bestond. Het is dan ook niet gek dat ze geen idee heeft wat ze moet verwachten. Aiko hoopt in ieder geval dat ze het spectaculairste gaat zien, maar gaat hier in de eerste instantie niet vanuit. Totdat ze bij het museum aankomt en overweldigt wordt door het grote gebouw met allemaal F16 vliegtuigen, voertuigen en raketten.

Hieronder kan je diverse objecten bekijken die behandeld worden in de podcast.

Voorliefde voor het onderwerp

Aiko heeft een grote voorliefde voor het onderwerp van de Nederlandse Krijgsmacht, specifiek de Luchtmacht. Ze is dan ook mega enthousiast na haar bezoek aan het Nationaal Militair Museum. Het is namelijk helemaal niet stoffig, maar juist heel interessant en overweldigend. Wel vind Aiko dat haar een bezoek een dubbel gevoel achterlaat. Aan de ene kant vind ze het onderwerp interessant en is ze onder indruk van de technologische ontwikkelingen, welke macht en kracht uitstralen, die met de Nederlandse Krijgsmacht gepaard gaan. Ze vindt ook dat je de geschiedenis voelt. Maar, ze belicht ook de andere kant: de reden dat we deze middelen nodig hebben is minder leuk.

De diversiteit van de collectie

De collectie van het Nationaal Militair Museum heeft veel diverse attributen en brengt verschillende onderwerpen onder de aandacht. Zo kan je een grote collectie aan militaire wapens zien in het museum. Aiko is voornamelijk enorm onder de indruk van enkele revolvers uit de Gouden Eeuw. Deze zijn gemaakt van ivoor en hebben een toekomstfantasie-achtige uitstraling. Haar gids vertelt haar zelfs dat deze wapens al snel voor een half miljoen verkocht worden! Ook beschikt het museum over een raket van maar liefst viertien meter lang. Hij hangt daarnaast vijf centimeter boven de grond, waardoor je de raket goed kan bekijken, maar ook de dreiging voelt.

Persoonlijke verhalen brengen het onderwerp tot leven

Ook is het mogelijk om in het museum te luisteren naar persoonlijke verhalen van mensen die deel hebben uitgemaakt van de Nederlandse Krijgsmacht. Zo hoort Aiko een verhaal van een vrouw die haar been verliest, nadat iemand zich opblaast achter haar. Doordat je veel wapens, voertuigen en tanks ziet, is het wellicht makkelijk om te vergeten dat er ook mensen achter deze attributen zitten. Aiko vindt deze persoonlijke verhalen dan ook fijn, omdat ze je gevoel koppelen aan de instrumenten.

In het museum heb je de mogelijkheid om je compleet te verdiepen in de wereld van de Nederlandse Krijgsmacht. Of je nou alleen de basis informatie wilt weten, of juist helemaal wilt opgaan in de details. Je kunt het doen bij een bezoek aan het Nationaal Militair Museum volgens Aiko!

 

In de korte documentaire De collectie van Afsluitdijk Wadden Center zie je de hoogtepunten van het Afsluitdijk Wadden Center in een vogelvlucht. Weet je nog niet zeker of je het Afsluitdijk Wadden Center wil bezoeken? Laat je dan overtuigen door de bovenstaande video. Wil je gewoon meer leren over het ontstaan en de bouw van de Afsluitdijk? Ook dan is de korte documentaire over Afsluitdijk Wadden Center het kijken waard.

Het verhaal achter de collectie van Afsluitdijk Wadden Center

In het Afsluitdijk Wadden Center, dat als een schuimkraag op de Afsluitdijk ligt, leer je de vele verhalen kennen die het water en de dijk kennen. Het is namelijk niet alleen een verbindingsweg tussen Friesland en Noord-Holland of een afsluiting tussen het Zoete IJsselmeer of de Zoute Waddenzee. Hoe de Afsluitdijk is ontstaan, welke betekenis het draagt en hoe de dijk verder ontwikkeld wordt, leer je in het Afsluitdijk Wadden Center.

Voor meer informatie over het museum bezoek je de website. Ben je benieuwd naar welke andere musea je in de omgeving van Afsluitdijk Wadden Center treft? Ga dan naar dit handige museumoverzicht

Het is de missie van MuseumTV om een zo breed mogelijk publiek in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit doen wij op ons gezamenlijke video on demand-platform voor de Nederlandse musea. Via onze partners brengen wij het platform actief onder de aandacht van het Nederlandse publiek. MuseumTV is onderdeel van Museumtijdschrift.

expand_less

buy windows 11 pro test ediyorum